Investuotojų forumas tikisi, kad Prezidentė pasirašys naująjį DK

Didžiausius investuotojus į

Pasak R. Valiūno, naujajam Darbo kodeksui įsigaliojus, asociacijos „Investors' Forum“ nariai viešai įsipareigoja skatinti vidutinio darbo užmokesčio didinimą Lietuvoje ir palaikyti su tuo susijusias iniciatyvas.<br>T.Bauro nuotr.
Pasak R. Valiūno, naujajam Darbo kodeksui įsigaliojus, asociacijos „Investors' Forum“ nariai viešai įsipareigoja skatinti vidutinio darbo užmokesčio didinimą Lietuvoje ir palaikyti su tuo susijusias iniciatyvas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2016, 12:28 PM, atnaujinta May 20, 2017, 1:40 PM

Asociacijos „Investors' Forum“ valdybos pirmininkas, advokatų kontoros „Valiūnas Ellex“ vadovaujantis partneris Rolandas Valiūnas sako, kad naujojo Darbo kodekso priėmimas vienareikšmiškai yra vienas svarbiausių šios kadencijos Seimo ir Vyriausybės darbų.

„Be abejo, įstatymas nėra be trūkumų, tačiau naujasis teisės aktas bet kuriuo atveju žymiai geresnis už senąjį, darbo vietų kurti neskatinusį ir Lietuvos ekonominę bei socialinę pažangą stabdžiusį Darbo kodeksą. Todėl labai tikimės, kad Prezidentė pasirašys naująjį Darbo kodeksą ir įstatymas, po ilgų ir išsamių diskusijų sulaukęs pritarimo Trišalėje taryboje, įsigalios nuo kitų metų sausio pirmosios“, – sako R. Valiūnas.

Svarbiausiais naujojo Darbo kodekso privalumais asociacija „Investors' Forum“ laiko pakeitimus, kurie didina darbo santykių lankstumą per individualius susitarimus, suteikia galimybę darbdaviui ir darbuotojui patiems sutarti dėl darbo santykių pobūdžio ir sutarties sąlygų. Atsiranda galimybė sudaryti terminuotas sutartis nuolatiniam darbui, nenustatytos apimties sutartis. Įtvirtinta galimybė šiuolaikinėmis priemonėmis perduoti dokumentus bei informaciją, susijusią su darbo santykiais, dar labiau palengvins ir paspartins procedūras.

Peržiūrėtos darbuotojų atleidimo procedūros, asociacijos narių įsitikinimu, skatins kurti naujas darbo vietas ir didins tiek darbdavio, tiek darbuotojo interesą siekti geriausių veiklos rezultatų. Tuo tarpu lankstesnės nuostatos dėl maksimalaus darbo laiko ir viršvalandžių reguliavimo atvers galimybę efektyviau organizuoti darbą ir didinti šalies įmonių našumą.

Naujuoju įstatymu įtvirtinamas „Investors' Forum“ seniai siūlytas pakeitimas skaičiuoti atostogas ne kalendorinėmis, o darbo dienomis. Įtvirtinami papildomi susitarimai dėl nekonkuravimo ir konfidencialios informacijos atskleidimo – tokie susitarimai tampa vis svarbesni, tačiau iki šiol šiai sričiai trūko teisinio apibrėžtumo. Svarbu ir tai, kad kodeksu mažinamas valstybės kišimasis į darbo santykius. Šioje srityje suteikiama daugiau teisių socialiniams partneriams – ypač tariantis dėl darbo sąlygų specifinėse verslo šakose, kur valstybė neturi pakankamai kompetencijos. Tai padės darbdaviams lanksčiau prisitaikyti prie kintančios verslo aplinkos ir darbuotojų poreikių, apsaugoti darbuotojų interesus.

„Galime tik apgailestauti, kad diskusijose dėl naujojo darbo santykių reguliavimo nuolat bandoma supriešinti darbdavius ir darbuotojus. Socialinio modelio kritikai tvirtina, kad didesnis lankstumas suteikia darbdaviui papildomų galimybių imtis prievartos prieš darbuotojus. Tačiau pamirštama pažymėti, kad į ilgalaikę sėkmę orientuoti darbdaviai niekada nespaus darbuotojų, puikiai suprasdami, kad šie sukurs daugiausiai pridėtinės vertės tik tada, kai patys bus motyvuoti dirbti“, – sako „Investors' Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Pasak jos, naujasis Darbo kodeksas turi trūkumų, žvelgiant tiek darbdavių, tiek darbuotojų akimis. Politikams pritrūko ryžto atsisakyti viršvalandžių ribojimo, paliekant 180 valandų ribą. Ribojimo atsisakymas nepakenktų nė vienai pusei, tačiau padidintų Lietuvos patrauklumą užsienio investuotojams. Neatsisakyta ir prievolės steigti darbo tarybas daugiau nei 20 darbuotojų turinčiose įmonėse. Šis reikalavimas tampa papildomu apribojimu ir finansine našta daugeliui bendrovių. Sprendimą, kad terminuotų sutarčių skaičius negali viršyti 20 proc., investuotojai taip pat laiko pertekliniu ribojimu.

„Vis dėlto naująjį Darbo kodeksą laikome dideliu žingsniu konkurencingesnės Lietuvos link. Įstatymas subalansuos darbdavių ir darbuotojų teises, o svarbiausia – skatins naujų darbo vietų kūrimą ir užmokesčio augimą. Juk darbuotojui žymiai svarbiau gauti didesnį atlyginimą dabar negu išeitinę išmoką po 20 metų. Ir darbo jėga iš Lietuvos emigruoja ne dėl išeitinių išmokų, bet dėl didesnio uždarbio. Būdama nedidelė valstybė, Lietuva privalo būti itin konkurencinga kovoje dėl užsienio investicijų, ir darbo santykiai yra ta sritis, kurioje galime ir privalome lenkti kaimynus“, – sako „Investors' Forum“ darbo santykių grupės vadovas Ramūnas Petravičius.

Ekspertas atkreipia dėmesį, kad kaimyninėse Lenkijoje ir Latvijoje darbo įstatymai taip pat nepalankūs verslui, ir abi šios šalys patiria emigracijos iššūkių. Tuo tarpu iš Estijos, kur teisės aktai yra vieni palankiausių verslui regione, emigruojama mažiausiai. „Įsigaliojus naujajam Darbo kodeksui galėsime teigti, kad Lietuva yra verslui palankiausius darbo įstatymus turinti regiono valstybė. O jei teisės aktai palankūs verslui, jis čia kuria daugiau darbo vietų ir moka didesnius atlyginimus“, – teigia R. Petravičius.

Pasak R. Valiūno, naujajam Darbo kodeksui įsigaliojus, asociacijos „Investors' Forum“ nariai viešai įsipareigoja skatinti vidutinio darbo užmokesčio didinimą Lietuvoje ir palaikyti su tuo susijusias iniciatyvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.