Lenkijoje – eilės prie tėvystės testų

Lenkijoje kaip grybai po lietaus dygsta tėvystės nustatymo laboratorijos. Tinklalapio „naTemat“ teigimu, verslininkų investicijas į šią veiklos sritį paskatino didžiulis lenkų susidomėjimas tėvystės testais, tad laboratorijų pelnas kasmet ūgteli bent trečdaliu.

Įrengti DNR tyrimų laboratoriją Lenkijoje pastaruoju metu labai pelninga.<br>„Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Įrengti DNR tyrimų laboratoriją Lenkijoje pastaruoju metu labai pelninga.<br>„Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jul 14, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 18, 2017, 11:09 PM

Tokius tyrimus atliekanti biotechnologė Natalia Jodlowiec tinklalapiui pareiškė, kad laboratorijų steigimo vajus prasidėjo prieš penkerius metus.

Būtent nuo tada Lenkijoje tapo itin madinga tikrinti tėvystę.

Tyrimas įvarė abejonių

Šių paslaugų paklausą smarkiai padidino paviešintos istorijos, kai po DNR tyrimų paaiškėjo, kad keli garsūs žmonės augina visai ne savo vaikus.

Po to į laboratorijas ėmė kreiptis net atokių kaimelių gyventojai, suabejoję savo tėvyste ir nenorintys mokėti alimentų.

Alyvos į ugnį šliūkštelėjo ir Varšuvos medicinos universiteto Teisminės ekspertizės katedros profesoriaus Rafalo Ploskio tyrimo rezultatai, parodę, jog dažnas vyras augina ne savo vaiką ir to nežino.

Profesorius tokias išvadas padarė išanalizavęs pacientų, kuriems buvo atliktos organų persodinimo operacijos, duomenis.

Prieš tokias operacijas yra daromi genetiniai ligonio ir jam organą dovanojančio giminaičio tyrimai, mat tik genetiškai artimų žmonių organai tinka kai kuriems persodinimams. Paaiškėjo, jog kas dvyliktas kaip sūnus nurodytas asmuo iš tikrųjų buvo kito tėvo vaikas, o ligonis to net neįtarė.

Metėsi tirti DNR

Lenkams R.Ploskio tyrimas tapo akstinu pasidomėti, ar jie yra savo vaikų tėvai. Juolab kad apgautais tėvais žiniasklaida paskelbė devyniskart kikbokso pasaulio čempioną Mareką Piotrkowskį ir aktorių Piotrą Zeltą.

46 metų aktorius tapo didžiulių apkalbų ir savotiškų patyčių objektu, kai paaiškėjo, jog 21 metais jaunesnė žmona Monika Ordowska jį apgavo, įteigusi, kad dukra Amelia yra bendras jų vaikas.

Po šios garsios istorijos turtingi vyrai genetinius vaikų tyrimus ėmė užsakinėti partnerėms vos pastojus.

Dideli kainų skirtumai

Anot N.Jodlowiec, šis naujoviškas tyrimas, labai populiarus JAV, paprastiems lenkams kol kas per brangus, nes kainuoja 600 tūkst. zlotų (135 tūkst. eurų).

Pigiausiai kainuoja iš burnos paimtas seilių mėginuko tyrimas – 500 zlotų (113 eurų). Darant tyrimus pagal norimo asmens plauką, kramtytą gumą ar ant stiklinės paliktas seiles kaina gali padvigubėti, o kai kuriais atvejais tampa net keturgubai didesnė.

N.Jodlowiec patvirtino, kad daugiausia dėl tyrimų kreipiasi vaikų tėvai vyrai, bet pasitaiko, jog ateina ir moterys ar seneliai.

Pastarieji lankosi tada, kai nusprendžia surašyti testamentą ir ima abejoti vaikų kilme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.