Briuselis toliau skalpuoja Amerikos kompanijas

Europos Sąjunga technologijų milžinei „Google“ vakar pareiškė naujų kaltinimų dėl konkurencijos įstatymų pažeidimo. Šį kartą jie susiję su įmonės reklamos verslu.

EK nuomone, kompanija „Google“ galėjo ne sykį pažeisti ES teisės aktus.<br>„ViDA Press“ nuotr.
EK nuomone, kompanija „Google“ galėjo ne sykį pažeisti ES teisės aktus.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

(„Lietuvos rytas“)

Jul 15, 2016, 11:34 AM, atnaujinta May 18, 2017, 8:11 PM

Europos Komisija paskelbė nusiuntusi „Google“ prieštaravimo pareiškimą, kuriame pranešė apie savo išankstinę nuomonę, kad įmonė piktnaudžiavo dominuojama padėtimi dirbtinai ribodama galimybę trečiųjų šalių svetainėse rodyti „Google“ konkurentų paieškos reklamas.

Be to, Komisija prieštaravimo pareiškime papildomai patvirtino savo išankstinę išvadą, kad „Google“ piktnaudžiavo dominuojama padėtimi, paieškos rezultatų puslapiuose sistemingai teikdama pirmenybę savo lyginamojo apsipirkimo paslaugai.

EK jau anksčiau ištyrė kaltinimus, kuriuos korporacijai „Google“ nuo 2010 metų pateikė tokios bendrovės kaip „Microsoft“, „Tripadvisor“, „Streetmap“ ir kitos.

Jos skundžiasi dėl „Google“ politikos paieškos sistemos rezultatuose teikti pirmenybę savo produkcijai ignoruojant konkurentes.

Europos Komisija už tai gali paskirti baudą, siekiančią iki 10 proc. kompanijos metų pardavimo pajamų. „Google“ atveju tai sudarytų per 6 mlrd. eurų. Iki tol didžiausia per visą istoriją bauda buvo skirta bendrovei „Intel“ 2009 metais – 1,1 mlrd. eurų.

Dabar ES „Google“ yra iškėlusi iš viso tris bylas – trečioji susijusi su mobiliesiems telefonams skirta „Google“ operacine sistema „Android“.

Už konkurenciją atsakingos Europos Komisijos narės Margrethe Vestager teigimu, „Google“ neturi teisės iš kitų bendrovių atimti galimybės konkuruoti ir kurti naujoves.

„Google“ bendrosios paieškos rezultatų puslapiuose nederamai teikė pirmenybę savo lyginamojo apsipirkimo paslaugai.

Tai reiškia, kad vartotojai gali nematyti svarbiausių savo paieškos užklausų rezultatų“, – pareiškė Komisijos narė.

Anot jos, vienos kompanijos dominavimas pagal ES įstatymus nėra problema. „Galima būti dideliems. Tačiau yra neteisėta piktnaudžiauti dominuojama padėtimi rinkoje ribojant konkurenciją“, – aiškino pareigūnė.

„Google“ į prieštaravimo pareiškimą turi atsakyti per 10 savaičių.

Per pastaruosius dvejus metus M.Vestager JAV įmonėms iškėlė nemažai bylų dėl Europos Sąjungos konkurencijos įstatymų pažeidimų ir sukėlė Vašingtono nepasitenkinimą.

Kiti ES tyrimai, be kita ko, susiję su „Starbucks“, „Amazon“ ir „McDonald’s“. (BNS, ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.