„Apple“ atsakas ES: arba jūsų mokesčiai, arba mūsų darbo vietos

„Apple“ oficialus atsakymas, paskelbus apie Europos Komisijos jiems paskirtą 13 milijardų eurų baudą, apibendrina įmonės požiūrį: „Galite turėti mūsų mokesčius arba mūsų sukuriamas darbo vietas. Abiejų jums neduosime“, – pranešė „Business Insider“.

Remiantis Europos Komisijos duomenimis, „Apple“ mokesčių tarifas už 16 milijardų eurų pardavimus siekė vos 1 proc., o 2014 m. jis buvo nukritęs net iki 0,005 proc..<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Remiantis Europos Komisijos duomenimis, „Apple“ mokesčių tarifas už 16 milijardų eurų pardavimus siekė vos 1 proc., o 2014 m. jis buvo nukritęs net iki 0,005 proc..<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2016, 4:55 PM, atnaujinta May 14, 2017, 11:37 AM

Bendrovės išplatintame pranešime tiesiai šviesiai teigiama, kad šis sprendimas turės kenksmingų pasekmių investicijoms ir darbo vietų kūrimui Europoje.

Žinoma, tai nėra grasinimas, bet būtent taip kompanijos pasisakymą gali išgirsti Europos politikai, bandantys privilioti kuo daugiau investuotojų.

(Ne)legalus susitarimas

„Apple“ susitarimas su Airijos vyriausybe buvo pasirašytas dar 1991 m. ir tuo metu buvo visiškai legalus – Airija pasižadėjo įmonei taikyti milžiniškas mokestines lengvatas.

Nuo to laiko praėjus 15 metų, „Apple“ Airijoje sukūrė tūkstančius naujų darbo vietų.

2015 m. pradžioje Airijoje dirbo 5 tūkst. kompanijos darbuotojų, dar tūkstantį darbo vietų planuojama steigti Airijos mieste Korke.

Airijos ir „Apple“ susitarimas buvo paprastas: jūs mums – mažus mokesčius, o mes jums – naujas darbo vietas.

Dabar „Apple“ yra didžiausia mokesčių mokėtoja šalyje ir dėl to turi tikrai nemenką derybinę galią.

Susitarimą Airijos vyriausybė nuolat pratęsdavo. Europos Komisija teigė, kad jis yra legalus, bet klaidingas. Užtat dabar jis pateikiamas tarsi nusikaltimas.

Pinigai keliauja iš Europos

Remiantis Europos Komisijos duomenimis, „Apple“ mokesčių tarifas už 16 milijardų eurų pardavimus siekė vos 1 proc., o 2014 m. jis buvo nukritęs net iki 0,005 proc.

Europos Komisijos pranešime tai pat teigiama, kad Airijoje „Apple“ sukūrė neegzistuojantį pagrindinį biurą – jame nebuvo darbuotojų ir biuras neatliko jokių funkcijų.

Dėl tarpusavio susitarimo mokesčių neteko ne tik Airija, bet ir kitos Europos šalys.

Pati bendrovė teigia, kad mokesčiai iš Airijos neištekėjo. Esą, visas pelnas, uždirbtas užsienio valstybėse, buvo investuojamas į antrines „Apple“ įmones, o Airijoje jos pelno mokestis siekė 12,5 proc.

Ir nors tie 12,5 proc. tiko Airijos vyriausybei, Europos Komisijos atstovai, pradėję bylą prieš „Apple,“ mano priešingai – pinigai vis dėlto plaukdavo į JAV.

Airijoje įsikūrusio „Apple“ bendrovės turėjo sąnaudų pasidalijimo susitarimą su įmonėmis JAV.

Remiantis juo, „Apple“ iš Europos nuolat siųsdavo pinigus įmonėms JAV už įvairius tyrimus – beveik pusė JAV atliekamų „Apple“ tyrimų bei produkcijos kūrimo sąnaudų  buvo apmokėti iš įmonės biuro Airijoje.

Atbaidys investuotojus?

Į šiuos Europos Komisijos kaltinimus dėmesį gali atkreipti ir daugybė kitų užsienio kompanijų, iki šiol besidžiaugusių lanksčia Europos mokesčių sistema.

Praėjusiais metais Europos Komisija pranešė, kad Nyderlandai ir Liuksenburgas mokestines lengvatas taikė „Fiat“ ir „Starbucks“ įmonėms, o šiuo metu tiria “Amazon“ ir „McDonald's“ mokesčių ataskaitas.

Įstatymai, reguliuojantys užsienio įmonių apmokestinimą, ko gero, bus keičiasi.

 “Apple“ 13 milijardų eurų bauda „nenuskriaus“ – maždaug tiek įmonė uždirba per mėnesį, be to, ji visuomet užsienio šalyse laiko piningių atsargų tokiems atvejams kaip šis.

Daug svarbiau yra tai, ar ateityje tarptautinės kompanijos iš viso dar žvelgs į Airiją, jei negalės čia tikėtis lengvatų? Ar nenutiks  taip, kad ateityje Europa susirinks dar mažiau mokesčių?

Savo pranešime „Apple“ apie tai ir kalba: „Be akivaizdaus taikymosi į „Apple“, žalingos šio sprendimo pasekmės kris ant investuotojų ir darbo vietų kūrėjų Europoje.

Mūsų situacija  liudija, kad kiekviena įmonė Airijoje ir visoje Europoje staiga gali apmokestinta pagal niekad neegzistavusius teisės aktus.“

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.