Kaip Lenkijos sukčiai uždirba iš juodo verslo

Internetas suteikia galimybių kurti ar plėsti verslą. Tuo naudojasi ir sukčiai. Lenkijos verslininkai sunerimę, mat juos atakuoja įmonės, kurių specializacija – rašyti juodinančius komentarus viešojoje erdvėje ir reikalauti atlygio, jei nori, kad jie liautųsi.

„Blogiausias darbas“ ne tik gviešiasi komentarų iš kitų tinklalapių, bet ir reikalauja sumokėti milžiniškas sumas už tai, kad juodinimas būtų baigtas.<br>„123rf.com“ nuotr.
„Blogiausias darbas“ ne tik gviešiasi komentarų iš kitų tinklalapių, bet ir reikalauja sumokėti milžiniškas sumas už tai, kad juodinimas būtų baigtas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jul 29, 2016, 10:22 PM, atnaujinta May 17, 2017, 9:52 AM

Viena tokias paslaugas teikiančių įmonių – „Blogiausias darbas“. Ji renka neigiamus atsiliepimus internete apie darbdavius, vėliau juos platina visur, kur tik įmanoma. Kaip paaiškėjo, skelbiama informacija dažnai būna tiesiog šmeižtas.

Apšmeižtiems verslininkams teisėsaugininkai neįstengia padėti, mat ši įmonė registruota Kipre, nepateikia duomenų apie savininkus, o Kipro prokurorai į Lenkijos skundus reaguoja vangiai. Varšuvos teisininkai nuskriaustiems lenkams pataria kreiptis į „Google“ koncerną, kad jis blokuotų nesąžininga veikla užsiimančias įmones.

Tačiau sukčiai greitesni nei „Google“ kontrolieriai: užblokavus vieną tinklalapį, netrukus įkuria tokia pat veikla užsiimantį kitą. Juolab kad interneto platybėse veikia daugybė darbo pasiūlymų ir atsiliepimų apie sąlygas bendrovėse, įmonių savininkus tinklalapių.

Įmonės „Blogiausias darbas“ įkūrėjų įžūlumas pribloškė Lenkijos darbdavius. Mat ji ne tik gviešiasi interneto vartotojų komentarų iš kitų tinklalapių, bet ir reikalauja susimokėti milžiniškas sumas už tai, kad juodinimas būtų baigtas.

Pavyzdžiui, apie vieną degalinių tinklą „Blogiausias darbas“ sukaupė 1717 neigiamų komentarų, o už visų panaikinimą pareikalavo susimokėti 343,6 tūkst. zlotų.

Spėjama, kad šį tinklalapį įkūrę žmonės idėją nugvelbė iš populiariausios nuomonių svetainės apie Lenkijos darbdavius „Darbas prakeiksmas“.

Šis tinklalapis registruotas Panamoje ir veikia sąžiningiau.

Čia lankytojams leidžiama išsakyti savo nuomonę apie darbovietę, tačiau diskusijos yra moderuojamos, neleidžiama rašyti keiksmažodžių, įžeidimų, grasinimų. Tinklalapis uždirba iš reklamos.

Dalis verslininkų nereaguoja į tokius pareiškimus, tačiau yra nemažai tokių, kurie labai rūpinasi savo įmonės įvaizdžiu.

Spėjama, kad kai kurios bendrovės net samdo žmones, kurių pareiga – sekti diskusijas internete ir teigiamais komentarais sušvelninti neigiamus.

Teigiama reputacija ypač svarbi tų sričių įmonėms, kuriose justi specialistų trūkumas.

O kai įvaizdis prastas, savininkai priversti darbuotojus vilioti didesniu atlyginimu, nei siūlo konkurentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.