Indijos farmacijos sektorius – darbas be taisyklių

Palikęs savo žmoną ir du vaikus, 27m. prekybos agentas iš Indijos Ashishas Awasthis palindo po traukiniu. „Nusižudysiu, nes negaliu patenkinti savo kompanijos man iškeltų reikalavimų“, – buvo rašoma jo savižudybės raštelyje, praneša „New York Times“.

Iš viso, dar prieš 10 metų Indijoje buvo leidžiama ignoruoti vaistų patentus – pagal tą pačią formulę vaistus ruošė tūkstančiai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iš viso, dar prieš 10 metų Indijoje buvo leidžiama ignoruoti vaistų patentus – pagal tą pačią formulę vaistus ruošė tūkstančiai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2016, 3:12 PM, atnaujinta May 16, 2017, 1:08 AM

A.Awasthis dirbo Amerikos sveikatos apsaugos kompanijoje „Abbott Laboratories“. Žiniai apie vyro savižudybę nuaidėjus po šalį, daugiau kaip 250 įmonės darbuotojų protestuodami neatėjo į darbą. Taip jie kovojo su, kaip patys sako, kompanijos per daug agresyvia pardavimo politika. Nacionalinė vaistų pardavėjų asociacija pareikalavo, kad būtų įvesti nauji įstatymai, kurie pažabotų pardavimo reikalavimus.

„New Yourk Times“ atliktas tyrimas parodė, kad kai kurios Indijos kompanijos, bandydamos parduoti savo vaistus, darbuotojams kelia baisius reikalavimus – pardavimas turi vykti bet kokio is sąlygomis, net pažeidžiant įstatymus, medikų reikalavimus ar kompanijos etikos normas.

Darbas – geidžiamas, bet nepakeliamas

Indijoje prekybos agento darbo vieta tokioje kompanijoje kaip „Abbott“ – labai vertinama, tačiau kartu ir pavojinga. Tokiems darbuotojams keliami milžiniški reikalavimai.

Viena iš įprastų praktikų „Abbott“ įmonėje – sveikatos stovyklos. Pardavėjai turėdavo gydytojų biuruose atlikti įvairius testus pacientams, o gydytojai vėliau šiems išrašydavo kompanijos gaminamus vaistus. Tai nėra teisėta. Pričiuptas toks pardavėjas gali būti teisiamas už nelegalią medicinos veiklą.

„Abbott“ tai nė motais. Įmonės viešųjų ryšių atstovas Anandas Kadkolas teigė, kad įmonės veikla neprieštarauja Indijoje galiojantiems įstatymams, o sveikatos stovyklos yra „šviečiamieji renginiai“, kurie niekaip nėra susiję su gydytojų išrašomais įmonės vaistais.

Tam gali paprieštarauti buvęs įmonės pardavimų vadovas Vivekas Gupta. Praėjusiais metais jis buvo atleistas, nes nesutiko savo darbuotojams iškelti nepakeliamų reikalavimų. Jis nesutiko versti pardavėjų dalyvauti „sveikatos stovyklose“, kad padidintų naujo preparato pardavimą.

Laukiniai Vakarai

V.Gupta kolega Dhirenda Yadav, susidūręs su panašiu spaudimu, pats išėjo iš darbo. Vyro buvo reikalaujama, kad jis už savo asmenines lėšas pirktų brangius vaistus vien tam, kad jo pardavimo komanda pakauptų suplanuotą pelną.

Indijos vaistų rinka – chaotiška. Korupcija, kuri čia ir taip klestėjo, dar labiau sustiprėjo išaugus konkurencijai tarp skirtingų įmonių.

Vaistų pramonės sektoriaus pardavimas per metus siekia apie 16 milijardų dolerių ir kasmet ši sritis paauga dar 10 proc., taigi vilioja daugelį.

Iš viso, dar prieš 10 metų Indijoje buvo leidžiama ignoruoti vaistų patentus – pagal tą pačią cheminę formulę vaistus gamino tūkstančiai įmonių. Šiuo metu intelektinė nuosavybė saugoma, bet Indijos vaistų rinka vis tiek primena „laukinius Vakarus“.

Vyriausybė savo pranešimuose teigia, kad Indijos rinka yra užkimšta neracionaliais, net pavojingais vaistais, kurie kenkia šalies resursams ir sveikatai“.

Šitame mūšyje tokie darbuotojai kaip A.Awasthis yra pirmųjų eilių kareiviai.

Sužinojusi apie jo mirtį kompanija išplatino laišką, kuriame apgailestavo dėl netekties, tačiau nepamiršo paminėti, kad vyras buvo vienas geriausių praėjusių metų darbuotojų.

„Tobulas gyvenimas“

Kai tokios tarptautinės įmonės kaip „Abbott“ plečia veiklą Indijoje, jos atneša tai, ko labiausiai reikia vietos gyventojams – darbą. Įsidarbinimas joje yra siekiamybe ir dėl atlyginimo, ir dėl prestižo.

Dėl to indai dėl darbo vietų varžosi itin agresyviai, o jas gavę – bijo prarasti. Būtent šią situaciją iliustruoja A.Awasthis. Jis buvo vienas iš daugybės indų, tikėjusių, kad darbas kompanijoje gali padėti jam pakeisti savo gyvenimą.

Kai 2013 „Abbott“ priėmė jį į darbą, vyras jautėsi tarsi laimėjęs loterijos bilietą.

„Nuo dabar galiu viską“, – A.Awasthis tuomet sakė savo žmonai.

Vyro darbas buvo įtikinti gydytojus, kad jie pacientams išrašytų būtent šios kompanijos vaistus. Ir A.Awasthis stengėsi.

Po poros metų jis jau laimėjo geriausio prekybos agento apdovanojimą. Per tą laiką jauna šeima susirado daugybę draugų ir sugebėjo skirti laiko ne tik darbui, bet ir pramogoms. Atrodė, kad jie gyvena tobulą gyvenimą.

Finansinė padėtis taip pat buvo gera. Šeima nusipirko mašiną – simbolį, kad įžengė į Indijos viduriniąją klasę – ir pasiėmė paskolą vieno kambario butui už 20 tūkst. dolerių.

Viskas buvo puiku iki tol, kol A.Awasthiui nepradėjo vadovauti naujas vadovas. Jis iš savo darbuotojų reikalavo tiek daug, kad kiti vadybininkai tai vadino „nežmonišku ir nenatūraliu spaudimu“.

Tą dieną, kai A.Awasthis nusižudė, jo laukė susitikimas su savo naujuoju vadovu. Jo žmona įsitikinusi, kad vyras bijojo, jog bus atleistas iš darbo.

Sveikatos stovyklos

V.Gupta įsidarbino „Abbott“ po to, kai ši ir farmacijos bendrovė, kurioje jis dirbo anksčiau, susijungė. Vos pradėjus dirbti, įtampa tarp V.Guptos ir jo vadovų kilo dėl to, kad pardavėjai buvo verčiami rengti sveikatos stovyklas.

Indijoje, kur daugybė žmonių neturi pinigų sveikatos priežiūrai, tokie nemokami testai tapo puikiu būdu pritraukti pirkėjų ir padidinti vaistų pardavimą.

„Abbott“ darbuotojai turėdavo žmones tirti dėl įvairių ligų. Sveikatos stovyklos paprastai būdavo rengiamos prie gydytojų kabinetų – gydytojams tai pritraukdavo daugiau klientų, o mainais jie paskui šiems išrašydavo „Abbott“ kompanijos vaistus.

Ekspertai teigia, kad tokia praktika padidina neteisingų diagnozių skaičių bei skatina vartoti vaistus, kurių pacientams visiškai nereikia.

Pati įmonė teigia, kad jos darbuotojai įstatymiškai turi teisę atlikti įvairius testus, o sveikatos stovyklos yra reikalingos tam, kad net ir neturtingi indai galėtų pasirūpinti savo sveikata.

Privedė iki depresijos

A.Awasthis nebuvo vienintelis, kuriam įtampa „Abbott“ įmonėje sukėlė neviltį. Kai V.Gupta pasipriešino vadovybei dėl sveikatos stovyklų, ši pradėjo jį atakuoti piktais skambučiais bei žinutėmis, kurie vyrą privedė iki depresijos.

Per vieną itin sunkų pokalbį telefonu V.Gupta net griebė karštą lygintuvą ir nusidegino juo ranką – situacija buvo tokia įtempta.

V.Guta taip pat teigė, kad darbas privertė jį mąstyti apie savižudybę.

Greitai vadovybė pasakė, kad nori V.Gupta perkelti į naują skyrių kitame mieste, o šiam atsisakius, suprato tai kaip išėjimą iš darbo. Savo paskutiniame laiške vadovams V.Gupta išdėstė viską, kas jį neramino – apie darbo etiką, nelegalias sveikatos stovyklas ir baisias prekybos agentų darbo sąlygas.

Nesulaukus jokio atsakymo, ši informacija, kartu su ją patvirtinančiais dokumentais, buvo nusiųsta ir institucijai, prižiūrinčiai tokias įmones kaip „Abbott“.

„Abbott“ atstovai visą informaciją neigia. „To paprasčiausiai nebuvo. O sveikatos stovyklas rengia daugybė kitų firmų visame pasaulyje“, – sakė įmonės atstovas M.Kadkol.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.