Europos komisarė: „Laimėsime bet kokį „Apple“ apeliacinį skundą“

Tačiau M. Vestager savo nuomonės keisti nesiruošia.

Griežtai nusiteikusi EK konkurencijos komisarė Margreth Vestager, dar žinoma kaip „Danijos geležinė ledi“, atkakliai kovojanti su rinkos milžinais antikorupcinėse bylose<br>AFP/Scanpix nuotr.
Griežtai nusiteikusi EK konkurencijos komisarė Margreth Vestager, dar žinoma kaip „Danijos geležinė ledi“, atkakliai kovojanti su rinkos milžinais antikorupcinėse bylose<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir Lrytas.lt inf.

Aug 31, 2016, 1:20 PM, atnaujinta May 14, 2017, 9:49 AM

Griežtai nusiteikusi EK konkurencijos komisarė Margreth Vestager, dar žinoma kaip „Danijos geležinė ledi“, atkakliai kovojanti su rinkos milžinais antikorupcinėse bylose, yra pasiryžusi neatšaukti sprendimo, įpareigojančio „Apple“ Airijai grąžinti, kaip nustatyta, neteisėtai gautą valstybės pagalbą.

„Žinoma, sprendimą parengėme taip, kad netgi jį apskundus, jis nebūtų atšauktas. Todėl tyrimams kartais prireikia daugiau laiko“,- teigė komisarė, pridūrusi, kad tyrimas truko dešimtmetį, kad byla būtų kuo pagrįstesnė.

Antradienį EK paskelbė sprendimą, kuriame teigiama, kad „Apple“ ir Airijos susitarimas dėl valstybės pagalbos buvo neteisėtas ir Airijos vyriausybei įsakė iš JAV bendrovės išsireikalauti 13 mlrd. eurų mokesčių. Sprendimas sulaukė nemažai kritikos ir teiginių, kad jį priėmus Europa taps mažiau patraukli užsienio investuotojams ir kad „Apple“ nepadarė nieko blogo.

„Apple“ vadovas Timas Kukas (Tim Cook) vartotojams skirtame pranešime teigė, kad toks sprendimas turės rimtų ilgalaikių pasekmių ir suduos didžiulį smūgį ES valstybių narių savarankiškai mokesčių politikai.

Airijos finansų ministras Maiklas Nunanas (Michael Noonan) taip pat teigė kategoriškai nesutinkąs su EK sprendimu ir pabrėžė, kad Airijai svarbu pasiųsti žinią, jog šalis išlieka patrauklia ir stabilia vieta ilgalaikėms investicijoms.

Į konfliktą įsivėlė net JAV Iždo departamentas ir Baltieji rūmai. Iždo atstovo spaudai teigimu, EK sprendimas instituciją labai nuvylė ir gali kilti pavojus svarbiai JAV ir ES ekonominei partnerystei.

Tačiau M. Vestager savo nuomonės keisti nesiruošia.

„Jeigu JAV iždo atstovai jaučiasi nusivylę, negalime atimti iš jų tokios teisės. Tyrimą pradėjome ne siekdami juos nuvilti. Tiesiog norime, kad Europoje vyktų skaidri konkurencija“,- teigė komisarė.

EK antimonopolinio tyrimo rezultatai rodo, kad beveik visas Airijoje gautas pelnas buvo pervestas į tik popieriuje egzistavusią „pagrindinę būstinę“. Pagal susitarimą, Airija už Europoje gautą pelną 2003 m. turėjo sumokėti vos 1 proc. mokesčių, o 2014 – tik 0,005 proc. Airijoje pelno mokestis siekia 12,5 proc.

„Airijoje, palyginti su kitomis ES šalimis, jau yra nustatyti verslui itin palankūs mokesčiai, todėl nesuprantu, kodėl turėtų būti manoma, kad bendrovėms suteikti valstybės pagalbą mažesnių mokesčių pavidalu turėtų būti suvokiama kaip sąžiningas žingsnis“,- teigė M. Vestager.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.