Vyriausybė nelauks Vilniaus sprendimo dėl „Lietuvos energijos“

Vyriausybė nutarė ignoruoti sostinės valdžią ir pradėti rengti naujos Vilniaus kogeneracinės elektrinės detalųjį planą, kuris būtinas įmonių holdingui „Lietuvos energija“ siekiant pradėti elektrinės statybas.

Pasak Vyriausybės, parengus detalųjį planą bus prašoma suteikti statybos leidimą, o jį gavus rudenį numatoma pradėti elektrinės statybą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak Vyriausybės, parengus detalųjį planą bus prašoma suteikti statybos leidimą, o jį gavus rudenį numatoma pradėti elektrinės statybą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 18, 2017, 7:30 AM

Anot Vyriausybės, „Lietuvos energija“ dar 2015 metų gruodį kreipėsi į Vilniaus savivaldybę prašydama pakoreguoti miesto bendrąjį planą arba taikyti jo išimtį, kuri leistų įgyvendinti valstybinės svarbos projektą.

„Daugiau kaip pusmetį nesulaukusi savivaldybės pritarimo suderinti elektrinės statybai būtinus teritorijų planavimo dokumentus, Vyriausybė nusprendė pasinaudoti Teritorijų planavimo įstatymo numatyta galimybe ir imtis iniciatyvos rengti detalųjį planą“, – sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Vilniaus taryba per pusmetį nepriėmė sprendimo, nes reikalavo, kad „Lietuvos energija“ iš „Vilniaus energijos“ įsigytų nebeveikiančią Vilniaus trečiąją termofikacinę elektrinę.

Pasak Vyriausybės, parengus detalųjį planą bus prašoma suteikti statybos leidimą, o jį gavus rudenį numatoma pradėti elektrinės statybą.

„Jau 2014 metais Vyriausybė yra pripažinusi, kad Kauno ir Vilniaus miesto šilumos tiekimo ūkis ir jo modernizavimas turi vykti įrengiant kogeneracines elektrines. Kad galėtų judėti šie svarbūs projektai, Vilniuje, Jočionių gatvėje, reikia pradėti rengti žemės sklypo dviejų dalių detalųjį planą.

Jis būtinas, kad galėtume laiku įgyvendinti Vilniaus kogeneracinės elektrinės projektą“, – aiškino finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Maždaug 345 mln. eurų vertės elektrinės projektas kol kas bus plėtojamas tik „Lietuvos energijos“ jėgomis, o vėliau, jei bus rastas partneris, – kartu su juo.

Apie 50 proc. projekto vertės bus finansuojama Europos investicijų banko paskola. (BNS, LR)

Rangovus jau žino, o partnerių – dar ne

Elektrinę už 178,29 mln. eurų statys Vokietijos energetikos objektų statybų bendrovės „Steinmuller Babcock Environment“ vadovaujamas konsorciumas, kuriame yra didžiausia Lenkijos inžinerinių ir infrastruktūros objektų statybų grupė „Budimex“ ir Lietuvos dujotiekių statybos bendrovė „Kauno dujotiekio statyba“.

Biokuro deginimo įrenginius ir tiekimo infrastruktūrą už 149,65 mln. eurų įrengs Lenkijos energetikos objektų statytoja „Rafako“.

Jėgainę ketinama statyti šalia „Vilniaus energijos“ trečiosios termofikacinės elektrinės Gariūnuose ir Vilniaus regiono komunalinių atliekų mechaninio biologinio apdorojimo įrenginių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.