Baltarusius mokys gerti kitaip – ne skandinaviškai

Šį penkmetį Baltarusijoje planuojama imtis kai kurių priemonių alkoholio vartojimui mažinti. Tai numatyta 2016–2020 metų valstybinėje programoje „Baltarusijos Respublikos žmonių sveikata ir demografinis saugumas“, rašo Jelena Spasiuk portale „naviny.by“.

Baltarusijoje geriama „pagal skandinavišką principą“, t.y., daugiausia stiprų alkoholį ir didelėmis dozėmis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltarusijoje geriama „pagal skandinavišką principą“, t.y., daugiausia stiprų alkoholį ir didelėmis dozėmis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-25 08:19, atnaujinta 2017-05-12 02:38

Kaip pranešė Baltarusijos sveikatos apsaugos ministro pirmasis pavaduotojas Dmitrijus Pinievičius per spaudos konferenciją šalies telegrafo agentūros „BelTA“ spaudos centre, programoje numatyta sumažinti alkoholio vartojimą vienam gyventojui iki 9,2 litro per metus.

Suvedus 2015 metų rezultatus, alkoholio vartojimas Baltarusijoje sudarė 9,05 litro per metus, tai yra, mažiau nei numatyta programoje. Kaip paaiškino šalies privačiai naujienų agentūrai „BelaPAN“ sveikatos apsaugos ministerijoje, programa buvo parengta, remiantis 2014 metų duomenimis, o tada alkoholio vartojimo lygis buvo daug didesnis – 10.47 litro vienam gyventojui.

Alkoholio vartojimo mažėjimo tendencija stebima jau keletą metų: jo vartojimo lygis 2011 metais buvo 13,4 litro vienam gyventojui, teigia J.Spasiuk.

„Šis rezultatas pasiektas dėl valstybės vykdomos alkoholio vartojimo mažinimo politikos, – pažymėjo D.Pinievičius. – Tačiau priminsiu, kad aštuonių litrų alkoholio vartojimas per metus, tenkantis vienam gyventojui, laikomas ribiniu lygiu, tautai jau iškyla pavojus“.

Taigi, dabartinis alkoholio vartojimo lygis jau yra didelis.

Ministro pavaduotojo nuomone, pavojingiausia, kad Baltarusijoje geriama „pagal skandinavišką principą“, t.y., daugiausia stiprų alkoholį ir didelėmis dozėmis.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pozicija yra tokia, kad kova su alkoholizacija turi būti vykdoma kompleksiškai, taip pat ir taikant apribojimus, dėl kurių sprendimo priėmimas yra vietinės valdžios institucijų kompetencija.

Pasak D.Pinievičiaus, SAM visaip stengsis įgyvendinti apribojimų alkoholio pardavimo laikui ir vietai taikymo idėją, išguidama svaigiuosius gėrimus iš bendrų salių į specalizuotus skyrius. Ministro pavaduotojas pažymėjo, kad „mes klystame, jeigu manome, kad apriboję alkoholio pardavimo laiką iškart gausime vartojimo lygį, tarkime, trys litrai vienam gyventojui per metus“.

Tačiau alkoholio pardavimo apribojimo įvedimą masinių renginių metu D.Pinievičius laiko teigiama praktika. Jis priminė, kad praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio pabaigoje masiniai renginiai Minske neretai baigdavosi tuo, kad į ligonines patekdavo daugybė „padauginusių“ žmonių . „Tai buvo tragedija, kadangi iškritę gulėdavo visi“.

„Ne mažiau svarbus faktorius – alkoholio saugumas ir kokybė, o taip pat didelių akcizų alkoholio produkcijai išlaikymas. Tai yra ribojančių priemonių dalis kovojant su tabako ir alkoholio apyvarta bet kurioje šalyje. Baltarusijoje procesas vyks laipsniškai“, – sakė D.Pinievičius.

Straipsnio autorė primena, kad Baltarusijoje ilgą laiką prekiauti alkoholiu naktimis buvo uždrausta. Atvirkštinius procesus valstybės antialkoholinėje politikoje paleido pats prezidentas A.Lukašenka, kada specialiame pasitarime pareikalavo padidinti pardavimų apimtis – visiškai atituštinti sandėlius su vietinės gamybos alkoholiu.

Netrukus po to Minsko ir Gomelio valdžia panaikino apribojimus parduoti alkoholį vakarais ir naktimis. O vėliau Prekybos ministerija nustatė ribinį maksimalų antkainį baltarusiškiems alkoholiniams gėrimams viešojo maitinimo įstaigose – degtinė kavinėse ir restoranuose pastebimai atpigo.

Baltarusijoje per 267 tūkstančiai žmonių yra įvairioje narkologinėje įskaitoje, įskaitant tuos, kurie gydomi dispanseriuose (čia: medicinos įstaigose, aiškinančiose, gydančiose ir patronuojančiose alkoholikus. – Red.) ir kurie yra profilaktinėje įskaitoje (tokių žmonių yra atitinkamai per 165 tūkst. ir per 101 tūkstantį, sako straipsnio autorė.

Priminsime, kad Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) 2010 metų duomenimis Baltarusija pagal gryno alkoholio suvartojmą per metus vienam vyresniam kaip 15 metų gyventojui buvo pirmoje vietoje pasaulyje (17,5 litrų). Palyginimui, Lietuva anų metų duomenimis buvo trečioje vietoje (15,4) – tarp Moldovos (16,8) ir Rusijos (15,1).

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.