Vieta, kuri kaskart virsta galinga užeiga po atviru dangumi

Penktadieniais keliauti pietų į Užupį vilniečiams vasarą jau tampa įpročiu, nes čia esančioje prekyvietėje įsikuria daugiau kaip trisdešimt užeigų, vaišinančių tradiciniais ir egzotiškais patiekalais.

Norinčiųjų paragauti italo A.Joe paruošto kiaulienos vyniotinio „porchetta“ netrūko. Tai – tipiškas centrinės Italijos patiekalas. Be jo neįsivaizduojama nė viena religinė italų šventė.
Norinčiųjų paragauti italo A.Joe paruošto kiaulienos vyniotinio „porchetta“ netrūko. Tai – tipiškas centrinės Italijos patiekalas. Be jo neįsivaizduojama nė viena religinė italų šventė.
Norinčiųjų paragauti italo A.Joe paruošto kiaulienos vyniotinio „porchetta“ (nuotr.) netrūko. Tai – tipiškas centrinės Italijos patiekalas. Be jo neįsivaizduojama nė viena religinė italų šventė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Norinčiųjų paragauti italo A.Joe paruošto kiaulienos vyniotinio „porchetta“ (nuotr.) netrūko. Tai – tipiškas centrinės Italijos patiekalas. Be jo neįsivaizduojama nė viena religinė italų šventė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Kazakevičius pastebėjo, kad valgytojai šiais metais pamėgo smidrus.
M.Kazakevičius pastebėjo, kad valgytojai šiais metais pamėgo smidrus.
Atėjusiems papietauti vilniečiams netenka stoviniuoti – jiems pastatyti stalai.
Atėjusiems papietauti vilniečiams netenka stoviniuoti – jiems pastatyti stalai.
Daugiau nuotraukų (4)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Jun 27, 2016, 4:23 PM, atnaujinta May 20, 2017, 12:27 PM

Artėjant Tymo turgaus link kiekvieną paskutinę savaitės darbo dieną vilioja gardūs kvapai.

Praėjusį penktadienį čia prekystalius užėmė net 32 restoranai. Tądien Tymo turgus pavirto didžiausia užeiga po atviru dangumi sostinėje.

Čia taip pat vyko koncertai, įvairūs renginiai.

„Open Kitchen“ renginiai Vilniuje vyksta jau trečią sezoną. Maisto gatvėje idėja vilniečiams patiko.

Tymo turguje juos maitinančių restoranų atstovai tvirtino, kad sostinės gyventojai ateina ir vakarieniauti, tad darbą tenka pratęsti ir po vidurnakčio.

Patiekalą gamina italas

Praėjusį penktadienį Tymo turguje naujiena buvo virtos mielinės bandelės „Bao“ su įdaru.

„Bao“ – Azijos gatvės maisto kultūros dalis. Tymo turguje galima paragauti bandelių su kiauliena ir baklažanais.

Lankytojų žvilgsniai krypo į restorano „Čiop čiop“ charizmatiškąjį vadovą italą Angelo Joe, palinkusį virš kiaulienos vyniotinio („porchetta“).

Tai – tipiškas centrinės Italijos patiekalas, jo šaknys – senovės Romoje.

Anot A.Joe, be „porchetta“ neįsivaizduojama nė viena religinė italų šventė, o gaminamas patiekalas ilgai, net 12 valandų.

Užtrunka, kol mėsa prisigeria prieskonių aromato, ją reikia marinuoti.

„Porchetta“ gaminama iš visos kiaulės, atskiriant kaulus, mėsą išpjaustant. Ji kepama grilyje arba orkaitėje. Tymo turguje šio patiekalo galima paragauti už 7 eurus.

Anksčiau vežiojo ožkas

Tymo turguje vilioja ne tik kvapai. Lankytojai neatitraukia akių ir nuo restorano „Aula“ maisto vagono – seno juodo mikroautobuso „Citron“.

Restorano atstovas Marius Kazakevičius pasakojo, kad šiuo 1976 metais pagamintu mikroautobusu buvo vežiojamos ožkos. Bet vilniečiai jį paaukštino ir įrengė virtuvę.

Tymo turguje restoranas „Aula“ – ne naujokas, bet praėjusį penktadienį pakeitė valgiaraštį. Mat pastebėta, kad greta tradicinių mėsainių vilniečiai labai pamėgo smidrus su vytintu kumpiu ir lašiša.

Prie mėsainių – eilės

Mėsainių Tymo turguje – gausiausia. Tai suprantama – šis maistas greitai paruošiamas, jį smagu valgyti gatvėje.

Prie „Boom“ mėsainių maisto vagono šalia įėjimo į turgų rikiavosi eilė. Čia vienas mėsainis kainavo 4,7–7 eurus.

„Waffle LAB“ kepėjai kaip desertą siūlė pasigardžiuoti saldžiais didžiuliais belgiškais vafliais. Jų kaina – nuo 2 iki 5,3 euro.

Kokia gi vasara be ledų? „Sweet Morello“ gundė paragauti pagal itališkus receptus gaminamų ledų.

O meistriškumo šedevras – pistacijų skonio ledai. („Sostinė“)

Veiks iki rugsėjo

Tymo turguje visą vasarą bus galima rasti pačių įvairiausių virtuvių patiekalų – nuo tradicinių desertų iki tikros itališkos picos, gurmaniškų mėsainių, žaliavalgiškų šedevrų, sveikų sumuštinių, ledų.

Anot vieno organizatorių Dariaus Kupliausko, patiekalų kainos „Open Kitchen“ renginyje labai įvairios. Papietauti čia galima už 5–7 eurus.

„Open Kitchen“ rengėjo žodžiais, penktadienis pasirinktas dėl to, kad nemažai vilniečių šią dieną pageidauja pietauti kitaip nei įprasta. Be to, penktadienis – įžanga į savaitgalį.

„Open Kitchen“ pasaulyje – ne naujiena. Projektas gyvuoja Barselonoje, Liublianoje, Niujorke ir kitur. Idėjos esmė – vieną dieną sutartoje miesto vietoje susitinka kepėjai, virėjai, restoranų ir kavinių atstovai ar suvažiuoja maisto vagonai, viliojantys praeivius savo skanėstais.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.