Grybų kainos turgavietėse atima amą – pas vokiečius pigiau

Turgaviečių prekystaliai jau užversti grybais. Tiesa, ant jų daugiausia voveraičių, bet nemažai pardavėjų ant prekystalių yra suguldę ir pūstašonių baravykų, sostinės Halės turgavietėje – taip pat.     

Už voveraičių kilogramą pardavėjai turguje prašo 5–6,5 euro.<br>V.Balkūno nuotr.
Už voveraičių kilogramą pardavėjai turguje prašo 5–6,5 euro.<br>V.Balkūno nuotr.
Turgaviečių prekystaliai jau užversti grybais.<br>D.Umbraso nuotr.
Turgaviečių prekystaliai jau užversti grybais.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas sako, kad turgaus prekeiviai grybų kainas smarkiai išpūtė.<br>P.Mantauto nuotr.
Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas sako, kad turgaus prekeiviai grybų kainas smarkiai išpūtė.<br>P.Mantauto nuotr.
Turguje netrūksta miško gėrybių.<br>P.Mantauto nuotr.
Turguje netrūksta miško gėrybių.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Kristina Rancaitė

Jul 21, 2016, 4:33 PM, atnaujinta May 18, 2017, 4:50 AM

Prekiautojai, kurie grybaudami sukaria ir po 100 kilometrų, tvirtina, kad kitokių grybų dar neaptinka. Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas sako, kad turgaus prekeiviai grybų kainas smarkiai išpūtė. Jos daug didesnės nei Vokietijoje ar Prancūzijoje.

Iš miško – ant prekystalio

Baravykų kilogramo kaina Halės turguje sukasi apie 10 eurų. Galima rasti ir pigesnių, 9 ar 8 eurus kainuojančių grybų, bet jie – prastesni.

Voveraičių kilogramo kaina svyruoja tarp 5 ir 6,5 euro. Tai priklauso ne tik nuo pačių grybų išvaizdos, dar ir nuo pardavėjo nuotaikos. Norintys viską kuo greičiau parduoti lengviau suteikia ir nuolaidų.

Gana mažais baravykais prekiaujanti Renata teigė, kad tokių rasti nėra lengva.

„Kilogramas – už dešimt eurų, pusė kilogramo – perpus pigiau. Supraskit, kad tokių mažų grybų sunku rasti, o jie  – geresni nei peraugę. Visi mano grybai – šviežutėliai: vakar vakare pririnkome, šįryt nuvalėme. Kaskart taip elgiamės, todėl ir netrunkame jų greitai parduoti“, – pasakojo moteris.

Jos teigimu, kitų rūšių grybai dar nedygsta. Ji viliasi, kad jos vyras, grybaujantis Kauno rajono miškuose, taigi už 100 kilometrų nuo Vilniaus, namo, grįš pririnkęs ir voveraičių.

Kita prekeivė Inga sakė, kad didesni baravykai tikrai nėra prasti ir dar pigesni.

„Už kilogramą baravykų, kaip ir kiti pardavėjai, prašau 10 eurų. Didesnių grybų kilogramą parduoti galiu ir pora eurų pigiau. Jie tikrai nėra blogi, tik kotai – storesni“, – kalbėjo pardavėja.

Baravykai sukirmiję?

Jauna Halės turgaus prekeivė Marija pasakojo, kad miškuose pavyko prisirinkti tik voveraičių. Jas parduoda po 6 eurus už kilogramą.

„Pati trečiadienio vakarą braidžiojau po mišką netoli Pagirių. Ieškojau ir voveraičių, ir baravykų. Pastarųjų radau dvylika, bet visi buvo sukirmiję. Dar nėra mano krašto miškuose tų baravykų“, – atsiduso Marija.

Halės turguje prekiaujantis 13 metų Edgaras sakė pats grybaujantis. Ir važiuoja į miškus iki pat Rudaminos, nuo Vilniaus esančios maždaug už 30 kilometrų.

„Pusė kilogramo baravykų kainuoja 5 eurus, bet perkantiems jų kilogramą galiu suteikti ir euro nuolaidą. Daug Rudaminoje grybų. Prirenku pilnus krepšius per pusantros valandos“, – pasakojo jaunuolis.

Kainos turguje – neracionalios?

Šiais metais grybų sezonas prastesnis, kadangi miškuose ilgai trūko drėgmės.

„Mažiau grybų. Birželio sausra padarė savo: saulė išdegino miško paklotą, tad voveraičių daug nebus. Tikimės, kad rugpjūtį grybai augs labiau, nes pastaruoju metu nemažai lyja“, – sakė Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius.

Jo teigimu, baravykai vasarą pasirodo kiekvienais metais, bet jie vasarinių veislių, ne tie, tikrieji, kurie auga rugsėjį. Nors jų skonis yra tos pats, daugiau kirmija. Todėl žmonėms, kurie nori sukaupti atsargų žiemai, V.Varanavičius pataria laukti rudens. Tuomet ir grybų pridygsta daugiau, ir jų kainos turguje sumažėja.

„Rudenį grybai turėtų atpigti. O jų kainos, kurios dabar turguje, – neracionalios. Voveraitės kainuoja 6 eurus? Net Vokietijoje tokių didelių kainų nėra, nors jos parduotuvių lentynas pasiekia nuvalytos, supakuotos.  Įmonės superka šiuos grybus po 3,5 euro už kilogramą, bet turguje jų kainas prekeiviai smarkiai išpučia, jos pranoksta kainas Prancūzijoje, Vokietijoje“, – paaiškino V.Varanavičius.  

Beje, prieš dvi savaites, kai pasirodė pirmieji grybai, lrytas.lt rašė, kad baravykų kilogramas kainavo net 25 eurus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.