Rusija bando sugrąžinti šlovę pigiajam „Sovietskoje Šampanskoje“

Rusijai aneksavus Krymo pusiasalį, vietos vynuogynų savininkai gavo darbo. Jiems reikėjo užpildyti spragas rinkoje, atsiradusias dėl Vakarų sankcijų Rusijai. Krymo šampanas, kurį kažkada vadino Sovietų Sąjungos „Coca-Cola“ ir reklamavo pats Josefas Stalinas, šiandien vėl džiugina gamintojus. Apie tai pranešė „The Guardian“.

Šampano šventė Kryme<br>„The Guardian“ nuotr.
Šampano šventė Kryme<br>„The Guardian“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2016, 7:43 PM, atnaujinta May 15, 2017, 12:05 AM

Praėjus daugiau nei 80 metų po šio J.Stalino „išradimo“, Vakarų sankcijos Rusijai paskatino gamintojus Kryme vėl imtis savo vietinį šampano reklamos.

Bando gaivinti ekonomiką

Augančiais pardavimais džiaugiasi ne tik šampandariai, bet ir Rusijos valdžia. Siekdama šalyje paskatinti vietinių gamintojų produktų vartojimą, Rusijos vyriausybė Balaklavoje, Kryme, finansavo šampano festivalį.

Šiame regione gaminamas populiariausias Rusijoje šampanas – „Zolotaya Balka“. Į renginį susirinko daugiau kaip 12 tūkst. žmonių, o vakarą vainikavo „Leningrad“ grupės koncertas.

Festivalis buvo skirtas ne tik trokštantiems linksmybių. Pastaruoju metu Rusijos valdžia visokiausiais būdais bando atgaivinti ir paauginti Krymo ekonomiką.

Per paskutinį apsilankymą jame premjeras Dimitrijus Medvedevas pranešė, kad į „kultūriškai svarbius objektus“ Kryme Rusijos valdžia investuos 2,5 milijardus rublių (apie 300 tūkst. eurų).

Įtemptas laikas

Tiesa, daug kas galvoja, kad dabar linksmybėms – ne laikas.

Tuo pačiu metu, kai siautė festivalis, padėtis Kryme buvo neramiausia nuo pat jo aneksijos 2014-aisiais. Rusijos saugumo tarnybos pranešė sučiupusios Ukrainos teroristus, apsiginklavusius savadarbiais sprogmenimis. O Ukraina informavo, kad agresiją pasienio regionuose demonstruoja Rusijos kariai.

Nepsaisant to, Krymo vietiniams, tokiems kaip Bogdanui Parinovui, reikia gyventi ir jie iš neramios politinės situacijos bando išgręžti naudos.

B.Parinovo teigimu, sankcijos leido atsigauti Rusijos vietinio maisto pramonei – jis ir pats pradėjo gaminti sūrį, o beveik visus reikiamus ingridientus randa čia pat, Kryme.

Tiesa, ir čia galima aptikti politinę potekstę – vieną sūrio rūšį jis pavadino „Užtemdymu“. Pavadinimas kilo norint „pagerbti“ dažnai Kryme dingstančią elektrą, o tai, kai Rusija aneksavo pusiasalį, būna gana dažnai.

Turtinga istorija

Rusijos šampanas buvo sukurtas valdžios įsakymu. 1920 m. Sovietų Sąjungos vyriausybė vyndarių paprašė sukurti naują „šampaną žmonėms“ – pigų ir greitai pagaminamą.

Tokį pasiūlė Antonas Frolov-Bagrejevas, kuris vynuogių sultis brandino ne atskiruose buteliuose, o vienoje didelėje statinėje.

Toks „raugas“ 1928 m. buvo pavadintas „Sovietiniu šampanu“ („Sovietskoje Šampanskoje“) ir paplito po visą Sovietų Sąjungą.

Ir šiandien daugelis Krymo šampano gamintojų remiasi A.Bagrejevo patirtimi – didelės statinėse vynuoges jie brandina 1-3 mėnesius. Prancūzišką šampaną įprasta brandinti kur kas ilgiau – 15 mėnesių.

Pigus, o ar geras?

Gerą šampaną galima pagaminti ir greičiau, bet knygos apie Rusijos virtuvę autorius Pavelas Syutkinas teigė, kad kiekvienas Krymo šampanas, kainuojantis iki 200 Rusijos rublių (apie 2,7 euro), yra „primityvus importinio vyno misos, spirito ir dažiklių mišinys“.

Tiesa, čia yra ir brangesnio šampano. Butelis „Zolotaya Balka“ kainuoja 400-600 rublių (5,45 – 8,2 euro) ir yra laikomas tinkamos kokybės gėrimu.

Ir nors šampanu save vadinti gali tik vynai, pagaminti tam tikrame Prancūzijos regione, Rusijos vyndariams tai negalioja. Jie ir toliau savo gėrimą vadina „Sovietskoje Šampanskoje“ ir teigia, kad jokių taisyklių nepažeidžia, jei pavadinimai yra rašomi kirilica.

Nepaisant politinės įtampos, vietiniams maistas dažnai tampa pasididžiavimo reikalu. „Šampanskoje“ rusams visuomet asocijuojasi su švente.

„Tik dažniausiai ne šventė yra palydima taure šampano, o atvirkščiai – šis padeda paprastą dieną paversti švente“, – užsiminė gide Jaltoje dirbanti Katerina Semenova.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.