IT srities fenomenas: atlyginimai įspūdingi, o moterų – mažai

Kelių tūkstančių eurų atlyginimas turint vos trejų metų darbo patirtį, itin greitas kilimas karjeros laiptais ir daugybė sričių, kuriose informacinių technologijų (IT) specialistų laukiama išskėstomis rankomis, – kodėl šiame sektoriuje vis dar didžioji dalis darbuotojų yra vyrai? Tyrimai rodo, kad Lietuvoje į laisvas pozicijas IT sferoje kandidatuoja iki 10 proc. moterų.

IT sferoje vis dar dirba mažai moterų.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
IT sferoje vis dar dirba mažai moterų.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2016, 1:42 PM, atnaujinta May 16, 2017, 5:14 AM

Programuoti nori tik 1–2 proc. moterų

Tarptautinės personalo valdymo kompanijos „Manpower Lit“ vadovė Lietuvoje Gerda Baltrūnaitė įsitikinusi, kad čia kaltas ir nusistovėjęs stereotipas, kad šeimą turi išlaikyti vyras, o moteris uždirbti tiek, jog išlaikytų save. „Pozicijos, susijusios su IT sritimi, iki šiol yra nepopuliarios tarp moterų. Vis dar mažas jų skaičius renkasi IT srities studijas, o mokyklose pasigendama profesinio planavimo, kuris padėtų rinktis perspektyviausias bei geriausiai asmeninius poreikius atitinkančias. Kol moterys sąmoningai nesirinks sričių, galinčių generuoti didesnes pajamas, tol situacija keisis nežymiai“, – sakė G.Baltrūnaitė.

Įmonės duomenimis, į skelbiamas pozicijas ieškant IT programuotojų kandidatuoja apie 1–2 proc. moterų, IT administratorių ir aplikacijų specialistų – 5–7 proc. moterų. Daugiausia moterų dėmesio sulaukia testuotojų pozicija – apie 10 proc. kandidatų, o IT architektų pozicijos moterų susidomėjimo nesulaukia išvis.

Tarptautinės konsultacinės bendrovės „Mckinsey & Company“ atliktos apklausos rezultatai atskleidė, kad pagrindinis iššūkis, su kuriuo susiduria technologijų sektorius, yra moterų įsitikinimas, kad lyčių skirtumai turi įtakos ne tokiam sėkmingam kilimui karjeros laiptais. Net 60 proc. moterų, dirbančių technologijų srityje, taip pat pabrėžia, kad nuolatinis stresas bei spaudimas yra veiksniai, lemiantys noro tapti aukščiausio lygio vadovėmis nebuvimą.

Moterys – sėkmingai dirbančios IT projektų vadovės

IT paslaugų bendrovės „CSC Baltic“ personalo vadovė Jūratė Dobrovolskytė teigė, kad moterų susidomėjimo dažniau sulaukia projektų, pardavimo projekto vadovų, klientų aptarnavimo konsultantų pozicijos, o vyrai išskirtinai karaliauja inžinerinėse bei techninėse pozicijose.

„Į startines IT pozicijas, kuriose nereikia papildomų techninių žinių, pretenduojančių moterų santykis yra didesnis, tačiau patyrusių IT specialistų šiuo metu vis dėlto daugiau vyrų. Didesnis moterų pasiskirstymas pastebimas mūsų bendrovės IT projektų valdymo srityje, kur daugiau dėmesio skiriama komunikaciniams ir organizaciniams įgūdžiams.

Be to, šiame skyriuje dirbančios specialistės griauna mitus, jog moterims valdyti IT projektus yra per sudėtinga, – turime sėkmingai dirbančių projektų vadovų ir vadovių, kurie puikiai išmano savo sritį ir nebijo iššūkių. IT projektų valdymo skyriaus vyrų bei moterų santykis mūsų bendrovėje – 52 ir 48 procentai“, – sakė J.Dobrovolskytė.

Pasak „CSC Baltic“ personalo vadovės, remiantis dabartinėmis tendencijomis, po penkerių metų IT srityje dirbančių moterų turėtų padaugėti.

Pokyčiai po 20 metų?

G.Baltrūnaitė teigė, kad pokyčiai reikalingi ne tik IT srityje, bet ir visoje darbo rinkoje. Moterys sudaro daugiau nei 50 proc. visos darbo rinkos pasaulyje, tačiau vos 25 proc. moterų užima vadovaujamas pozicijas.

Pasak jos, neseniai „Manpower Group“ atliktas pasaulinis tyrimas, kurio metu buvo apklausti 222 aukščiausio lygio vadovai iš 25 šalių, atskleidė, kad tūkstantmečio karta tiki, jog gali pakeisti įsitvirtinusią situaciją darbo pasaulyje, nors optimistinėmis prognozėmis dalijasi gana atsargiai. Jų manymu, persvara moterų naudai gali pasikeisti per 17–20 metų.

Remiantis tyrimo rezultatais, 59 proc. vadovų lyčių atžvilgiu neutralios aplinkos kūrimą mano esant efektyviausią kelią, kuris leis skatinti moteris užimti lyderių pozicijas.

„Šiandien pirmaujančių pasaulinių kompanijų vadovai vyrai pripažįsta egzistuojant lyčių lygybės problemą ir jau demonstruoja ryžtą spręsti šį klausimą organizacijose. Gera pradžia problemos sprendimo link yra klausti, kur įmonė nori būti po 5–10 metų? Kokius tikslus pasiekti? Kaip spręsti talentų trūkumo, darbuotojų išlaikymo problemą? Atsakęs į juos vadovas gali imtis konkrečių veiksmų, kaip  ten atsidurti“, – teigė G.Baltrūnaitė.

Motyvuojantys atlyginimai

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Informacinių technologijų ir sistemų centro direktorė Eglė Radvilė Švedaitė teigė, kad keičiasi požiūris į IT sektorių ir pamažu paneigiamas įsitikinimas, kad tai vyriška studijų ir profesinės veiklos sritis. „Yra tokių sričių, kur net norėtųsi, kad dirbtų daugiau merginų, kaip kad programavimas, kur reikia kruopštumo ir atidos“, – teigė ji ir pridūrė, kad pamažu IT sektoriuje moterys mėgina iškovoti sau vietą.

„Save priskirčiau prie išimčių, nes visuomet tikėjau, kad privalau daugiau išmokti ir žinoti nei kolegos vyrai ir taip būsiu viename lygyje su jais. Šiuo metu man tenka dirbti su 16 vyrų, kurių amžius svyruoja nuo 40 iki 60 metų, ir šiame kolektyve esu pati jauniausia. Dabartinė trisdešimtmečių karta jau laisviau vertina – tu moteris ar vyras, bet mano kolegoms mano atėjimas buvo tikrų tikriausias kosmosas“, – kalbėjo E.R.Švedaitė.

Pašnekovė prisiminė, kad jai pradėjus dirbti buvo gajus stereotipas, kad IT specialistas – tai užguitas vaikinas su akiniais ir nutampytu megztuku, neturintis savo socialinio gyvenimo: „Dabar toks žmogus uždirba tris kartus daugiau nei jo vadovas ir vaikšto kokiu nori megztuku. Specialistų poreikis suformavo tai, kad žmonės, kurie kažkada pasirinko IT studijas, šiandien gauna didelius atlyginimus ir gali sau leisti į daug ką nekreipti dėmesio. Taip, šie žmonės kitokie – jie turi daug specifinių matematikos ir elektronikos žinių, tad dalį merginų atbaido.“ E.R.Švedaitės teigimu, vis dėlto ši veiklos sritis priimtina tik tiems, kurie turi labai išlavintą logiką, kritinį racionalų mąstymą.

„Jei specialistas ką tik pradėjo dirbti ir surinkinėja kompiuterius, jo atlyginimas bus apie 700 eurų, bet jei kalbame apie trejų metų programavimo patirtį turintį specialistą, tai jis uždirbs tūkstantį eurų ir daugiau, o jei jo patirtis dar didesnė – atlyginimas gali siekti ir tris tūkstančius eurų“, – kalbėjo pašnekovė ir pridūrė, kad informatikos studijos, derinamos su medicina, bioinžinerija ar kitais mokslais, atveria dideles perspektyvas – ypač moterims.

Stebina įsidarbinimo galimybių gausa

Kauno technologijos universiteto lektorė ir informacinių technologijų   kompanijos „No Magic Europe“ produkto vadovė ir Lina Bisikirskienė   teigė, kad kategoriškai teigti, jog IT sferoje dirba itin mažai moterų   negalinti. „Kai pati studijavau, bendramokslių merginų buvo tikrai   nemažai ir dauguma jų šiandien užima aukštas pareigas. Be abejo,   tikriausiai tam tikras vadybinio darbo patrauklumas išlieka. Nors mano   aplinkoje vis dar išlieka didesnis specialistų vyrų skaičius, moterų   taip pat yra nemažai“, – kalbėjo ji.

Anot jos, tam tikri stereotipai, apibūdinantys IT sektoriaus   darbuotojus egzistavo prieš dešimtmetį ir niekur nedingo šiandien, bet   situacija pasikeitusi. „Žmonės dažnai įsivaizduoja, kad jei žmogus yra   programuotojas, tai jis arba kuria įvairias mobiliąsias programėles,   arba įvairius žaidimus. Iš tiesų žmonėms neretai sunku įsivaizduoti,   koks platus darbo galimybių spektras laukia pabaigusių šias studijas“,   – kalbėjo ji ir pridūrė, kad IT sektoriuje save atrasti gali ir žmonės   mėgstantys kūrybinį darbą, ir tie, kurių pašaukimas konkrečios   užduotys  bei analitinis darbas.

„Kartais merginas nuo IT studijų atgraso manymas, kad tai tik   programavimas, darbas vienumoje ir labai sudėtingų uždavinių   sprendimas. Veikiausiai atgrasomi tie žmonės, kurie nori daugiau   kūrybiškumo ar komandinio darbo, bet šiuolaikinės IT kompanijos tikrai   turi ką pasiūlyti darbuotojams

Jai netekę girdėti apie atvejus, kuomet į darbo pokalbį atėjus   vienodai gabiems vaikinui ir merginai, būtų pasirenkamas vaikinas:   „Šiuo metu situacija tokia, kad būna kviečiami abu ir visi labai   džiaugiasi dviem naujais kompetentingais kolegomis.“

Paklausta apie tai, kokį atlyginimą šiuo metu rinkoje uždirba IT   specialistai, pašnekovė sakė:“Užsienio kapitalo kompanijos dažniausiai   gali sau leisti itin aukštais atlyginimais pritraukti labai gabius   specialistus. Šiuo metu didesnis poreikis kompetentingų, specifinių   žinių turinčių specialistų. IT sektoriuje gerai uždirba tie žmonės,   kurie turį įdirbį, noro ir įdeda daug pastangų – jie tikrai yra visada   laukiami“, – kalbėjo pašnekovė ir pridūrė, kad šiuo metu tarptautinėse   įmonėse dirbantys patirties turintys specialistai uždirba nuo 800 iki   2-3 tūkst eurų.

Studijuoti informatikos nesiveržia

Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektorius Alfonsas Daniūnas teigė, kad visi studentai – ir vyrai, ir moterys, turi vienodas teises studijuoti visose studijų programose.

„Rinktis vienos ar kitos srities studijas yra pačių jaunų žmonių apsisprendimo reikalas. Šiemet informatikos studijas pasirinko 26 proc. merginų ir 74 proc. vaikinų iš visų stojusiųjų. Jei pažvelgsime į bendresnę tendenciją, kiek iš viso studijuoja merginų nuo pirmo iki ketvirto kurso, tai merginos sudaro 24 proc. visų informatikos studentų“, – kalbėjo rektorius ir pridūrė, kad tokia tendencija stebima jau keletą metų.

„Matyt, jaunoms merginoms informatika yra mažiau patraukli nei kitos specialybės, bet juk yra tokių studijų programų, kurias renkasi tik nedidelė dalis vaikinų, tad nemanau, kad reikėtų liūdėti, jog mažiau merginų renkasi informatiką. Jei merginos studijuoti informatikos nenori, ar reikia jas versti?“ – šmaikštavo A.Daniūnas.

Anot jo, visame pasaulyje informatikos specialistai gali džiaugtis gerais atlyginimais, tad ir Lietuva – ne išimtis. „Lyginant su kitomis profesijomis, informatikų karjeros galimybės yra puikios, mat ne taip jau dažnai galima pateikti pavyzdžių, kad kitose srityse itin jauni žmonės galėtų didžiuotis tokiais pasiekimais“, – kalbėjo A.Daniūnas ir pridūrė, kad karjeros galimybės tiek atlyginimo, tiek pozicijos klausimu yra itin greitai besikeičiančios pozityvia kryptimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.