Įsidarbinimas Anglijoje: kaip lietuvius paveikė „Brexit“?

Anglija vis dar išlieka patraukliausia vieta darbo – laikino ar stabilesnio – svetur ieškantiems lietuviams. Tiesa, Jungtinėje Karalystėje vykusio referendumo rezultatai, kai šios šalies piliečiai balsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos, sukėlė tam tikrų bangų.

Tarp tų lietuvių, kurie ieško stabilesnio darbo ilgesniam laikui, populiariausia yra Anglija.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Tarp tų lietuvių, kurie ieško stabilesnio darbo ilgesniam laikui, populiariausia yra Anglija.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jul 1, 2016, 3:12 PM, atnaujinta May 20, 2017, 3:27 AM

Įdarbinimo užsienyje bendrovė „Emigra“ siūlo padirbėti keliose šalyse: Anglijoje, Norvegijoje, Olandijoje ir Airijoje. Vasarą sąrašas ilgesnis: galima laikinai išvykti pelnytis duonai turizmo sektoriuje Kipre, Ispanijoje, Graikijoje, Italijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Kaip sakė „Emigros“ vadovas Algirdas Zazas, tarp tų, kurie ieško stabilesnio, ilgesniam laikui darbo, populiariausia Anglija. Ten padirbėti per vasaros atostogas noriai vyksta ir studentai. Tiesa, jų gretos vis retesnės.

„Tai susiję ir su euro įvedimu, ir algų pas mus padidėjimu. Tad dabar studentai dažniau svetur vyksta dėl sportinio intereso – nori paragauti gyvenimo kitur. Sumažėjo, nors ir mažiau, ir tų, kurie vyksta ilgesniam laikui“, – sakė A.Zazas.

Ar tai reikėtų sieti su nuotaikomis Jungtinėje Karalystėje, su „Brexit“?

„Nerimo pastaruoju metu buvo. Po referendumo pasipylė skambučių tų klientų, kurie jau buvo užsiregistravę dirbti Anglijoje. Jie klausė, ar nenusikelia sutarto darbo pradžia, ar išvis važiuoti verta, ar gaus darbo.

Tikrai kol kas niekas nesikeičia“, – patikino A.Zazas.

Anot jo, dar per maža laiko praėjo ir po referendumo, kad įdarbinimo agentūros pajustų norinčiųjų dirbti svetur srauto svyravimus.

Kokio darbo dažniausiai Anglijoje dairosi lietuviai? Anot „Emigros“ vadovo, nekvalifikuotiems darbininkams prekybos tinklų sandėliuose Londone, Rydinge, Liverpulyje ir kituose miestuose siūlomas gana aukštas atlygis – vidutiniškai apie 10 svarų už valandą, taigi per savaitę per savaitę galima uždirbti 300-350 svarų. Tiesa, uždarbis priklauso nuo darbo našumo, tad pritingintiems į kišenę įbyra mažiau.

Vienais aukščiausių atlygių išsiskiria tinklas „Tesco“, patrauklios darbo vietos ir „Marks & Spencer“, „Zara“ sandėliuose.

Dirbant sandėliuose tenka surinkti prekes, formuoti užsakymus. Paprastai dirbama pamainomis 5 darbo dienas po 8 valandas per dieną arba 4 dienas po 12 valandų per dieną.

Kaip sakė A.Zazas, būsto nuomai, priklausomai nuo poreikių, per savaitę tenka skirti apie 60 svarų, maistui – dar apie 20 svarų.

Pasak A.Zazo, darbas fabrikuose atlyginimo atžvilgiu sukasi per vidurį pagal populiarumą (per valandą čia galima uždirbti apie 6,7–9,5 svaro per valandą), o žemės ūkio sektoriuje algos dar žemesnės, nors darbas ir labai sunkus – per valandą pelnoma apie 6,7 svaro. Nėra itin didelis uždarbis ir viešbučiuose.

„Vasarą norinčiųjų išvykti svetur padaugėja, bet, bendrai paėmus, noras važiuoti svetur rimsta“, – sakė A.Zazas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.