„Apple“ mokesčiai: afera ar tik apsukri gudrybė?

JAV kompanija „Apple“ išgyvena nelengvą laikotarpį. Ko vertas vien Europos Komisijos sprendimas dėl neva nuslėptų 13 mlrd. eurų mokesčių. Tačiau jos vadovas Timas Cookas įsitikinęs, kad viskas klojasi puikiai.

Ir šįkart paskelbus apie naujųjų „iPhone“ užsakymų pradžią prie atstovybių nutįso eilės.<br>AP nuotr.
Ir šįkart paskelbus apie naujųjų „iPhone“ užsakymų pradžią prie atstovybių nutįso eilės.<br>AP nuotr.
Anot T.Cooko, analitikai ne sykį teigė, kad labiau augti „Apple“ jau nebegali, bet gyvenimas paneigdavo šias prognozes.<br>AP nuotr.
Anot T.Cooko, analitikai ne sykį teigė, kad labiau augti „Apple“ jau nebegali, bet gyvenimas paneigdavo šias prognozes.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Sep 20, 2016, 3:38 PM, atnaujinta May 12, 2017, 12:06 PM

Ginčai dėl mokesčių, dirbtinis intelektas ir visagalis Steve’as Jobsas – yra labai daug temų, kuriomis 55 metų „Apple“ vadovas turi savo nuomonę. Nebūtinai sutampančią su kitų.

T.Cookas – itin mandagus, malonus žmogus, mokantis meistriškai užglaistyti aštrius kampus. Tačiau Briuselio sprendimą, kad „Apple“ privalėtų Airijai primokėti 13 milijardų eurų mokesčių, jis pavadino siaubinga politine nesąmone.

Europos Komisija apskaičiavo, kad „Apple“ visą ES šalyse gautą pelną pervedinėjo į Airiją.

O ten vien 2014-aisiais, pasak Briuselio, sumokėjo vos 0,005 proc. pelno mokesčio, nors įprastas tarifas buvo 12,5 proc.

„Niekas nepadarė nieko neteisėto. Jie pasigriebė skaičių, apie kurį net negaliu pasakyti, iš kur jis atsirado.

Vien šiemet sumokėjome 400 mln. dolerių mokesčių. Mes manome, kad esame didžiausi Airijos mokesčių mokėtojai“, – atsikirto T.Cookas ir teigė, kad „Apple“ ir Airija laikėsi galiojančių žaidimo taisyklių.

„Apple“ vadovas kreipėsi pagalbos net į JAV prezidentą Baracką Obamą, nors nurašyti 13 milijardų eurų nebūtų pernelyg skausminga – juk ši kompanija grynųjų turi net 232 milijardus JAV dolerių (dabartiniu kursu – 206,7 mlrd. eurų).

– Ką manote apie Nobelio ekonomikos premijos laureato Josepho Stiglitzo žodžius, kad „Apple“ pelno informacija Airijoje esanti apgavystė? – Vokietijos žurnalas „Focus“ pasiteiravo T.Cooko.

– To visiškai nesuvokiau. Bet jei kas nors taip tvirtina, tuomet nežino, apie ką kalba. Paaiškinsiu, kaip atrodo mūsų tarptautiniai mokesčiai: pinigai Airijoje yra apmokestinami JAV.

Pagal dabartinę mokesčių teisę, mes galime juos palikti Airijoje arba atsiimti. Jei atsiimsime, tuomet privalome mokėti 35 proc. nacionalinių mokesčių ir dar 5 proc. valstijoms, kuriose turime atstovybes. Iš viso – 40 proc.

Mūsų nuomone, tai per daug, todėl pinigų neatsiimame tol, kol nebus palankesni mokesčių įstatymai. Dėl to net nesiginčijame.

Ar legalu taip daryti? Taip, tai atitinka dabartinę mokesčių teisę. Beje, šiuo atveju negalima kalbėti apie patriotizmą ar jo stoką. Esame didžiausi mokesčių mokėtojai JAV ir tikrai ne tie, kurie vengia mokėti mokesčius.

Pinigus užsienyje laikome todėl, kad du trečdaliai mūsų verslo sukasi būtent kitose valstybėse. Mes neieškojome mokesčių oazės ar šalies, kur galėtume laikyti lėšas.

ES kaltinimai reiškia, kad Airija suteikė „Apple“ ypatingą statusą. Airija tokius priekaištus atmeta.

Tačiau mūsų mokesčių modelį gali taikyti kiekvienas, nes jis buvo sukurtas ne specialiai „Apple“, bet atsižvelgiant į Airijoje galiojančius įstatymus.

– Prieš penkerius metus tapęs kompanijos vadovu darbuotojams pasiuntėte pageidavimą: „Norėčiau, kad patikėtumėte, jog „Apple“ nesikeis.“ Bet per tiek laiko įmonė juk pasikeitė?

– Ta žinutė išreiškė bendrovės DNR. „Apple“ nuostata visuomet buvo ir yra ta pati – kurti neįtikėtinai gerus produktus.

Taip, dabar „Apple“ apyvarta yra keturis kartus didesnė negu 2010-aisiais. Akivaizdu, kad turime daugiau darbuotojų, išplėtėme „iPhone“ asortimentą.

Tai buvo tikrai svarbus sprendimas ir, mano nuomone, taip pat geras. Įžengusi į verslą su „Apple Watch“, bendrovė atrado sveikatingumo ir sveikatos sritis.

– Nuolat tvirtinate, kad jokiu būdu nenorite būti tradicinis bendrovės vadovas. Ką turite galvoje taip sakydamas?

– Mano galva, tradicinis vadovas yra atsiribojęs nuo klientų.

Tokie bendrovių vadovai mano, kad jų darbas sukasi tik apie pelną ir nuostolius, pajamas ir išlaidas, suvestinius duomenis.

Visa tai svarbu, tačiau tikrai ne viskas. Bendrovės vadovas atsakingas už darbuotojus, žmones, kuriems gamina produktus, už kūrėjus, įmonės ekologinę sistemą.

– Ant jūsų stalo guli milijardinis „iPhone“. 2011-aisiais dar 44 proc. „Apple“ apyvartos sudarė šie įrenginiai, dabar – beveik du trečdalius.

Kaip bendrovė gali toliau plėtotis, jei didžioji jos verslo dalis priklauso nuo „iPhone?“

– Tai – ne problema, o privilegija. Šiuo metu pasaulyje kasmet parduodama 275 milijonai kompiuterių.

Tuo metu pasaulinė išmaniųjų telefonų rinka dabar sudaro 1,4 milijardo vienetų. Esu įsitikinęs, jog ateis laikas, kai kiekvienas pasaulio žmogus turės tokį.

Šiuo atveju kalbame apie didžiausią pasaulio elektronikos vartojimo rinką. Aš suprantu žmones, kurie remiasi 90 dienų biržos ciklu, ir sako: „O, Dieve, išmaniųjų telefonų rinka išaugo vienu procentu.“ Arba – „Jūsų apyvarta sumažėjo šešiais procentais!“

Tačiau, žvelgiant į ateitį, tai – geriausia pasaulio rinka. Ir dėl to būtų visiškai teisinga, jei mąstymas, kad geriausi laikai – jau praeityje, tiesiog dingtų iš dienotvarkės.

– Tačiau kai kurie analitikai mano kitaip?

– Būkime sąžiningi: taip 2001 metais jie sakė apie „Apple“.

Taip jie tvirtino ir 2005 metais, o 2007-aisiais vėl aiškino: „Ir kas sugalvojo tą kvailą „iPhone“?“

2010-aisiais ir 2011-aisiais buvo teigiama, kad pasiekėme viršūnę. Tada „Apple“ pasiekus 60 milijardų dolerių apyvartą pasigirdo kalbų, kad daugiau nebeįmanoma.

Praėjusiais metais mūsų apyvarta siekė 230 milijardų dolerių. Na, šiemet bus šiek tiek mažesnė.

– Vis dėlto kaip jaučiatės, kai žmonės nuolatos primena, kad esate S.Jobso įpėdinis?

– S.Jobsas nepakeičiamas. Niekuo. Jis buvo originalas. Nepakartojamas ir vienintelis.

Perimdamas bendrovės vadovo pozicijas maniau, kad Steve’as dar ilgai dirbs „Apple“. Buvo planuojama, kad jis bus valdybos pirmininkas ir šiek tiek mažiau dirbs po to, kai pasitaisys sveikata.

Ir paskui, po šešių savaičių... Tai vyko labai greitai. Diena, kai mirė Steve’as, apskritai buvo blogiausia („Apple“ įkūrėjas mirė 2011 m. spalio 5 dieną. – Red.).

Nors tikriausiai dabar tai skamba absurdiškai, bet buvau įsitikinęs, kad jis sugrįš, nes visuomet taip būdavo.

– Daug dėmesio prieš keletą metų sulaukusiame straipsnyje viešai prisipažinote, kad esate homoseksualas. Kodėl taip pasielgėte?

– Sulaukiau daug laiškų iš jaunų žmonių, kurie žinojo, kad esu gėjus arba taip manė, nes apie tai buvo skaitę. Ir šie jauni žmonės buvo nusivylę. Kai kuriuos buvo atstūmusios šeimos.

Jie manė, kad negalėtų apskritai nieko pasiekti gyvenime, jautėsi vieniši ir sugniuždyti. Supratau, kad privalau ką nors daryti.

Norėjau parodyti, kad šiame pasaulyje kai ko galima pasiekti ir būnant gėjumi. Parodyti, kad būti homoseksualiam nereiškia kokių nors ribų.

Viskas gerai, ir tai reikia sąžiningai pripažinti. Pamaniau – jei mano prisipažinimas gali padėti bent vienam žmogui, verta tai padaryti.

– Ar ilgai svarstėte dėl šio žingsnio, ar tai buvo spontaniškas sprendimas?

– Gana ilgai planavau. Bet kokiu atveju tai nebuvo spontaniškas poelgis.

Norėjau, kad straipsnis pasirodytų ekonominėje publikacijoje. Ir šiuo klausimu ilgai tariausi su vienu žymiausių JAV žurnalistų Andersonu Cooperiu, ir net daug kartų. Paprasčiausiai dėl to, kad viešas prisipažinimas buvo tikrai elegantiškas.

– Ar didžiausios pasaulio kompanijos vadovas prašo kieno nors patarimų?

– Aš kreipiuosi į bet kurį žmogų, jeigu manau, kad jis gali man padėti. Kai sprendžiu, ar turėčiau išmokėti dividendus mūsų akcininkams ir kiek, skambinu Warrenui Buffettui.

Tačiau tai nereiškia, kad visuomet darau taip, kaip šie žmonės sako. („Focus“, LR)

Susidomėjimas naujais telefonais – milžiniškas

„Apple“ šį mėnesį pristatė naujuosius modelius „iPhone 7“ ir „iPhone 7 Plus“.

Nors daugelį ekspertų nustebino sprendimas atsisakyti lizdo ausinėms, šių išmaniųjų įrenginių išankstiniai užsakymai bent jau Amerikoje buvo rekordiniai. Tai kilstelėjo ir bendrovės akcijų kainą.

Lietuvoje prekybą telefonais „iPhone 7“ ir „iPhone 7 Plus“ žadama pradėti rugsėjo 23 dieną, praėjus savaitei nuo pasaulinės prekybos pradžios.

Tiesa, mokesčių fronte sekasi ne taip puikiai. Įkandin Europos Komisijos amerikiečiams įgėlė ir japonai. Tokijas pareikalavo, kad „Apple“ padalinys sumokėtų 105 mln. eurų už pelną, gautą Japonijoje, tačiau pervestą į Airiją.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.