R. Skyrienė: „Dar ne tragedija, bet perspėjimai – rimti“

„Coca-cola“, „Estrella“, DNB, „Suslavičiaus-Felix“... Kol garsiai kalbama apie tai, kaip Lietuva gali pritraukti po „Brexit“ iš Anglijos bėgančius verslus, žinomi vardai iš šalies traukiasi. Ar jau verta skambinti pavojaus varpais?

Asociacijos „Investor’s Forum“ vykdomoji direktorė R.Skyrienė: „Negalima gulėti ant sovietinio Darbo kodekso.“<br>T.Bauro nuotr.
Asociacijos „Investor’s Forum“ vykdomoji direktorė R.Skyrienė: „Negalima gulėti ant sovietinio Darbo kodekso.“<br>T.Bauro nuotr.
Asociacijos „Investor’s Forum“ vykdomoji direktorė R.Skyrienė: „Negalima gulėti ant sovietinio Darbo kodekso.“<br>T.Bauro nuotr.
Asociacijos „Investor’s Forum“ vykdomoji direktorė R.Skyrienė: „Negalima gulėti ant sovietinio Darbo kodekso.“<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-09-06 07:28, atnaujinta 2017-05-13 23:36

 - Apie „Coca-Colos“ sprendimą uždaryti gamyklą Alytuje jau ko gero pasisakė visi, kas tik netingėjo. Ar mes adekvačiai reaguojame į įmonės sprendimą ir kokia jo tikroji reikšmė Lietuvai? – lrytas.lt paklausė asociacijos „Investor's Forum“ vykdomosios direktorės Rūtos Skyrienės.

 - Manau, kad valdžia tikrai reaguoja neadekvačiai – ji turėtų rimtai susirūpinti. Tai, kad kažkas ateina ar išeina yra normalu, yra planai, plėtros. Tačiau kad taip sutaptų, kad vienu metu kelios bendrovės pareiškia apie išėjimą, susijungęs bankas registruojasi Estijoje – tai tam tikras smūgis Lietuvos prestižui.

 - Lietuvos banko duomenimis, tiesioginio užsienio investicijų srautas į šalį jau visus metus mažėja. „Suslavičius Felix“, DNB, dabar – „Coca-Cola“ ir „Estrella“. Ar tai gali būti pabaigos pradžios ženklas, pranešantis, kad greitai galime netekti ir daugiau įmonių?

 - Galėčiau griežtai pasakyti, taip, bet nebūtinai. Galbūt čia tik sutapimas, bet manau, kad tai vis tiek labai rimtas signalas, kad reikia priimti kažkokius sprendimus. Negalima gulėti ant sovietinio darbo kodekso, jei nepriimsime naujo, ar nereikės atsiimti ir kitų įstatymų, kurių prezidentė nevetavo ir kuriuose įteisintos Sodros lubos, įmokų mažinimas – tai, ko Lietuvai reikia, kad galėtume konkuruoti.

Iš esmės investuotojai Lietuvą vertina palankiai, lūkesčiai išlieka teigiami, pasitikėjimas nuolat kito. Žinoma, tą kilimą ypač kaitino tai, kad Seime buvo svarstomas Socialinis modelis ir daugelis tikėjo, kad situacija gali pasikeisti į gerąją pusę. Tas tikėjimas ir augino investuotojų lūkesčius, bet nežinia, kokie jie bus sekančios apklausos metu.

 - Jūs manote, kad tai – valdžios atsakomybė?

 - Taip. 86 proc. investuotojų sako, kad jiems didžiausia problema yra darbo santykių reguliavimas Lietuvoje. Investuotojai 10 metų kalba apie tai, kad darbo jėgos apmokestinimas per didelis. Atlyginimai nedideli ir tai leidžia kol kas konkuruoti, bet mes visi matome, kad atlyginimai augs ir augs sparčiai ir bet kokią konkurenciją Lietuva praras.

Dabar dėl to nieko nedaroma. „Sodros“ lubų prašau nuo pat savo veiklos pradžios – 2002 metų. Tais pačiais metais kreipėmės į tuometinį prezidentą Valdą Adamkų prašydami vetuoti darbo kodeksą, kuris dabar galioja. Vos ne analogiškais žodžiais mes prašome priimti naują darbo kodeksą.

Negalima pradėti galvoti apie verslą tik tuomet, kai jis išeina. Reikia galvoti ankščiau. Kai mes kalbame, visiems atrodo, kad „Ai čia tie užsieniečiai, vat vietos verslas nieko nesako“. Na, galbūt vietos verslas moka geriau prisitaikyti.

 - Kalbant apie vietinį verslą, lietuvių investicijos užsienyje nuolat auga. Ar reikėtų džiaugtis dėl plėtros, o gal kaip tik tai signalas, kad net kai kuriems lietuviams lengviau pradėti verslą svetur nei jį vystyti Lietuvoje?

 - Iš vienos pusės tai natūrali plėtra – įmonės užauga pakankamai ir tampa globaliomis. Tai yra natūralu. Bet jei pažiūrėtume kur daugiausia investuoja lietuvių, tai yra tose valstybėse, kur gera jurisdikcija holdinginei veiklai – Estijoje, Olandijoje, Latvijoje.

Esame daugybę kartų kalbėję, kad reikia stebėti aplinkines valstybes, ką jos dar ar keičia, kad neprarastume investicijų dėl mokesčių sistemos patrauklumo. Iš esmės mūsų mokesčių sistema ir pelno apmokestinimo sistema yra nebloga, bet va holdinginės veiklos reguliavimas...

Vienu metu pirmavome, bet latviai pamatė, kad mes neblogai atrodome, padarė dar agresyviau ir mes praradome savo pozicijas. Kaip tik tuomet daug versl oišėjo į Olandiją, Latviją bei kitas valstybes. Aš nesakau, kad išėjo su visam, ir „Coca-cola“ ne visiškai išėjo, turės čia kitų padalinių, bet kai randama kažkur patrauklesnė reguliavimo aplinka, natūralu, kad Lietuva paliekama.

– Daug kalbama apie šalies patrauklumą investuotojams. Bet kiek tai realu? Esame maža šalis, darbingo amžiaus gyventojų nuolat mažėja. Galbūt kiek pervertiname savo galimybes tikėdami, kad galime tapti užsienio investicijų traukos centru?

– Galimybių tikrai turime. Žinoma, šalis maža, bet mes ir nesilygiuojame į tas pirmo ešelono lyderes. Olandija, Estija, Lenkija, Latvija – tik Lenkija didelė valstybė, visos kitos valstybės taip pat mažos.

O galimybių mes turime. Pažiūrėkime paskutines užsienio investicijos, kokių paslaugų centrų įkūrėme, kokie vardai atėjo. Tik nelaukime, kol pasirodys antraštės, kad Lietuvą palieka „Barclay“.

Šitas laikotarpis yra tikras lakmuso popierėlis, kai Seimas grįš ir balsuos dėl naujojo darbo kodekso. Tada ir pamatysime, ar jiems svarbu šilta vieta Seime, ar tikrai rūpi šalies konkurencingumas ir patrauklumas.

Politikui svarbiausia, kad žmonės būtų laimingi, kad jų algos augtų. To nebus be gerų darbų, o jiems reikalingos investicijos. Mūsų forumo nariai vidutiniškai moka dvigubai didesnius atlyginimus nei šalies vidurkis.

Tikrai nenoriu dramatizuoti „Coca-cola“ išėjimo, galbūt kitomis aplinkybėmis ir nedramatizuočiau, bet dabar sakau: „Ponai, galvokime ką darom.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.