Ar Lietuvoje galima apsidrausti nuo terorizmo išpuolių?

Po kiekvienos teroristinės atakos susidomėjimas kelionių draudimu pasaulyje šokteli į viršų. Po Rugsėjo 11 atakų pasaulyje draudimo bendrovės į savo polisus įtraukė draudimą nuo teroristinių atakų, tačiau Lietuvoje terorizmas daugeliu atvejų – nedraudžiamoji rizika.

Kai kurios draudimo bendrovės už atsisakytas keliones sumoka tik tuomet, jei terorizmo ataka šalyje įvyko iki kelionės pradžios likus mažiau nei mėnesiui, o kai kurios bendrovės nepadengia jokios žalos, jei nuo terorizmo nukenčiate šalyje, į kurią patariama nevykti dėl saugumo situacijos<br>V.Balkūno nuotr.
Kai kurios draudimo bendrovės už atsisakytas keliones sumoka tik tuomet, jei terorizmo ataka šalyje įvyko iki kelionės pradžios likus mažiau nei mėnesiui, o kai kurios bendrovės nepadengia jokios žalos, jei nuo terorizmo nukenčiate šalyje, į kurią patariama nevykti dėl saugumo situacijos<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

2016-07-20 16:35, atnaujinta 2017-05-18 08:21

„Nuo išpuolių Briuselyje kelionių draudimų užsakymų skaičius vis auga, žmonės tikrai apie tai galvoja. Praėjus mėnesiui po kiekvienos atakos, žmonių, besidominčių išmokomis terorizmo atveju, skaičius padidėja maždaug 167 proc.“, – „New York Times“ sakė kelionių draudimo kompanijos „Squaremouth“ atstovė Rachael Taft.

Lietuvos draudimo bendrovės nuo terorizmo vis dar nėra linkusios drausti. „Apskritai žiūrint į bendrą draudimo rinką, terorizmas yra priskiriamas prie nedraudžiamųjų rizikų. Aišku, visada galima bandyti tartis, tačiau tai lemia ir draudimo kainą“, – kalbėjo Lietuvos draudikų asociacijos direktorius Andrius Romanovskis.

Drausti per brangu

„Kelionių draudimas ir jo išplėtiniai (tokie kaip bagažo, skrydžių atšaukimo ir vėlavimo) negalioja terorizmo, riaušių, sukilimų, karinių konfliktų metu“, – sakė „Lietuvos draudimo“ atstovė Ingrida Žaltauskaitė.

A.Romanovskio teigimu, galima tartis dėl individualių draudimo polisų, kurie apdraustų turistus ir nuo teroristinių atakų, tačiau bent Lietuvoje tai nėra paplitęs reiškinys.

Draudimo įmonės, apdrausdamos savo klientus ir priimdamos atsakomybę dėl galimų rizikų, taip pat apsidraudžia ir pačios – pas perdraudimo įmones.

„Perdaudimo kompanijos tokiu atveju gali atsisakyti apdrausti draudimo įmonę arba reikalauti papildomų įmokų, ir toks draudimas paprasčiausiai būna per daug brangus“, – kalbėjo A.Romanovskis.

Jo teigimu, terorizmo rizika taip pat labai sunkiai nuspėjama, o dėl išpuolių padaryta žala – sunkiai apskaičiuojama. „Čia kaip ir  draudimas nuo žemės drebėjimų Lietuvoje. Rizika labai maža, o pats draudimas būtų labai brangus, todėl ir nėra taikomas“, – sakė Lietuvos draudikų asociacijos direktorius.

Apsidrausti vis dėlto galima

Nors dauguma Lietuvos bendrovių teroristines atakas priskiria prie nedraudžiamųjų rizikų, draudimo bendrovė „If“ siūlo apdrausti ir nuo terorizmo.

Draudimo bendrovės „If“ Asmens draudimo produkto vadovės Linos Aidukevičienės teigimu, tai nėra naujovė, paskatinta padažnėjusių teroro atakų: „Nuo terorizmo išpuolių draudėme visada, tai yra nuo 2002 m., kai pradėjome drausti kelionių draudimu.“

Draudimas nuo teroro išpuolių įeina į standartinį kelionių draudimą – už šią riziką nereikia papildomai mokėti. „Apsidraudus kelionių draudimu, būtinąsias medicinines išlaidas atlyginame net jei įvykis įvyko dėl karo ar ypatingosios padėties, revoliucijos, sukilimo, maišto, riaušių, branduolinės energijos poveikio“, – vardijo L.Aidukevičienė.

„If“ kelionių draudimas žalos nepadengia tik tuo atveju, kai į kelionę yra vykstama jau žinant apie neramumus, jei žmogus pats dalyvauja tokio pobūdžio įvykių organizavime bei didelių karų atveju.

L.Aidukevičienė pasakojo, kad pats kelionių draudimas yra populiarus produktas, tačiau specialių klausimų, ar atlyginami ir teroristinio išpuolio metu patirti nuostoliai, bendrovė sulaukia retai. „Nebent klientai vyksta į neramumų apimtą šalį. Mes savo ruožtu sudarydami draudimo sutartį akcentuojame visas rizikas, kurias dengia ši paslauga.“

Ar apsaugo nuo terorizmo?

„New York Times“ cituojama kelionių draudimo pasirinkimo bendrovės „Squaremouth“ atstovė Rachael Taft teigė, kad po Rugsėjo 11 įvykių dauguma draudimo bendrovių į savo polisus įtraukė ir žalos padengimą teroristinių išpuolių atveju.

Tiesa, ji pataria visuomet atidžiai perskaityti draudimo sutartis. Jei esate draustas nuo terorizmo ir pavėluojate į lėktuvą, nes kelias į oro uostą buvo uždarytas dėl atakos – draudimo išmoką greičiausiai gausite, tačiau kiti atvejai gali būti sudėtingesni.

Pavyzdžiui, kai kurios draudimo bendrovės už atsisakytas keliones sumoka tik tuomet, jei terorizmo ataka šalyje įvyko iki kelionės pradžios likus mažiau nei mėnesiui, o kai kurios bendrovės nepadengia jokios žalos, jei nuo terorizmo nukenčiate šalyje, į kurią patariama nevykti dėl saugumo situacijos arba neseniai toje šalyje jau yra įvykęs teroro išpuolis.

Draudimo agentūros „World Nomads“ vadovė Christina Tunnah visuomet pataria tiesiogiai susisiekti su savo draudimo kompanija, nes draudimo taisyklės, susijusios su terorizmo grėsme, yra painios ir dažnai priklauso nuo konkrečios situacijos: „Skambinkite, visuomet skambinkite, jei kilo neaiškumų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.