Vis dar drąsiai perkate dešrą nuo šaligatvio? Jūs – savižudžiai

Kauno turgavietėse nelegalūs prekeiviai seniai numojo ranka į draudimus ir baudas. Nieko baisaus, jei kokia nors moteriškė parduoda baravyką nelegaliai, bet veterinarų netikrintas pienas ir dešros nuo šaligatvio – jau pavojingas pirkinys.

Maisto ir veterinarijos tarnyba perspėja, kad pirkti pieno ir mėsos produktus iš nelegalių prekeivių – pavojinga.<br>G.Stankevičiūtės nuotr
Maisto ir veterinarijos tarnyba perspėja, kad pirkti pieno ir mėsos produktus iš nelegalių prekeivių – pavojinga.<br>G.Stankevičiūtės nuotr
Prie stoties esančiame turguje pirkėjai dažniausiai ieško lietuviškų daržovių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prie stoties esančiame turguje pirkėjai dažniausiai ieško lietuviškų daržovių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gerda Stankevičiūtė („Lietuvos rytas“)

Aug 6, 2016, 1:42 PM, atnaujinta May 16, 2017, 5:05 PM

Turgūs marguoja nuo vaisių, daržovių ir miško gėrybių. Pribrendusi vasara, rugpjūčio mėnuo – pelningiausias metas turgaus prekeiviams. Kauniečiai šviežių gėrybių, taip pat pieno ir mėsos produktų pirkti taip pat labiausiai mėgsta vasarą.

Deja, bet problemos Kauno turgavietėse išlieka tos pačios: nelegali prekyba, dėl permainingų orų kylantis pavojus maisto produktams, ypač pieno ar mėsos gaminiams. Todėl įvairios tarnybos dažnai rengia patikrinimus.

„Laikinoji sostinė“ pasidomėjo, kaip šias problemas vertina pirkėjai ir prekybininkai?

Vilioja šviežiena

Kauno stoties rajone esantis miesto turgus dirba kiekvieną dieną, todėl net pastarosiomis dienomis itin permainingos oro sąlygos neatbaido klientų. Daugelis žmonių vyraujant aukštai temperatūrai itin atsargiai renkasi greitai gendančius maisto produktus. Tačiau turguje dažnai perkanti kaunietė mokytoja Viktorija teigė, jog ateina apsipirkti į turgų būtent dėl produktų kokybės ir šviežumo.

„Prekybos centruose mėsa taip pat sudėta į šaldytuvus, tačiau ten man niekas negarantuos, kad ji tikrai šviežia. Turguje daugiau pasirinkimo, visi gendantys produktai atskiroje patalpoje, laikomi tvarkingai ir nėra jokių priežasčių, kodėl čia pavojinga apsipirkti“, – sakė ji.

Panašiai mano ir kiti pirkėjai. Dauguma jų teigia, kad tiesiai iš daržo ant prekystalio nugulusios prekės atrodo patraukliai ir šviežumas garantuos kokybę, o mėsos ir pieno produktų pasirinkimas didesnis nei prekybos centruose.

Kai pasirinkimas didelis, nesunku aplenkti įtartinas prekes. Daržoves pardavinėjantis Vytautas papasakojo, kad kiekvieną dieną stoties rajono turguje vyksta trumpa patikra – atsakingas žmogus apžvelgia kiekvieną prekystalį ar paragina prekiautojus susitvarkyti.

„Jokių maisto produktų ant žemės, jokių mėsos gaminių lauke negali būti, nes prekyba gali greitai pasibaigti“, – atskleidė pardavėjas.

Prekystalių turgaus prieigose daug, sunku pasakyti, kurie iš jų stovi legaliai, o kurie ne. Ar nelegaliai prekiaujantys asmenys dažnai nukenčia nuo patikrinimų?

„Jei viskas sudėta tvarkingai ir jokių akivaizdžių pažeidimų nėra, daug galimybių, kad pardavėjui nusišypsos laimė ir jis neįklius. Tačiau aš nieko prieš, visi mes žmonės ir suprantame, kad vyresnio amžiaus pardavėjai su keliomis daržovėmis nieko bloga nepadarys“, – komentavo kita pardavėja.

Vargina dažni patikrinimai

Tačiau kitose turgavietėse nevyrauja tokios optimistiškos nuotaikos. Šalia įėjimo į Dainavos turgavietę nelegaliai prekiaujanti moteris pasiguodė, kad sulaukia nuolatinių tikrinimų ir baudų bet kuriuo metu.

„Dabar už visas baudas sumokėsiu tik gavusi spalio mėnesio pensiją, nes iš karto viską nuskaičiuoja iš mano banko sąskaitos“, – guodėsi ji.

Šioje vietoje Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kruopščiai tikrina kiekvieną, tačiau sunkiai pavyksta kovoti su visais nelegaliais prekybininkais. Dauguma jų gavę baudas sugrįžta prekiauti toliau, nes norėdami sumokėti už pažeidimus turi ir toliau gauti papildomų pajamų iš prekybos.

Kalniečių turguje įsikūrusi samdoma pardavėja, nepanorusi atskleisti savo vardo, žėrė priekaištų Kauno valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (KMVT).

Šiuo metu ji pardavinėja daržoves ir vaisius, tačiau prieš tai teko padirbėti ir prie žuvies prekystalio.

„Labai keista, kai atėjęs tikrinti žmogus skirtingiems prekystaliams taiko skirtingas normas. Šalia buvę žuvies prekeiviai neturėjo nei vitrinų, nei papildomo ledo, pardavėjai nebūdavo su specialiomis aprangomis ir visada sėkmingai dirbo. Visi kiti žuvies prekybininkai aplink, net ir turėdami visas reikalingas sąlygas, dokumentus ir įrangą, nuolat būdavo tikrinami ir išgirsdavo blogų įvertinimų. Pastebėjau, kad Kaune vertinimai tikrai ne visada skaidrūs ir teisingi“, – stebėjosi prekeivė.

Šalia be leidimo savo daržo gėrybėmis prekiaujanti moteris jai pritarė.

„Būna, kad ateina patikrinti, nieko nesako, prikimba prie kitų žmonių, o prie manęs – ne. Po kiek laiko padėtis visiškai priešinga – inspektoriai prisikabina būtent prie manęs. Tarsi išsiskaičiuoja, kuriuos prekybininkus tikrins dažniau, kuriuos rečiau“, – pasakojo pensininkė.

Dainavos turgavietėje jau daugiau kaip 10 metų prekiaujantis ūkininkas Juozas papasakojo, kad taip pat susilaukia įvairių patikrinimų, tačiau jie jokių problemų nesukelia. Toje pačioje turgaus vietoje apsistojusį vyrą pažįsta visi.

Vasarą pirkėjų sumažėja

Pats prekiaudamas ir dar samdydamas keturis papildomus darbuotojus, jis prasitarė, kad vasaros laikotarpiu, ypač liepos ir rugpjūčio mėnesiais, labai sumažėja pirkėjų.

Daugelis atostogauja ar išvyksta iš Lietuvos, užsuka tik nuolatiniai klientai.

Netoliese prie prekybos centro „Savas“ esančiame ūkininkų turguje vyrauja panaši nuomonė. Daugelis prekybininkų priklauso Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungai, todėl antradieniais ketvirtadieniais prekiauja savo nuolatinėse vietose.

Jie taip pat sulaukia VMVT ar net Lietuvos metrologijos inspekcijos patikrinimų. Perėjus visas patikras, lieka tik sulaukti pakankamo skaičiaus pirkėjų. Šiuo metu norinčiųjų daug, bet perkančiųjų gerokai mažiau.

Kuo daugiau skundų, tuo daugiau reidų

Gytis Prokopavičius

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas

„Visos Kauno miesto turgavietės pagal patikrinimų duomenis yra suskirstytos į rizikos grupes, pagal kurias nustatomas patikrinimų dažnumas. Dažnesni patikrinimai atliekami tose turgavietėse, dėl kurių veiklos gaunami vartotojų skundai.

Kalbant apie greičiau gendančius produktus, pasitaiko atvejų, kai viršijama gamintojų nustatyta produktų laikymo temperatūra. Tokie pažeidimai padaromi, kai prekiautojai šaldymo vitrinas užkrauna per dideliu produkcijos kiekiu ar net laiko produkciją ant šaldymo vitrinų, aplinkos temperatūroje.

Nustačius pažeidimų taikomos nuobaudos. Nelegalūs prekiautojai taip pat pakliūna, yra nustatyta atvejų, kai turgaviečių prieigose buvo prekiaujama pieno produktais ir mėsos gaminiais, pagamintais namie, neturint tam reikalingų sąlygų ir leidimo. Dažniausiai tai būna kaimo gyventojai, laikantys naminius gyvulius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.