Skristi į Turkiją gal ir baugu, bet pinigai sumokėti

Lietuviai keliautojai – kone bebaimiai. Tai parodė ir praėjusio šeštadienio naktis, kai Turkijoje kilo neramumai. Praėjus vos kelioms valandoms nuo karinio perversmo pradžios iš Vilniaus oro uosto į Antaliją pakilo ir išskrido du lėktuvai su 325 turistais.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Stambulo bei Ankaros oro uostuose buvo kone įkalinta galybė keleivių iš įvairių valstybių. Nesulaukdami skrydžių ir pagalbos, kai kurie nusprendė pamiegoti čia pat.<br>„Scanpix“ nuotr.
Naktį iš penktadienio į šeštadienį Stambulo bei Ankaros oro uostuose buvo kone įkalinta galybė keleivių iš įvairių valstybių. Nesulaukdami skrydžių ir pagalbos, kai kurie nusprendė pamiegoti čia pat.<br>„Scanpix“ nuotr.
I.Naujalytės nuotr.
I.Naujalytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

2016-07-19 07:12, atnaujinta 2017-05-18 11:56

Sukilėlių vieši pareiškimai, kad nebus galima įvažiuoti ir išvykti iš Turkijos, neišgąsdino lietuvių – vos keliolika žmonių atsisakė ankstų šeštadienio rytą skristi į Antaliją su užsakomųjų skrydžių bendrove „Small Planet Airlines“, kuri skraidina kelionių organizatorių „Novaturas“ ir „Tez Tour“ klientus.

Nerami naktis buvo dar keliems šimtams lietuvių, buvusių Stambulo ir Ankaros oro uostuose. Antai Stambule skrydžio laukė 60 žygeivių grupė, dar 30 šokėjų, pavieniai turistai iš Lietuvos.

Kaip tikino kelionių rengėjai, lietuviai neskuba atšaukti suplanuotų kelionių į Turkiją, nesitraukia ir perkančiųjų keliones į jos kurortus srautas. Juolab kad karinis perversmas Turkijoje žlugo.

Tuo metu JAV iki rugsėjo buvo uždraudusi privačius ir komercinius skrydžius į Turkiją ir iš jos, tačiau vėliau atšaukė tokį draudimą.

Pati į Turkiją neskristų

„Vadovaujamės Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijomis. Ji neuždraudė skrydžių į Turkiją, todėl kelionių organizatoriai jų ir neatšaukė.

Kai Egipto Šarmo aš Šeicho kurorte buvo išpuoliai, skrydžiai buvo uždrausti, todėl jie nevyko ir nevyksta iki šiol.

O Turkijai toks draudimas netaikomas“, – aiškino Lietuvos turizmo asociacijos (LTA) vykdomoji direktorė Milda Plepytė.

Tiesa, ji neslėpė, kad pati nevyktų nei į Turkiją, nei į Egiptą.

Be to, gerai pagalvotų, jeigu keliaujant reikėtų persėsti Stambulo oro uoste.

„Tačiau tai tik mano asmeninė, niekuo nepagrįsta nuomonė. Laikas toks, kad yra pasėta abejonių“, – aiškino asociacijos vadovė.

Skambino sunerimę turistai

„Įvertinome padėtį iš aviacijos saugumo pusės. Nebuvo ženklų, kad būtų pavojinga. Iš Antalijos oro uosto sulaukėme žinių, kad viskas gerai“, – užsakomųjų skrydžių bendrovės „Small Planet Airlines“ atstovas Simonas Bartkus aiškino, kas lėmė „Small Planet Airlines“ sprendimą šeštadienio ankstų rytą skristi į Turkijos kurortą, kuris nuo didžiųjų miestų nutolęs kelis šimtus kilometrų.

Jis pripažino, kad buvo keleivių, kurie atsisakė keliauti atostogų į neramumų apimtą šalį, tačiau tokių atsirado tik apie 10 procentų.

Tiesa, sunerimusių keliautojų kreipimųsi sulaukė tiek LTA, tiek Valstybinis turizmo departamentas (VTD), tiek Užsienio reikalų ministerija (URM).

LTA vadovė M.Plepytė sakė, kad jai skambino žmonės, kurie sakė nebenorintys skristi.

Tačiau tokiu atveju, nutraukus sutartį keliaujančiojo iniciatyva, kelionių organizatorius ar kelionių agentūra neprivalo grąžinti pinigų, nes tai neva nėra nenugalimos jėgos (force majeure) atvejis.

Šeima panūdo sugrįžti

Kai kurie tarptautiniai kelionių rengėjai palaikė savo klientus, panorusius atsisakyti kelionių į neramumų ištiktą Turkiją. Antai turizmo operatorius „Thomas Cook“ sekmadienį paskelbė, kad nemokamai atšauks kelionių rezervacijas.

Tačiau kitos kelionių bendrovės pranešė, kad skrydžiai po kelių atšauktų reisų vėl grįžta į buvusias vėžes.

Lietuvos URM praėjusį savaitgalį keitė savo rekomendacijas dėl kelionių į Turkiją. Vakar buvo rekomenduojama artimiausiu metu susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Ankarą ir Stambulą.

„Šiuo metu Turkijoje esančius Lietuvos piliečius raginame vengti masinio susibūrimo vietų, ypač demonstracijų, ir išlikti budriems. Taip pat rekomenduojame vadovautis vietos valdžios institucijų, viešbučių ar kelionių organizatorių rekomendacijomis“, – paskelbė URM.

VTD šeštadienį sulaukė turistų skundų dėl URM rekomendacijų. „Skundėsi žmonės, kurie piktinosi rekomendacijomis, nes manė, kad tai, kas nutiko Turkijoje, yra nenugalimos jėgos atvejis.

Mes nemanome, kad tai buvo nenugalimos jėgos aplinkybės. O kurortuose dabar nesaugios padėties kaip ir nėra“, – sakė departamento atstovas Tadas Žentelis.

Tiesa, viena šeima su dviem mažamečiais vaikais pareikalavo, kad juos parskraidintų į Lietuvą anksčiau. Kelionių rengėjas juos išskraidino per Frankfurtą.

Savo planų nekeičia

Kelionių rengėjo „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė pasakojo, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį kelionių rengėjo klientai daugiausia skambino agentams, iš kurių įsigijo keliones.

„Tez Tour Lietuva“ biurą taip pat pasiekė keli skambučiai.

Skambinusieji daugiausia teiravosi dėl situacijos Turkijoje, ar bus vykdomi skrydžiai.

„Šeštadienį į Antaliją išvyko 173 mūsų turistai. Neišskrido vos keli. Dalis dar nesikreipė ir nenurodė neišvykimo priežasčių, kiti pasikeitė kelionės kryptį, dar kiti, įvertinę situaciją, į Turkiją išvyko savarankiškai jau kitą dieną“, – aiškino I.Aukštuolytė.

Ji pasakojo, kad šeštadienio naktį kartu su URM ir užsakomųjų skrydžių bendrove buvo priimtas bendras sprendimas toliau vykdyti skrydžius.

„Savaitgalį kurortuose oro uostai veikė, lėktuvai kilo ir leidosi įprastu grafiku“, – sakė „Tez Tour“ atstovė.

Kelionių rengėjo darbo ritmas nesikeis ir šią savaitę: „Tez Tour“ skrydžių programą į Marmario, Bodrumo ir Antalijos regionus vykdys, kaip numatyta.

„Panikos tikrai nėra. Poilsiautojai skambina mums ir į kelionių agentūras, teiraujasi dėl bendros situacijos. Nutraukti kelionės sutartį pageidauja tik pavieniai asmenys, daugiau gauname prašymų pakeisti šalį.

Poilsiautojai gali rinktis iš visų mūsų siūlomų krypčių, populiariausios – Bulgarija, Graikija, Kipras“, – kalbėjo I.Aukštuolytė.

Turkija išlieka lyderė

Šeštadienio rytą į Turkijos kurortus išskrido ir 152 „Novaturo“ turistai. Kelionės atsisakė 26 klientai. „Kiekvienu atveju spręsime individualiai“, – tikino „Novaturo“ atstovė Dovilė Zapkutė.

Ji dievagojosi, kad kelionių organizatoriaus atstovai užsienyje bendrauja su Turkijoje besiilsinčiais turistais iš Lietuvos, visi klientai jaučiasi saugūs ir ramūs.

„Pagal kainos ir kokybės santykį Turkijai šiemet sunku atrasti alternatyvų.

Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl lietuvių susidomėjimas šia kryptimi išlieka.

Pastarojo meto neramumai vyko Ankaroje ar Stambule – miestuose, nutolusiuose nuo kurortų dideliu atstumu. Kurortuose gyvenimas vyko įprastu ritmu, nekeičiant klientų atostogų planų“, – kalbėjo D.Zapkutė.

Norite atsisakyti kelionės į Turkiją?

Edmundas Rusinas

Kontoros „Ader“ advokatas

„Atsižvelgiant į nepavykusio karinio perversmo aplinkybes, taip pat į Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas bei faktinę informaciją iš įvairių Turkijos regionų, manytina, kad kariniai veiksmai, vykę Ankaroje ir Stambule, galėtų būti vertinami kaip aplinkybės, leidžiančios turistams atsisakyti turizmo paslaugų teikimo sutarčių ir reikalauti grąžinti už kelionę sumokėtus pinigus.

Tačiau tik tokiais atvejais, kai sutartys sudarytos dėl kelionės į Stambulą ar Ankarą. Tai neturėtų būti vertinama kaip nenugalimos jėgos aplinkybė, pakankama atsisakyti kelionės į kitus Turkijos regionus, kuriuose karinių veiksmų nevyko.

Kitaip tariant, atsisakyti sutarties turistai turi teisę visada, tačiau, atsisakius kelionės į kitus Turkijos regionus, pagal Civilinio kodekso nuostatas kelionių organizatoriai turi teisę reikalauti atlyginti patirtus nuostolius.“

Turi teisę reikalauti sugrąžinti pinigus

Neringa Baronienė

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriaus pavaduotoja

„Užsienio reikalų ministerijos rekomendacija liko nepakitusi – ir toliau rekomenduojama susilaikyti nuo nebūtinų kelionių ir nevykti į tam tikrus Turkijos regionus, ypač Ankarą ir Stambulą.

Vartotojai turi teisę nutraukti paslaugų teikimo sutartis vadovaudamiesi Civiliniu kodeksu. Jame numatyta, kad jei turistas atsisako sutarties dėl aplinkybių, kurių jis negali kontroliuoti ir kurių sutarties sudarymo metu negalėjo protingai numatyti, jis turi teisę reikalauti, kad jam būtų grąžinti už kelionę sumokėti pinigai arba jo sutikimu kompensuota kitu būdu.

Taip pat Vyriausybės nutarimu yra nurodytos kliūtys, kurioms esant negalima tikėtis, jog sutarties sudarymo metu šalis galėjo numatyti tas kliūtis ir jų poveikį gebėjimui vykdyti įsipareigojimus.

Tokias kliūtis sukeliančių įvykių sąrašas nėra baigtinis, tačiau prie tokių aplinkybių yra priskiriamas karas (paskelbtas ir nepaskelbtas), pilietinis karas, maištai ir revoliucijos ir t.t.

Vartotojams siūlome pirmiausia kreiptis į paslaugų teikėją raštu, o per 14 dienų nepavykus ginčo su kelionės organizatoriumi išspręsti taikiai, vartotojai turi teisę kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą su prašymu nagrinėti ginčą.

Tarnyba vartotojų prašymų dėl poilsio kelionių nutraukimo dėl neramumų Turkijoje dar negavo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.