Rusijos valdininkai kramto uždraustą sūrį, taip pat – lietuvišką

Rusijos paskelbtam užsieninių maisto produktų embargui – dveji metai. Rusijos žurnalistai patyrinėjo valstybinių pirkimų ataskaitas ir paaiškėjo, kad nuo valdininkų stalų nedingo nei parmezano sūris, nei kiti europietiški delikatesai. Ataskaitose matyti ir lietuviško sūrio pavadinimas.

Europinis sūris tapo nepasiekiamas paprastiems rusams, o valdininkai juo ir toliau mėgaujasi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europinis sūris tapo nepasiekiamas paprastiems rusams, o valdininkai juo ir toliau mėgaujasi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2016, 5:15 PM, atnaujinta May 16, 2017, 12:41 PM

2014 metų rugpjūčio 6-oji buvo lemtinga diena. Tądien Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė draudimą įvežti į šalį mėsą, žuvis, daržoves, vaisius ir pieno produktus iš JAV, Australijos, Kanados, Norvegijos ir 28 ES šalių.

Kaip primena BBC, 2015 metais šis sąrašas buvo išplėstas: jame suraityti Albanijos, Juodkalnijos, Islandijos ir Lichtenšteino pavadinimai.

Rusijos paskelbtas embargas buvo atsakas į ekonomines sankcijas Rusijai dėl agresijos Ukrainoje.

Kaip skelbia BBC, Šveicarijos, nors ji palaikė sankcijas Rusijai, V.Putinas į savo draudimų sąrašą neįrašė. Ši šalis esą padidino sūrio eksportą į Rusiją penkis kartus.

Ragina valgyti tai, kas rusiška

Buldozeriai poligonuose visoje šalyje traiško sūrio galvas, o visa tai filmuoja žurnalistų kameros. Uostai ir oro uostai maistą degina mobiliuose „krematoriumuose“. Vieno tokio seanso kaina 6 mln. rublių. Dūmoje girdėti siūlymų ne tik uždrausti sankcijinių produktų įvežimą, bet ir pardavimą. Maskvoje judėjimo „Valgyk tai, kas rusiška“ aktyvistai užsienio produkciją ženklina lipdukais, kuriuose – meška, plėšianti JAV vėliavą. Šitaip situaciją apibūdina BBC Rusijos tarnyba.

„Rinktis rusišką produkciją – tai ne tik žodžiai ir lozungai, tai ne tik skonio klausimas. Rinkdamiesi tai, kas rusiška, palaikote naują pasaulį, kuriame Rusijai pagaliau tenka derama vieta“, – taip parašyta judėjimo už rusiškos produkcijos vartojimą manifeste.

Kaip skelbia Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba „Rosselchoznadzor“, nuo 2015 metų rugpjūčio Rusijoje sunaikinta 7,5 tūkst. tonų maisto, o tai prilygsta paminklo „Motina Tėvynė“ svoriui Volgograde.

Valdininkams patriotizmas nerūpi

Tiesa, tokio maistinio patriotizmo nepalaiko Rusijos valdininkai, atsakingi už valstybinius pirkimus. 2015 metų rugpjūtį Kovos su korupcija fondo teisininkė Liubovė Sobol išsiaiškino, kad Maskvos merijos renginiams buvo nupirkta keturių sūrių: bri, rokforo, griujero ir „Dorblu“.

O per Rusijos gynybos ir vidaus reikalų ministerijų surengtą priėmimą Kremliuje svečiams patiektos salotos su parmezanu. Vidaus reikalų ministerija pirko ir mocarelos.

Tiesa, ataskaitose šalis, kurioje šie sūriai pagaminti, nenurodoma. Kaip rodo tyrimas, nežinomos kilmės sūrį perka įvairios įstaigos, žinybos ir tarnybos visoje šalyje. Rekordininkė – Tuvos ūkio valdyba. Per praėjusius metus ji pirko 51 kg parmezano, 39 kg gorgoncolos, 39 kg edamo ir 39 kg mocarelos.

Ir lietuviškas sūris

BBC Rusijos tarnyba nustatė atvejų, kai, jau paskelbus embargą, valdininkai reikalavo užsakyti jiems būtent uždraustų produktų.

Gaudos sūris ir mocarela – danų įmonės „Friendship“, parmezanas – lietuviškas „Džiugas“, maskarponė – itališka „Locatelli“. Tokius sūrius 2014 metų pabaigoje pirko Valstybinės mokesčių inspekcijos sanatorija „Raduga“. BBC Rusijos tarnyba paklausė mokesčių prievaizdų, iš kur šie pirkiniai, tačiau atsakymo nesulaukė.

2455 rinkinius populiaraus Rusijoje daniško sūrio „Castello Brie“ 2014 metų pabaigoje pirko ir Hematologijos centras. Kam tas sūris skirtas, Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldi įstaiga neatsakė.

Prezidento reikalų valdybai pavaldi centrinė klinikinė ligoninė su poliklinika 2015-aisiais sudarė sutartį patiekti jiems 50 kilogramų šviežių šaldytų triušių kepenų iš Vengrijos „Olivia Kft“, 30 kg vokiško edamo „Molkerei Ammerland“ ir 40 kg fetakio sūrio iš Vokietijos „Kaserei Champignon Hofmeister“. BBC paklausė apie tuos produktus, tačiau atsakas buvo tyla.

Sankt Peterburgo valstybinis civilinės aviacijos universitetas į planuojamą kursantų valgiaraštį 2015-2016 metais įrašė suomišką sūrį „Oltermanni“.

Sūris su mėlynuoju pelėsiu, kamamberas, pestas, maskarponė, mocarela, Filadelfijos sūris, čederis, ementalis, masdamas ir kiti. Daugmaž 1,5 tonos sūrių už 600 tūkst. rublių. O grafoje, kurioje turi būti nurodyta kilmės šalis, įrašyta Italija. Šitaip pernai apsipirko Maskvos valstybinis jungtinis muziejus-draustinis.

Parengė Aida Murauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?