Lietuvoje triušienos suvartojama gerokai mažiau
nei kitose Europos Sąjungos valstybėse. Nes ši mėsa – gana brangi, tad dar nedaug žmonių
jos gali įsigyti. Pavyzdžiui, augintojai triušio skerdieną parduoda maždaug po 10-12 eurų. Parduotuvėse ši kaina gerokai aukštesnė.
Žemės ūkio ministerijos duomenimis, 2016 m. Lietuvoje buvo
registruota 2460 triušių augintojų, laikančių 73 786 triušius.
Palyginti su praėjusiais metais, triušių skaičius
sumažėjo. Vis dėlto kokių nors objektyvių veiksnių, darančių įtaką
triušių skaičiaus kitimui, nėra.
Suskaičiuoti triušius nėra lengva užduotis. Šie kailiniai
žvėreliai Lietuvoje pradėti registruoti 2012 metais, tačiau tai
daryti jų augintojai neprivalo.
Be to triušiai yra vislūs, todėl ir jų skaičius nuolatos
kinta.
Priklausomai nuo veislės, viena patelė per metus gali atsivesti
3-6 triušiukų vadas. Vienoje vadoje gali būti nuo 1 iki 11
triušiukų. Vos per metus triušių skaičius gali smarkiai pakisti.
Deja, patys gyventojai irgi neskuba registruoti savo augintinių, todėl
tikslūs skaičiai gali būti didesni.
Triušiena – maistinga. Joje yra labai daug baltymų, mažai cholesterolio
ir gana daug geležies, todėl ji vertingesnė nei kitų gyvūnų mėsa.
Kadangi ji ganėtinai lengvai virškinama, ją rekomenduojama valgyti vaikams
ir sveikatos sutrikimų turintiems suaugusiems, pavyzdžiui, turintiems aukštą kraujo spaudimą,
kenčiantiems nuo įvairių alergijų, mažakraujystės ar kepenų ligų.
Triušių auginimas Lietuvoje nėra itin populiarus užsiėmimas ir
paprastai tuo verčiasi pavieniai ūkiai. 90 proc. visos triušienos
rinkos sudaro smulkieji gamintojai.
Lietuvoje yra apie 10
veislynų, auginančių po 1000 ir daugiau triušių.
Populiariausios
veislės: Belgijos milžinai, Vienos mėlynieji, Prancūzų avinai,
Burgundijos, Kalifornijos, Naujosios Zelandijos baltieji ir kiti.
Pasaulyje suskaičiuojama net keli šimtai triušių veislių. Jos skirstomos į
mėsines, kailines ir mėsines-kailines. Taip pat pagal svorį ir
plauko ilgį. Smulkių veislių triušiai gali sverti 2,5-3,3
kilogramo, o stambiųjų – 7-8 kilogramus. Stambiųjų pasaulyje
karaliauja Belgijos milžinai, kurie auginami mėsai.
Nors auginti triušius nesudėtinga ir nereikalauja didelių
pradinių investicijų, didelio proveržio triušininkystės srityje
Lietuvoje kol kas nebuvo.
Triušiena yra ganėtinai specifinis
produktas, kurio paklausa beveik nekinta.
Tačiau šalyje vis
labiau plintant sveikos mitybos idėjoms susidomėjimas triušiena ir
jos paklausa po truputį auga.
Specialistų vertinimu, triušienos vartojimas kitose Europos
šalyse yra keletą ar net keliolika kartų didesnis nei Lietuvoje.
Triušių auginimas itin populiarus Belgijoje, Čekijoje, Vokietijoje,
Portugalijoje ir Slovėnijoje. Kaip teigia triušių augintojai, mūsų
šalyje šis produktas dar tik atranda kelią į pirkėjų namus. Tiesa,
tam nemažai įtakos turi ir didoka kaina. Kilogramas triušienos
parduotuvėse kainuoja apie 15 eurų. Visgi šalyje auginamų triušių
ne visada pakanka užtikrinti net ir nedidelę paklausą.
Žemės ūkio ministerijos teigimu, triušininkystė Lietuvoje turi
neblogų perspektyvų ir augintojų ilgainiui turėtų tik daugėti.