Dalyvavimas maisto kokybės sistemose – perspektyva ūkininkams

Jau prasidėjo antrasis paraiškų priėmimo etapas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“. Paraiškos bus renkamos nuo rugpjūčio 1 iki spalio 31 d.

Jau prasidėjo antrasis paraiškų priėmimo etapas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.<br>ŽŪM nuotraukos.
Jau prasidėjo antrasis paraiškų priėmimo etapas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.<br>ŽŪM nuotraukos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 19, 2016, 9:02 AM, atnaujinta May 15, 2017, 12:08 PM

Parama pagal šią priemonę teikiama asmenims, dalyvaujantiems bent vienoje iš šių kokybės sistemų: ekologiškų produktų gamybos, ES pripažintų produktų gamybos arba nacionalinėje žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemoje.

Pastaruoju metu vartotojai vis labiau atkreipia dėmesį į produktų kokybę. Ekologiški produktai yra populiarūs ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, todėl šie aukštos kokybės produktai, pagaminti aplinką tausojančiais būdais, ras savo kelią ant vartotojų stalo ne tik mūsų šalyje, bet ir svetur. Anot tyrimų, ekologiškų produktų rinka auga, tad jų poreikis vis didėja. Daugiausia vartojimas yra sukoncentruotas Europoje ir Šiaurės Amerikoje, čia tokių produktų netgi trūksta.

Šiuo metu ES lygiu yra patvirtinti ir saugomų nuorodų simboliais žymimi septyni lietuviški maisto produktai: mėsos gaminys „Lietuviškas skilandis“, Seinų/Lazdijų krašto medus, lietuviškas varškės sūris, midus „Stakliškės“, sūris „Liliputas“, pieno gaminys „Žemaitiškas kastinys“, Daujėnų naminė duona. „Lietuviškas skilandis“ ir sūris „Liliputas“ yra gerai žinomi tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų. 2010 metais gaminys „Lietuviškas skilandis“ tapo pirmuoju produktu ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse, kuriam suteikta teisė būti ženklinamam ES saugoma nuoroda, patvirtinančia savitą gaminio receptūrą ir išskirtinę kokybę. Šiuo metu tarp sūrio „Liliputas“ ir tokių gerai žinomų sūrių, kaip italų „Parmigiano Reggiano“ ar graikų „Feta“ dedamas lygybės ženklas pagal jiems taikomus kokybės reikalavimus.

Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintiems produktams (NKP) taikomi patvirtintose specifikacijose nustatyti natūralumo, maistingumo, aplinkos tausojimo ir kiti įprastinius rodiklius pranokstantys NKP gamybos reikalavimai. Šiuos produktus sertifikuoja bei prižiūri nepriklausoma sertifikavimo įstaiga VšĮ „Ekoagros“. Šiuo metu yra patvirtinta iš viso 10 specifikacijų pagal šias atskiras produktų grupes: bičių produktai ir jų mišiniai; grūdų, jų perdirbtų produktų, duonos, pyrago bei miltinės konditerijos kepiniai; kombinuotieji pašarai; mėsa ir jos gaminiai; paukštienos gaminiai; pienas ir jo gaminiai; švieži vaisiai, uogos ir daržovės, taip pat jų perdirbti produktai; dedeklių vištų kiaušiniai; cukrinės konditerijos ir šokolado gaminiai; gira. Prekybos vietose NKP galima atpažinti pagal specialų ženklą „Kokybė“.

„Lietuvos ūkininkai užaugina ir pagamina nemažai aukštos kokybės produktų, todėl visuomet raginame juos dalyvauti maisto kokybės sistemose. Tai ne tik galimybė gauti Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos paramą, kartu tai yra galimybė siekti platesnio pripažinimo ir papildyti kokybiškų produktų rinką“, – teigia Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento Kokybės politikos skyriaus vedėja Jolita Martutaitytė. Paramos gali kreiptis žemės ūkio valdą įregistravę aktyvūs žemės ūkio veiklos subjektai, auginantys ar gaminantys bei tiekiantys rinkai kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus. Kiekvienas pareiškėjas, norėdamas gauti finansinę paramą, privalo atitikti atrankos kriterijus ir surinkti bent 50 balų – tai minimali riba. Jeigu pareiškėjo ūkio ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte (toliau – SP) siekia iki 8 000 eurų imtinai, jam jau suteikiama 50 balų. Jeigu ūkis yra didesnis, o jo ekonominis dydis viršija 8 000 eurų – tuomet pareiškėjui skiriama 30 balų. Taip pat svarbios yra ir teorinės žinios. 20 balų pareiškėjams suteikiama, jeigu jie ne mažiau kaip prieš 2 metus iki paraiškos pateikimo dalyvavo Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro patvirtintose mokymų programose, susijusiuose su ekologiškų produktų, ES pripažintų produktų, NKP gamybos sistemų ar aplinkosaugos reikalavimų laikymosi mokymuose.

Didžiausia galima viešosios paramos suma vienai žemės ūkio valdai per metus: ekologiškų produktų kokybės sistemos dalyviams – 2998 eurų, ES pripažintų produktų kokybės sistemų dalyviams – 2776 eurų, NKP kokybės sistemos dalyviams – 2895 eurų. Kiekvienam pareiškėjui parama teikiama ne ilgiau kaip 5 metus.

Pagal šią KPP priemonę tinkamos finansuoti yra šios išlaidos:

• kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų sertifikavimo išlaidos;

• kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų gamybos kontrolės išlaidos;

• apmokėjimo už tyrimus, numatytus kokybiškų žemės ūkio produktų specifikacijose, išlaidos;

• leidimai sertifikuoti ekologiškus ir (arba) NKP turinčios sertifikavimo įstaigos imamo registracijos mokesčio arba ES pripažintų produktų kontrolę vykdančios įstaigos imamo gamintojų įtraukimo į produktų, kurių pavadinimai įregistruoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomame Saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų arba Garantuotų tradicinių gaminių registre, gamintojų sąrašą išlaidos;

• kanceliarinių prekių, smulkios biuro ir kompiuterinės įrangos įsigijimo išlaidos, bet ne daugiau kaip 87 eurai per metus;

• kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų ženklo, etiketės su minėtu ženklu ir (ar) prekinės pakuotės spausdinimo, gamybos ir (ar) įsigijimo išlaidos, bet ne daugiau kaip 1332 eurai per metus;

• kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų etiketės ir (ar) prekinės pakuotės dizaino sukūrimo, reklaminio stendo, reklaminių juostų, lipdukų dizaino sukūrimo ir įsigijimo išlaidos, bet ne daugiau kaip 869 eurai per visą paramos įgyvendinimo laikotarpį;

• vizitinių kortelių, lankstinukų ar skrajučių maketavimo, spausdinimo ir įsigijimo išlaidos, bet ne daugiau kaip 290 eurų per metus;

• metinis įnašas už dalyvavimą remiamoje kokybės sistemoje, kuris gali būti mokamas organizacijai (asociacijai, kooperatyvui), kurios narys yra pareiškėjas. Šis įnašas naudojamas kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų populiarinimo priemonėms organizuoti.

Daugiau informacijos apie KPP priemones galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse (www.zum.lrv.lt, www.nma.lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.