Sveikuoliai diktuoja, ką reikia auginti – suklestėjo burokėliai

Burokėliai – paklausiausia ir pelningiausia daržovė? Pažvelgus į juos auginti užsimojusių ūkininkų gretas, atrodo, kad tikrai taip.

Auginti burokėlius šiais metais nusprendė daugiau ūkininkų nei anksčiau.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Auginti burokėlius šiais metais nusprendė daugiau ūkininkų nei anksčiau.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė, Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Aug 31, 2016, 8:57 AM, atnaujinta May 14, 2017, 10:58 AM

Tai viena daržovių, kurių kainos mūsų žmonių neverčia niurnėti ant prekybininkų. Interneto parduotuvėje barbora.lt šiuo metu burokėlių kilogramas kainuoja 0,26 euro – pritaikius nuolaidą, kaina nusmukusi 13 euro centų.

Virti ir vakuume fasuoti burokėliai maždaug keturis kartus brangesni. Jų pusės kilogramo pakuotė kainuoja 1,1 euro, ekologiškų – 1,58 euro.

Skatina ir išmokos

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šiemet burokėlių plotus deklaravo net 663 daržovių augintojai, nors pernai tokių buvo tik 219.

Pasak Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorės Zofijos Cironkienės, burokėlių paklausą augina populiarėjanti žaliavalgystė bei sveikos mitybos propaganda.

„Auginantys burokėlius mūsų asociacijos nariai yra susivieniję į kooperatyvą „Suvalkijos daržovės“. Jis šias daržoves ir superka, ir eksportuoja.

Vakaruose auginami burokėliai gana brangūs, tad italai, ispanai, vokiečiai ir skandinavai iš lietuvių juos noriai perka. Net ir lenkai“, – sakė Z.Cironkienė.

Pietų valstybėse šioms daržovėms auginti sąlygos nėra palankios.

Jas ten reikia gausiai laistyti, ir tai smarkiai padidina savikainą.

Vis dėlto, anot Z.Cironkienės, burokėlių augintojų skaičių paaugino ne tik paklausa, bet ir susietosios išmokos. Jos mokamos už laukuose auginamas daržoves, jei tik jų plotas nėra mažesnis nei pusė hektaro.

Į užsienį išgabena pusę

Pasak kooperatyvo „Suvalkijos daržovės“ vadovo Martyno Laukaičio, įtakos šių daržovių paklausai turi besikeičiantys mitybos įpročiai bei atsiritusi ekologijos banga.

„Pastaruoju metu tapo ypač populiaru spausti burokėlių sultis ir sumaišyti jas su kitokiomis. Jų mišiniais vis gausiau prekiaujama ir parduotuvėse“, – sakė M.Laukaitis.

Jis pats šiuos šakniavaisius augina kone du dešimtmečius – bulvėmis, burokėliais ir kitomis daržovėmis yra apsodinęs per 300 hektarų žemės.

Anot M.Laukaičio, kooperatyvas į užsienį išgabena daugiau nei pusę burokėlių, kitus parduoda perdirbėjams arba prekybos tinklams Lietuvoje.

„Supirkimo kaina – skirtinga. Ji priklauso ir nuo užsakovų poreikių, ir nuo to, ar daržoves reikia nuplauti, sufasuoti“, – pasakojo M.Laukaitis.

Pirmauja viena bendrovė

Pasak daržoves auginančios bendrovės „Luganta“ vadovo Tado Baliutavičiaus, burokėlių paklausą augina Kretingos rajone veikianti perdirbimo įmonė „Jovaigė“. Ji burokėlius verda, fasuoja ir daugumą produkcijos eksportuoja.

„Didieji ūkininkai, auginantys burokėlius keliose dešimtyse ar keliuose šimtuose hektarų, yra šios įmonės partneriai.

Ji superka 50–60 proc. visų mūsų šalyje užauginamų burokėlių – dar daugiau nei Kėdainių konservų fabrikas. Mes taip pat pernai derlių pardavėme „Jovaigei“, – sakė T.Baliutavičius.

Jo teigimu, supirkimo kaina pastaraisiais metais mažai tekito. Šiuo metu ji sukasi apie 13–14 euro centų už šių šakniavaisių kilogramą.

Prekybininkai stebi pokyčius

Rimi“ nuo liepos vidurio prekiavo lenkiškais burokėliais, nuo rugpjūčio pradžios – lietuviškais.  

Pasak „Rimi“ atstovės Giedrės Bielskytės, kasmet neperdirbtų burokėlių pardavimas po truputį mažėja – jis susitraukia maždaug po 10 procentų. 

„Pirkėjai mieliau renkasi jau paruoštus vartoti burokėlius – išvirtus arba išvirtus ir supjaustytus. 

Didėja ir mūsų pačių gaminamų salotų, karpačio ir kitokių iš burokėlių paruoštų patiekalų pardavimas“, - sakė G.Bielskytė.

Anot „Iki“ atstovės Bertos Čaikauskaitės, burokėlių pardavimas labiausiai  išauga prieš didžiąsias metų šventes, nes ši daržovė - dažnas patiekalų ingredientas.

Gausiau jų nuperkama ir per šiltąjį metų sezoną, nes  dauguma žmonių gamina šaltibarščius.

„Pirkėjai prioritetą teikia lietuviškiems burokėliams. Tol, kol rinkoje yra pakankama jų pasiūla, jais ir prekiaujame. Kai tiekimas nutrūksta, pirkėjams siūlome lenkiškų bei olandiškų burokėlių“, – sakė B.Čaikauskaitė.

„Iki“ prekybos tinklo parduotuvėse jau prekiaujama šviežiu rudeniniu lietuviškų daržovių derliumi.

„Mėgstantys naujoves gali išbandyti ir naujų rūšių burokėlių – geltonų, dryžuotų.  Visada stengiamės pirkėjams pasiūlyti kuo platesnį šviežių daržovių asortimentą“, – sakė „Iki“ atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.