Londono bankus užplūdo viliojantys laiškai iš Lietuvos

Į „Brexit“ purtomą Londoną vienas po kito skrieja laiškai iš Vilniaus, Juose raginama ten veikiančius tarptautinius bankus persikraustyti į Vilnių.

Į Jungtinėje Karalystėje veikinačius bankus keliauja A.Guogos ir A.Zuoko laiškai.<br>lrytas.lt montažas
Į Jungtinėje Karalystėje veikinačius bankus keliauja A.Guogos ir A.Zuoko laiškai.<br>lrytas.lt montažas
A.Guoga teigia mėgstantis imti iniciatyvą į savo rankas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Guoga teigia mėgstantis imti iniciatyvą į savo rankas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Guoga šio mūšio lauke – ne vienintelis karys. Pirmadienį analogiškos akcijos ėmėsi ir buvęs Vilniaus meras, Lietuvos laisvės sąjungos lyderis A.Zuokas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Guoga šio mūšio lauke – ne vienintelis karys. Pirmadienį analogiškos akcijos ėmėsi ir buvęs Vilniaus meras, Lietuvos laisvės sąjungos lyderis A.Zuokas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Laišką A.Guoga pradeda apgailestavimu dėl Anglijos žmonių sprendimo palikti Europos Sąjungą (ES), tačiau tuojau pat pasiūlo ir sprendimą.
Laišką A.Guoga pradeda apgailestavimu dėl Anglijos žmonių sprendimo palikti Europos Sąjungą (ES), tačiau tuojau pat pasiūlo ir sprendimą.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 28, 2016, 5:49 PM, atnaujinta May 20, 2017, 10:09 AM

„Parašykite man, ir aš asmeniškai supažindinsiu jus su visais, kuriuos reikia pažinoti šiame mieste (Vilniuje – Red.)“, – rašo Antanas Guoga laiške, adresuotame Anglijos bankininkystės kompanijos „HSBC“ vadovui Stuartui Gulliveriui. Panašiai veikia ir Artūras Zuokas.

Vilioja geru internetu ir namu ant ežero kranto

Laišką A.Guoga pradeda apgailestavimu dėl Anglijos žmonių sprendimo palikti Europos Sąjungą (ES), tačiau tuojau pat pasiūlo ir sprendimą: „Turbūt mąstote, kur perkelti savo operacijas Europoje, kad be apribojimų galėtumėte pasiekti šią rinką [...] Kviečiu jus pažinti Vilnių, Lietuvos sostinę.“

S.Gulliverį į Vilnių A.Guoga vilioja augančiu gyventojų skaičiumi, greitu internetu ir kitų užsienio firmų patirtimi. „“Uber“ čia įsisteigė per 4 savaites, greičiau nei bet kur kitur“, – teigiama laiške.

Be patrauklios verslo aplinkos ir kvalifikuotų specialistų, A.Guoga Vilniuje randa ir kitų pliusų. „Jūsų darbuotojams nereikės leisti valandų važinėjantis ir jie galės leisti sau įsigyti namą ant ežero kranto 20 min. nuo jų darbovietės ar butą mieste“, – žadėjo A.Guoga.

Kvietimai – keliems šimtams bankų

Europarlamentaro patarėja Ieva Paulauskienė naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, kad penktadienį pavakare buvo išsiųsti laiškai bankams „HSBC“ ir „JPMorgan“. Pirmadienį analogiški laiškai iškeliavo į RBS, „Lloyds Banking Group“, „Santander“, TSB, „Standard Chartered“, „Nationwide“.

„Taip pat kreipėmės į „Global Lithuanian Leaders“, esančius London City ir paprašėme naudingų kontaktų. Su „Ivestuok Lietuvoje“ tariamės, kam, jų nuomone, yra aktualu siųsti tokį A.Guogos kvietimą. Europarlamentaras taip pat naudoja visus asmeninius kontaktus“, – sakė patarėja.

Jos teigimu, šios iniciatyvos ambicija yra nemaža – laiškus planuojama išsiųsti keliems šimtams bankų ir hedge fondų.

Paklaustas, ar „Ivestuok Lietuvoje“ sulaukė tokio prašymo ir kaip ketina į jį reaguoti, šios institucijos Investicijų plėtros departamento direktorius Justinas Pagirys atsakė aptakiai: jie palankiai vertina visas pastangas, kurios padeda pristatyti Lietuvą pasaulyje ir pakviesti naujų investuotojų.

Pati „Investuok Lietuvoje“ šiuo metu vertina rizikas, kalbasi su klientais.

„Ką girdime – dar yra per didelis neaiškumas, verslas vertina situaciją ir neskuba priimti sprendimų“, – sakė J.Pagirys.

Mėgsta iniciatyvą

„Aš, kaip jau esate pastebėję, mėgstu imti iniciatyvą į savo rankas. Jau penktadienį pradėjau siųsti didžiausių Londone įsikūrusių fintech kompanijų vadovams laiškus, kviesdamas pasirinkti Vilnių, kaip naują rezidavimo ES teritorijoje miestą“, – teigė pats A. Guoga.

Anot jo, britų sprendimas trauktis iš ES ryškiai trinktelės ir London City pozicijoms. Globalios finansinės kompanijos čia buvo radusios jaukią užuovėją su tikrai labai palankiomis sąlygomis naudotis ES teikiamomis vieningos rinkos privilegijomis. Didžiausias patrauklumas buvo tas, kad įkūrusios savo būstines Londone, finansų kompanijos galėjo legaliai teikti savo paslaugas visose likusiose 27 ES šalyse. Iki dabar“, – teigia A.Guoga.

Pasak jo, dar prieš lemtingąjį referendumą keletas tarptautinių bankų perspėjo rinkas, kad, įvykus „Brexit“ scenarijui, tikslas turėti gausias darbuotojų pajėgas labai brangiame Londone dingsta.

„Geležinė verslo logika: jei nelieka pagrindinio pliuso – ES teikiamų privilegijų – nelieka ir prasmės čia likti. Bankas „JPMorgan“ pasakė, kad galvoja „nukirsti“ 4000 darbo vietų. Daug kitų rimtų kompanijų braižo tokius pat scenarijus. „Verslas visuomet ieško, kur geriau. Ir kažkur Europoje ima kurtis naujas City. Kodėl ne Vilniuje?“, – klausia europarlamentaras.

Jo teigimu, „Bexit“ yra Lietuvos šansas, todėl visi už investicijas atsakingi Lietuvos pareigūnai – nuo „Investuok Lietuvoje“ administratorės iki ministro pirmininko – turėtų pergalvoti savo vasaros atostogų planus.

„Dabar ne metas atostogauti. Dabar laikas su aistra, entuziazmu ir net šiek tiek agresyvumo, belsti į Londono City „banginių duris“. Galime parodyti, kad geriausia, kas šitoms kompanijoms galėjo nutikti po „Brexit“, yra Vilnius“, – iniciatyvomis trykšte trykšta A.Guoga.

Buvęs meras neatsilieka

Beje, A.Guoga šio mūšio lauke – ne vienintelis karys. Pirmadienį analogiškos akcijos ėmėsi ir buvęs Vilniaus meras, Lietuvos laisvės sąjungos lyderis A.Zuokas.

„Šiandien, kaip buvęs Vilniaus meras parašiau laišką tokioms įmonėms, kaip „Morgan Stanley“, „HSBC“, „CityBank“ ir „UniCredit“, su kurių vadovais yra tekę bendrauti ir kurios yra paskelbusios, jog planuoja perkelti dalį darbo vietų iš JK į kitas šalis. Atkreipiau dėmesį į Lietuvą, garsėjančią kaip didžiausias IT paslaugų centras Rytų ir Vidurio Europoje ir jos galimybes“, – savo tinklaraštyje dėstė politikas.

Jo įsitikinimu, tūkstančiai darbo vietų gali atitekti lietuviams, kurie jau šiandien save parodė dirbdami tarptautinėse kompanijose:“Kas man iš dabartinių valstybės vadovų gali įrodyti, kad dėl tūkstančių darbo vietų mes negalime koreguoti savo įstatymų bazės, kas buvo padaryta, kad į Lietuvą ateitų „Barclays“? Kodėl tokių priemonių negalime imtis dėl tokių vardų, kaip „Goldman Sachs“, „Bank of America“, „Nomura“, „UniCredit“, UBS, RBS, „Morgan Stanley“, „JPMorgan“, „Citi“, HSBC ir kitų finansinių bendrovių“.

A.Zuokas stebisi, kad tuo metu, kai reikia griebti jautį už ragų, prezidentė vis dar švenčia Jonines, o premjeras pasidalija trumpa įžvalga apgailestaudamas, kad jau „dabar matyti neigiamos pasekmės finansų rinkose“.

„Ir viskas – tai visa reakcija į didžiausią pastarųjų dienų aktualiją pasaulyje“, – piktinosi buvęs meras.

Vyriausybė tarsis trečiadienį

Ar Vyriausybę išgirdo dviejų politikų jai žeriamus priekaištus? Kaip ji ketina išnaudoti dėl „Brexit“ susiklosčiusią situaciją?

Į šiuos klausimus lrytas.lt iš Vyriausybės sulaukė itin lakoniško atsakymo: trečiadienį Vyriausybės pasitarime bus diskutuojamas „Brexit“ klausimas ir tik pasitarimui pasibaigus bus atsakyta į visus klausimus.“

Pirmadienį bankas HSBC pranešė ketinąs iš Londono į Paryžių perkelti iki 1 tūkst. savo darbuotojų, jeigu Britanija paliks bendrąją ES rinką. 

Prieš metus ši finansų institucija yra teigusi, kad planuoja JK atsisakyti 8 tūkst. darbo vietų bei taip sumažinti išlaidas.

„Financial Times“ duomenimis, tarp didžiausių Londone įsikūrusių tarptautinių bankų yra „BNP Paribas“ (2,5 tūkst. darbuotojų), „Goldman Sachs“ (5,5 tūkst.), „Bank of America Merrill Lynch“ (4,5 tūkst.), „Nomura“ (2,6 tūkst.), „Deutsche Bank“ (7 tūkst.), UBS (4 tūkst.), RBS (2 tūkst.), „Societe Generale“ (2,8 tūkst.), „Credit Suisse“ (5,5 tūkst.), „Barclays“ (8 tūkst..), HSBC (5 tūkst.), „Morgan Stanley“ (5 tūkst.), „JP Morgan“ (8 tūkst.), „Citi“ (7 tūkst.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.