Finansų prievaizdai mokesčių vengėjus gaudo ir iš dangaus

Ispanijos finansų ministras Cristobalis Montoro, siekdamas papildyti skylėtą biudžetą, nusprendė pasitelkti bepilotes skraidykles. Ir nesuklydo.

Bepilotės skraidyklės, pasisukiojusios virš prabangesnių statinių, mokesčių inspektoriams gali suteikti įdomių žinių.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Bepilotės skraidyklės, pasisukiojusios virš prabangesnių statinių, mokesčių inspektoriams gali suteikti įdomių žinių.<br>„ViDA Press“ nuotr.
C.Montoro garsėja netradiciniais kovos su mokesčių vengėjais metodais.
C.Montoro garsėja netradiciniais kovos su mokesčių vengėjais metodais.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 10, 2016, 7:57 AM, atnaujinta May 16, 2017, 8:41 AM

Policininkai ar kariai pasitelkia skraidykles kovai su teroristais. Paparacai – informacijai gauti ar garsenybėms medžioti.

Tačiau kartais šie aparatai gali duoti ir finansinės naudos. Tai įrodė C.Montoro, rašo „Lietuvos rytas“.

Kilo pasipiktinimo banga

Ispanijos finansų ministras nusprendė įdarbinti skraidykles, kad jos padėtų nustatyti tuos šalies piliečius, kurie vengia mokėti mokesčius.

Toks C.Montoro žingsnis papiktino ispanus. Anot jų, taip pažeidžiama teisė į privatumą. Be to, šioje šalyje vengimas mokėti mokesčius vis dar laikomas švelniu nusižengimu.

Vis dėlto finansų ministras turėjo teisę imtis tokių neįprastų priemonių. O priežasčių – juolab.

Ministerija dar anksčiau spėjo, kad palydovų nufilmuoti vaizdai ir skraidyklių padarytos nuotraukos galėtų aptikti tikrus lobius, slepiamus nuo valstybės.

Nauda – akivaizdi

Taip ir nutiko. Nuo šių metų pradžios bepiločiai lėktuvėliai suko ratus virš daugiau nei 4300 šios valstybės miestų ir regionų.

Buvo nufilmuota beveik 19 milijonų sodybų. Patikrinus duomenis paaiškėjo, kad nemaža dalis jų savininkų „pamiršo“ deklaruoti papildomai pastatytus plaukimo baseinus.

Kiti nepateikė informacijos apie papildomą aukštą virš savo būsto ar kitokius pagalbinius statinius. Atsirado ir tūkstančiai nelegalių „sodo namelių“, kuriuos greičiau būtų galima vadinti prabangiomis vilomis.

Iš viso nustatyta 1,7 mln. nekilnojamojo turto objektų, už kuriuos mokesčiai arba išvis nebuvo mokami, arba mažesni, nei derėtų.

Anot Ispanijos žiniasklaidos, tokie pasiskraidymai nebuvo pigūs – išlaidos siekė 80 milijonų eurų.

Užtat vietos savivaldos po patikrinimų papildomai surinko 1,25 milijardo eurų nekilnojamojo turto mokesčių. Pasak šalies Finansų ministerijos, tai 24 proc. daugiau, nei buvo tikėtasi iš pradžių.

Suks ratus ir toliau

Didžiuma nusižengimų aptikta Andalūzijoje – daugiausia gyventojų turinčiame Ispanijos regione. Toliau sekė Galisija.

Skraidyklių vizitų išvengė tik Baskija ir su ja besiribojantis Navaros regionas, kuriame šie mokesčiai renkami savarankiškai, o ne prižiūrint Madridui.

Bepilotės skraidyklės ir toliau darbuojasi Ispanijos finansų ministerijai – joms teks apskristi dar apie 1700 savivaldybių.

Tokie aparatai gali būti legaliai naudojami Ispanijoje nuo 2013 metų, tik jie turi atitikti nustatytus reikalavimus.

Priešingai nei lėktuvai, kurie, darydami nuotraukas iš oro, privalo laikytis mažiausiai 300 metrų atstumo nuo žemės, skraidyklės gali priartėti iki 125 metrų. („Welt.de“, LR)

Randa įdomių būdų ieškoti slapukautojų

Mokesčių slėpimas yra labai skaudi Ispanijos bėda: skaičiuojama, kad šešėlinei ekonomikai tenka net 24,6 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), arba apie 250 mlrd. eurų per metus.

Lietuvoje ši dalis ne ką mažesnė. Austrijoje esančio Linco Johanneso Keplerio universiteto profesoriaus Friedricho Schneiderio skaičiavimais, pernai šešėlinei ekonomikai mūsų šalyje teko 25,8 proc. BVP.

Tad ispaniški triukai su bepilotėmis skraidyklėmis gali praversti ir pas mus.

Beje, Ispanijos finansų ministras C.Montoro yra sumanęs ir daugiau neįprastų, tačiau efektyvių kovos su mokesčių vengėjais būdų.

Neseniai Finansų ministerija paskelbė sąrašą visų ispanų, kurie šiai institucijai skolingi daugiau nei milijoną eurų.

Tikslas paprastas – įvardyti tuos, dėl kurių kaltės mažiau pasiturintys ispanai gauna menkas socialines išmokas, nes valstybė nesurenka pakankamai pajamų.

Dar prieš metus C.Montoro nurodymu valdininkai ėmė tyrinėti žymių ir turtingų Ispanijos žmonių „Facebook“ paskyras.

Tie, kurie socialiniame tinkle mėgavosi pernelyg didele prabanga, netikėtai sulaukdavo mokesčių inspektorių vizitų.

Taip nutiko, pavyzdžiui, motociklų lenktynininkui Jorge Lorenzo, kuris puikavosi savo prabangiu nekilnojamuoju turtu šalia Barselonos su plaukimo baseinu ir kūno rengybos studija.

Išaiškėjo, kad J.Lorenzo nesumokėjo visų mokesčių už pajamas, gautas iš reklamos sutarčių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.