„Brexit“ smogs Didžiosios Britanijos pensijų sistemai

Didžiosios Britanijos

„Anglijos bankui po „Brexit“ sumažinus palūkanų normą, o ekonomikoje kilus netikrumo nuotaikoms, įmokų į pensijų sistemas dydis pasiekė 50 proc. atlyginimo.<br>AFP/Scanpix
„Anglijos bankui po „Brexit“ sumažinus palūkanų normą, o ekonomikoje kilus netikrumo nuotaikoms, įmokų į pensijų sistemas dydis pasiekė 50 proc. atlyginimo.<br>AFP/Scanpix
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2016, 10:03 AM, atnaujinta May 14, 2017, 4:27 PM

Pensijų konsultavimo bendrovės „Hymans Robertson“ analitikų teigimu, dėl žemesnės palūkanų normos ir prastesnių ekonomikos augimo perspektyvų po „Brexit“ britams teks mokėti žymiai didesnes įmokas į pensijų fondus, norint ateityje gauti tokią pensiją, kokia ji būtų buvusi įmanoma šaliai pasilikus ES.

Apklausus 600 tūkst. šalies darbuotojų, paaiškėjo, kad po „Brexit“ vos 25 proc. jų gali tikėtis gauti pensiją, atitinkančią Darbo ir pensijų departamento nustatytą lygį, o 50 proc. darbuotojų tokią pensiją gauti turi itin mažai galimybių.

„Hymans Robertson“ santaupų eksperto Chriso Noono teigimu, baisu net pagalvoti, kad žmonės, po 20-30-ies metų išėję užtarnauto poilsio gaus pensiją, neatitinkančią vyriausybės nustatyto adekvataus pajamų lygio.

„Po „Brexit“ atsidūrėme žemų palūkanų zonoje, kur iš mažos rizikos investicijų ir uždirbama nedaug. Todėl pensijos kaupimas dar labiau pabrangsta. Tai rodo faktas, kad po referendumo anuiteto kaina išaugo 30 proc.“,- teigė jis.

Teigiama, kad darbuotojams į pensijų fondus reikės mokėti didesnes įmokas arba susitaikyti su mintimi, kad teks gauti mažesnę pensiją arba dirbti ilgiau.

„Atsižvelgus į ekonomikos prognozes, vidutiniam darbuotojui per metus teks atidėti 2-3 proc. daugiau pajamų, kad galėtų gauti tokią pensiją, kokios mokamos dabar“.

Darbo ir pensijų departamento skaičiavimais, kad nenukentėtų 30 tūkst. svarų per metus uždirbančio žmogaus gyvenimo kokybė, pensijos per metus jis turėtų gauti bent 20 tūkst. svarų.

„Tai reiškia, kad žmonės užtarnauto poilsio įžengę ne į septintąją, bet į devintąją dešimtį, nes kitaip iš pensijos pragyventi jie neišgalės. Galbūt, žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą ir atrodo, kad „Brexit“ išlaisvina, tačiau žvelgiant į trumpalaikę perspektyvą, tai bus tikras košmaras“,- sakė bendrovės „Lincoln Pensions“ vadovas Ričardas Faras (Richard Farr).

„Hymans“ konsultantas Johnas Hatchettas taip pat nedegė optimizmu.

„Anglijos bankui po „Brexit“ sumažinus palūkanų normą, o ekonomikoje kilus netikrumo nuotaikoms, įmokų į pensijų sistemas dydis pasiekė 50 proc. atlyginimo. Daugelis darbuotojų to negali pakelti. Tad nenuostabu, kad bus nutraukta vis daugiau privačiojo sektoriaus pensijų planų“.

Priešingai nei žemyninėje Europoje, Didžiosios Britanijos pensijų sistemą sudaro ne tik valstybinės pensijos, bet ir privačios pensijų sistemos, kad būtų užtikrintos aukštos dėl senatvės dirbti nebegalinčių žmonių pajamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.