Ekonominiai migrantai? Turtingose šalyse – vos 9 proc. pabėgėlių

6 turtingiausios pasaulio šalys, valdančios 60 proc. viso pasaulio turto, įsileido tik 9 proc. visų prieglobsčio prašančių pabėgėlių. Tuo tarpu 6 šalys, kuriose daugiausia pabėgėlių, – vienos skurdžiausių, praneša CNN.

Prie padidėjusio pabėgėlių skaičiaus ženkliausiai prisidėjo karas Sirijoje, tačiau žmonės taip pat gausiai bėga iš Burundžio, Irako, Pietų Sudano ir Jemeno bei kitų vietų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prie padidėjusio pabėgėlių skaičiaus ženkliausiai prisidėjo karas Sirijoje, tačiau žmonės taip pat gausiai bėga iš Burundžio, Irako, Pietų Sudano ir Jemeno bei kitų vietų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pabėgėlių skaičius turtingiausiose šalyse bei daugiausia jų priėmusiose valstybėse.<br>„Forbes“ vizualizacija
Pabėgėlių skaičius turtingiausiose šalyse bei daugiausia jų priėmusiose valstybėse.<br>„Forbes“ vizualizacija
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 1, 2016, 9:03 PM, atnaujinta May 17, 2017, 4:02 AM

Vokietija, JAV, Prancūzija, Anglija ir Japonija – turtingiausios pasaulio šalys – praėjusių metų pabaigoje buvo priėmusios 2,1 milijono pabėgėlių. Didžioji dalis jų – beveik 737 tūkst. – apsistojo Vokietijoje.

Kontrastas šiems skaičiams: 11,9 milijono pabėgėlių apsistojo tikrai neturtingose šalyse – Jordanijoje, Turkijoje, Palestinoje, Pakistane, Libane ir Pietų Afrikoje.

Šiose 6 šalyse yra beveik pusė viso pasaulio pabėgėlių, bet šių šalių bendrasis vidaus produktas (BVP), kartu sudėjus, sudaro mažiau nei 2 proc. viso pasaulio ekonomikos.

Šiuos skaičius pateikusi Anglijos paramos organizacija „Oxfam“ tikisi atkreipti į šią problemą dėmesį prieš rugsėjį prasidedančius tarptautinius susitikimus, kuriuose bus bandoma spręsti pabėgėlių problemas.

„Oxfam“ įsitikinusi, kad turtingiausios pasaulio šalys turėtų labiau prisidėti sprendžiant su pabėgėliais susijusias problemas.

„Tai gėdinga, kad tiek daug vyriausybių atsuka nugaras milijonams kenčiančių žmonių, kurie turėjo palikti savo namus ir dažnai rizikuoja gyvybe, kad pasiektų saugias vietas“, – sakė „Oxfam“ vadovas Winnie's Byanyimas.

„Neturtingos šalys prisiima pabėgėlių naštą, nors tai turėtų būti bendra visų valstybių atsakomybė“, – pridėjo jis.

Išskirtinis iššūkis

Jungtinių Tautų duomenimis, pabėgėlių skaičius pasaulyje šiuo metu yra didžiausias per visą užsifiksuotą istoriją.

Daugiau nei 65 milijonai žmonių – maždaug kas 113 planetos gyventojas, buvo priversti palikti savo namus dėl karų, grasinimų ar kitų pavojų gyvybei. Per metus šis skaičius išaugo beveik 6 milijonais.

Prie padidėjusio pabėgėlių skaičiaus ženkliausiai prisidėjo karas Sirijoje, tačiau žmonės taip pat gausiai bėga iš Burundžio, Irako, Pietų Sudano ir Jemeno bei kitų vietų.

„Ši tarptautinė krizė yra unikalus ir kompleksinis iššūkis, reikalaujantis koordinuotos ir bendros atsakomybės. Turtingosios šalys turi būti sprendimo dalis ir prisiimti savo atsakomybės dalį, priimdamos ir apsaugodamos daugiau pabėgėlių“, – savo pranešime kalbėjo W.Byanyimas.

„Oxfam“ organizacija įsitikinusi, kad paskutinis bandymas kovoti su pabėgėlių krize – susitarimas tarp Europos vyriausybių ir Turkijos – paliko tūkstančius pabėgėlių Graikijoje be galimybės imtis tolimesnių veiksmų.

Kenijos vyriausybei uždarius pabėgėlių stovyklą Dadabe, „Oxfam“ teigia, kad jeigu Europa nusisuks nuo sirų pabėgėlių, Kenija gali tą patį padaryti su pabėgėliais iš Somalio, o tai gali paskatinti dar didesnę krizę.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.