Turkija, Prancūzija... Kaip keičiasi NT kainos po išpuolių

Teroro aktai jau ne pirmąjį dešimtmetį krečia pasaulį. Bet žmonių atmintis trumpa: baisūs įvykiai pasimiršta, žmonės toliau kerta sienas, o nekilnojamojo turto rinkos, patiriančios trumpalaikį paklausos sumažėjimą, greitai atsistato.

Nica po teroro aktų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nica po teroro aktų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nekilnojamojo turto rinkos, patiriančios trumpalaikį paklausos sumažėjimą, greitai atsistato.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nekilnojamojo turto rinkos, patiriančios trumpalaikį paklausos sumažėjimą, greitai atsistato.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kol kas teroro išpuoliai nepadarė poveikio Turkijos nekilnojamojo turto kainoms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kol kas teroro išpuoliai nepadarė poveikio Turkijos nekilnojamojo turto kainoms.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lapkritį įvykęs išpuolis Paryžiuje nesumažino nekilnojamojo turto kainų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lapkritį įvykęs išpuolis Paryžiuje nesumažino nekilnojamojo turto kainų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nica po teroro aktų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nica po teroro aktų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-07-19 12:17, atnaujinta 2017-05-18 10:58

Žinoma, jeigu yra stipri vidinė paklausa ir nėra absoliučios priklausomybės nuo užsienio turistų, rašo „Forbes“.

Priklausomybė nuo turizmo padidina nekilnojamojo turto kainų kritimo rinkoje tikimybę, kadangi yra ryšys tarp turistų srautų ir nekilnojamojo turto pirkėjų skaičiaus. Trumpalaikės apartamentų nuomos rinka veikia visą nekilnojamojo turto rinką. Turtas dažniausiai perkamas tose šalyse, į kurias vykstama atostogauti.

Taigi, jeigu turistų srautas sumažėja (o jis sumažėja, nes žmonės bijo terorizmo), tai atsilieps ir nekilnojamajam turtui. Žinoma, jeigu išpuoliai nesikartoja, turistų srautas greičiausiai atsistatys. Tad šalys, kurios nėra tokios priklausomos nuo turizmo, greičiau atsigauna po teroro išpuolių.

Po pervesmo turtas pinga

Tarp šalių, priklausančių nuo turizmo yra Egiptas, Tunisas, Turkija. Jeigu kitos šalys po teroro išpuolių uždraudžia savo piliečiams lankyti šias šalis, tai gali visiškai ar dalinai žlugdyti Turkijos rinką, o tai sumažins ir užsienio investicijų skaičių.

Tunise po 2015 metų liepą įvykusio išpuolio nekilnojamojo turto rinka nukentėjo. 2011 metais ten įvyko ir valstybės perversmas, po kurio turistai nebevažiavo, tas pats įvyko ir Egipte. Po to kai 2015 metų spalį buvo numuštas rusų lėktuvas, Rusija, Vokietija ir Didžioji Britanija uždraudė skristi į Egiptą savo piliečiams. Tad pirmąjį metų ketvirtį turistų srautas, palyginti su prieš metus buvusiu atitinkamu laikotarpiu, sumažėjo 40 procentų.

Dar vienas pavyzdys kaip rinka gali priklausyti nuo turizmo – Turkija. Šioje šalyje be perversmo bandymo praėjusią savaitę įvyko iš karto keli teroro išpuoliai. Balandį turistų skaičius sumažėjo 28 procentais. Turistų skaičiui įtakos turėjo ir prasti santykiai su Rusija.

Kol kas teroro išpuoliai nepadarė poveikio Turkijos nekilnojamojo turto kainoms. Gegužės duomenimis, nekilnojamojo turto kainos Stambule per metus išaugo 28 proc., o Antalijoje 30 procentų. Rinkoje ir toliau pučiasi burbulas.

Bet užsieniečius, be abejo, teroro išpuoliai atstumia ir dauguma klientų atideda pirkimą, nusprendę palaukti ir stebėti situaciją šalyje. Nuo sausio iki gegužės pareiškimų dėl nekilnojamojo turto skaičius sumažėjo penkis kartus, palyginti su pernai metais.

Geriau nepriklausyti nuo turizmo?

Yra tokios šalys, kuriose dažnai vyksta teroro išpuoliai, tačiau tai daro gerokai mažesnę įtaką nekilnojamojo turto rinkai, kadangi ekonomika nėra priklausoma nuo turizmo. Tarp tokių šalių yra Rusija, Izraelis.

Nuo 1990 metų Rusijoje nebuvo nei vienų metų be terorizmo atakų. Nepaisant to, tie įvykiai nepadarė įtakos rinkai, kadangi nekilnojamąjį turtą perkančių užsieniečių dalis Rusijoje labai maža palyginus su vietine paklausa.

Panaši situacija stebima ir Izraelyje. O juk šioje šalyje nuo 2000 metų dėl terorizmo šalyje mirė apie 1000 civilių.

Paveikiami visi

Kitose šalyse, tokiose kaip JAV ir Prancūzija, teroro išpuoliai gana reti ir nekilnojamojo turto rinkos greitai atsistato dėl stiprių ekonomikų.

Nekilnojamojo turto kainos Niujorke nuo 1997 iki 2006 metų augo pastoviai ir nemažėjo netgi po 2001 metų rugsėjo 11-oios išpuolio. Rinka po šio įvykio atsistatė greičiau neiu per du mėnesius. Turistų išleidžiamos sumos Niujorke sumažėjo, 2000 metais jų buvo 17 mlrd. dolerių, o 2001 – 15 mlrd. dolerių. Tačiau jau 2003 metais ši suma padidėjo iki 18 mlrd. dolerių. Bendras užsienio turistų skaičius po šio teroro išpuolio sumažėjo, tačiau po 2003 metų vėl ėmė greitai augti.

Lapkritį įvykęs išpuolis Paryžiuje taip nesumažino nekilnojamojo turto kainų. Kainos ir toliau po truputį pastoviai augo.

Po teroro išpuolio Nicoje, įvykusio praėjusią savaitę, taip pat vargu ar bus galima stebėti krentančias nekilnojamojo turto kainas. Bet gali nukentėti vietos turizmo rinka, bent jau artimiausio sezono metu.

Virš 40 proc. vietinių dirba turizmo srityje, tokia pati dalis tenka pajamoms, gaunamoms iš šios sferos. Turistai gali atidėlioti keliones, turto pirkėjai – sandorius. Tačiau tai bus tik laikinas reiškinys.

Yra faktoriai, kurie daro įtaką rinkos augimui. Yra teroro išpuoliai, kurie daro neigiamą įtaką. Net jeigu nekilnojamojo turto rinka auga, tai nereiškia, kad teroro išpuoliai jos neigiamai nepaveikė. Jeigu jų nebūtų, rinka būtų galėjusi augti dar sparčiau.

Parengė Kristina Rancaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.