Argentinos juodoji rinka, arba Ką daryti, jei negali įsigyti „iPhone“?

Argentina turi rimtų problemų su kontrabanda. Ir tai ne narkotikai – į šalį nelegaliai plūsta „iPhone“ telefonai, praneša „CNN“.

Šiais metais „Apple“ pradėjo bendradarbiauti su Argentinos vyriausybe ir ieško būdų, kaip būtų galima sugrąžinti „iPhone“ telefonus į Argentiną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiais metais „Apple“ pradėjo bendradarbiauti su Argentinos vyriausybe ir ieško būdų, kaip būtų galima sugrąžinti „iPhone“ telefonus į Argentiną.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2016, 3:41 PM, atnaujinta May 12, 2017, 9:22 PM

Argentinos sostinėje Buenos Aires pilna parduotuvių, išdabintų „Apple“ logotipais bei Steve Jobso nuotraukomis. Šių parduotuvių vitrinose ir lentynose pilna visokiausių „iPhone“ mobiliesiems telefonams skirtų aksesuarų, tačiau tam, kad įsigytum telefoną, teks įdėti nemažai darbo.

„Nelegalūs“ telefonai

Argentinoje vis dar nėra leidžiama paprastai pardavinėti „iPhone“ telefonus. 2009 m. prezidentas išleido įstatymą, kuriuo siekiama apginti vietinę šalies pramonę. Elektronikos kompanijos, norinčios savo produktais prekiauti šalyje, turėjo juos gaminti čia pat – Argentinos Tierra del Fuelo regione.

„Samsung“ ir LG šiam įstatymui pakluso, tačiau „Apple“ gamintojai nuo Argentinos nusisuko. Tam, kad „iPhone“ telefonams būtų dar sunkiau pasiekti Argentinos rinką, šalies valdžia uždėjo griežtas taisykles pesų keitimui į dolerį bei importuotiems elektronikos produktams pritaikė 50 proc. importo mokesčius.

Dabartinis prezidentas Mauricio Macri valiutos keitimo ribojimus atšaukė, tačiau didelius mokesčius importuotoms prekėms paliko. „iPhone 63 Plus“, kuris Amerikoje kainuoja 950 dolerių, pridėjus visus Argentinos mokesčius čia kainuotų bent 1,575 dolerių.

Atostogų dėl telefono

Neįtikėtina, bet argentiniečiams labiau apsimoka nuskristi iš Argentinos į Miami ir ten nusipirkti „iPhone“ nei telefoną pirkti Argentinos parduotuvėse. Nemažai argentiniečių taip ir daro – specialiai atostogauti vyksta į Ameriką.

Tiems, kurie negali sau leisti tolimų kelionių, „iPhone“ gali nusipirkti ir Argentinos juodojoje rinkoje. Iš 12 milijonų mobiliųjų telefonų, praėjusiais metais pasiekusių Argentiną, bent 1,8 milijonų jų buvo nelegaliai pergabenti per sieną.

Kontrabandininkai net naudojasi pilotais bei stiuardesėmis, kad galėtų pergabenti tiek telefonų, kiek tik galima sutalpinti į lagaminą. Į šalį patekę telefonai yra „atrišami“ ir perduodami pardavėjams, kurie uždeda savo kainos žymę.

Nelegalius „iPhone“ perka ir fizinių parduotuvių savininkai, bet dažniausiai jie pardavinėjami „Mercado Libre“ – Lotyno Amerikos „eBay“. Dažniausiai jų kainos būna keliais šimtais dolerių didesnės nei Amerikoje, bet vis tiek pigesnės, nei legaliose Argentinos elektronikos parduotuvėse.

Juodoji rinka

„Kontrabandinis „iPhone“ gabenimas yra visiškai toks pat, lyg bandytum pervežti kilogramą kokaino. Mums nepatinka, kad turime užsiimti nelegalia veikla, bet kito kelio nėra“, – sakė telefonais prekiaujančios parduotuvės savininkas Emiliano Gufre.

Pareigūnai stengiasi prižiūrėti, kas patenka į šalį, bet kai telefonai kerta Argentinos sieną, mažai tikėtina, kad policininkai ims tirti vietines parduotuves ar internetinius tinklus – nemažai jų patys telefonus perka slapčiomis iš po prekystalio.

Tikrus kontrabandos mastus nustatyti sunku, bet nuo 2014m. Buenos Airese atsidarė bent 50 naujų parduotuvių, pardavinėjančių „iPhone“ telefonus.

Įdomūs būdai kontrabandai

Kai kas sugalvoja dar įdomesnių būdų telefonams pervežti į šalį. Nusipirkęs telefonus Kolumbijoje, Ivan D. Apsivelka savo rankomis siūtą megztinį su daugiau nei 20 kišenių ir keliauja atgal į Argentiną. Nors Kolumbijoje jis už telefonus sumoka pilną kainą, vis tiek teigia sutaupantis daugiau nei 10 tūkst. dolerių, kuriuos turėtų sumokėti mokesčiais.

„Turi vilkėti storą megztinį ir apsiaustą ant jo, taigi telefonus galiu gabenti tik žiemą, kitaip atrodysiu įtartinai. Taip pat visuomet su savimi pasiimu ir nešiojamąjį kompiuterį – sumoku 200 dolerių mokestį už jį, bet taip nekeliu per daug įtarimu“, – pasakojo jis.

Šiais metais „Apple“ pradėjo bendradarbiauti su Argentinos vyriausybe ir ieško būdų, kaip būtų galima sugrąžinti „iPhone“ telefonus į Argentiną. Bet kol milžiniški mokesčiai nedings, niekur nesitrauks ir juodoji šių telefonų rinką.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.