Parduotuvių boikotas jau primirštas, o jo rezultatai – tik dabar

Tokie duomenys paaiškėjo apibendrinus bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktą apklausą, kuri buvo organizuota praėjus dviem savaitėms po akcijos.

Protesto dieną kai kurios parduotuvės buvo apytuštės.<br>D.Umbraso nuotr.
Protesto dieną kai kurios parduotuvės buvo apytuštės.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2016, 2:43 PM, atnaujinta May 18, 2017, 10:38 AM

Tokie duomenys paaiškėjo apibendrinus bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktą apklausą, kuri buvo organizuota praėjus dviem savaitėms po akcijos.

Apklausa atskleidė, kad visiškai palaikymą boikotui išreiškė 43 proc. respondentų, dar 37 proc. teigė greičiau pritarią nei nepritarią akcijai.

Visišką nepritarimą boikotui išreiškė 3 proc. piliečių, o 11 proc. teigė labiau nepritarią negu pritarią.

6 proc. respondentų apie akciją „Neikim į parduotuves 3 dienas“ neturėjo jokios nuomonės arba į klausimą neatsakė.

Klausiami, ar prekybos centrų boikoto akcijoje dalyvavo, 63 proc. respondentų atsakė teigiamai, 34 proc. teigė nedalyvavę, likę 3 proc. į klausimą neatsakė.

Kaip parodė apklausa, trys ketvirtadaliai (77 proc.) gyventojų, kurie pritarė prekybos centrų boikotui, atsakė, kad jie dalyvavo šioje akcijoje – parduotuvėse nepirko 3 dienas.

Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ marketingo vadovo, sociologo Romo Mačiūno teigimu, didelis akcijos palaikytojų ir dalyvių skaičius rodo, kad maisto produktų kainų klausimas yra vienas aktualiausių ir jautriausių gyventojams, ypač tarp tų, kurie gauna mažesnes pajamas.

„Iš dalies tai patvirtina ir žmonių reakcija bei susidomėjimas „Lidl“ prekybos tinklo atėjimu į Lietuvą“, – Eltai teigė R. Mačiūnas.

„Baltijos tyrimų“ iniciatyva atlikta apklausa atskleidė, kad boikoto akcijai labiau pritarti buvo linkusios moterys (47 proc.), jaunimas iki 30 metų (50 proc. visiškai palaikė akciją), taip pat rajonų centrų ir mažesnių miestų gyventojai (49 proc. visiškai palaikė boikotą).

Į raginimą nepirkti 3 dienas skeptiškiau žvelgė vyresni nei 50 metų amžiaus respondentai, kaimų gyventojai, taip pat asmenys su aukštuoju išsilavinimu, žmonės, kurių šeimos pajamos per mėnesį viršijo 1 000 eurų, bei pensininkai.

Apklausos duomenimis, trys ketvirtadaliai (77 proc.) gyventojų, kurie pritarė prekybos centrų boikotui, atsakė, kad jie dalyvavo šioje akcijoje.

Daugiau už kitus prekybos centrų boikoto akcijoje dalyvavo moterys (69 proc.), jaunesni nei 50 metų žmonės (65 proc.), rajonų centrų ir mažesnių miestų (68 proc.) bei kaimo (64 proc.) gyventojai, respondentai su vidutinėmis (66 proc.) bei su mažiausiomis (62 proc.) šeimos pajamomis per mėnesį, specialistai ir tarnautojai (67 proc.), bedarbiai ir namų šeimininkės (77 proc.), respondentai, kurie kasdien naudojasi internetu (67 proc.) bei tie, kurie dirba valstybiniame sektoriuje (71 proc.).

Kad nedalyvavo prekybos centrų boikoto akcijoje daugiau nurodė vyrai, vyresni nei 50 metų žmonės, pensininkai bei vadovai, respondentai, kurie savo šeimos finansinę padėtį vertina kaip gerą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.