Pieno kainos ir maras – apie tai dar netyla kalbos Briuselyje

Briuselyje, prieš itin svarbų Žemės ūkio ir žuvininkystės Tarybos posėdį, skirtą pristatyti naująjį paramos pieno sektoriui paketą, žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius aptarė afrikinio kiaulių maro (AKM) Lietuvoje situaciją su Europos Komisijos sveikatos komisaru Vyteniu Andriukaičiu.

Maro protrūkio smulkiuose nekomerciniuose ūkiuose priežastis – ne visiškai įgyvendinti biosaugos reikalavimai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Maro protrūkio smulkiuose nekomerciniuose ūkiuose priežastis – ne visiškai įgyvendinti biosaugos reikalavimai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Briuselyje bus pateiktas paramos pieno sektoriui projektas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Briuselyje bus pateiktas paramos pieno sektoriui projektas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-07-19 16:14, atnaujinta 2017-05-18 10:26

Susitikimo metu ministrė V. Baltraitienė pažymėjo, kad afrikinio kiaulių maro situacija Lietuvoje yra stabili, nepaisant šiais metais Elektrėnų, Anykščių bei Kaišiadorių rajonuose nustatytų keturių šios ligos atvejų smulkiuose ūkiuose ir 128 atvejų laukinėje faunoje (AKM patvirtintas 208 šernams). Ministrė pabrėžė, kad galima protrūkio smulkiuose nekomerciniuose ūkiuose priežastis – ne visiškai įgyvendinti biosaugos reikalavimai ir „žmogiškasis faktorius“.

Ministrė ir VMVT vadovas pasiūlė Europos Komisijai apsvarstyti galimybę lanksčiau ir greičiau taikyti tam tikrų Europos Komisijos sprendimais nustatomų AKM apribojimų panaikinimą III zonoje (kai nustatomi AKM protrūkiai tik nekomerciniuose, smulkiuose ūkiuose), jei būtų sustiprinta atitinkamoje teritorijoje esančių komercinių ūkių valstybinė veterinarinė kontrolė, užtikrinant visapusišką biosaugos reikalavimų laikymąsi.

Tai leistų komerciniams kiaulių ūkiams sumažinti patiriamus nuostolius ir tęsti vykdomą veiklą, kartu suteikiant reikiamas garantijas tiek kitoms ES valstybėms, tiek trečiosioms šalims.

Komisaras V. Andriukaitis susitikimo metu priminė laišką Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos ministrams, kuriame išreiškė susirūpinimą išaugusiu nustatytų AKM atvejų skaičiumi smulkiuose ūkiuose ir pabrėžė būtinumą sustiprinti biosaugos kontrolę. Komisaras taip pat paprašė pateikti konkrečius pasiūlymus, padėsiančius užkirsti kelią AKM ir pažadėjo artimiausiu metu juos apsvarstyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.