Lietuvos bankas: prieš pirkdami būstą neklausykite NT pardavėjų kalbų

Lietuvoje būsto rinka auga, tačiau gyventojai turėtų itin atsakingai vertinti būsto pardavėjų kalbas, kad būstai brangs, ir neskubėti jų įsigyti, jei tam nėra būtinybės, perspėja Lietuvos bankas.

Pasak T.Garbaravičiaus, daugėja žmonių, norinčių nusipirktą butą vėliau išnuomoti.<br>V.Balkūno nuotr.
Pasak T.Garbaravičiaus, daugėja žmonių, norinčių nusipirktą butą vėliau išnuomoti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2016, 10:50 AM, atnaujinta May 11, 2017, 7:02 PM

Lietuvos bankas ketvirtadienį surengė spaudos konferenciją, kurioje ragino vartotojus priimti tinkamus ir pamatuotus sprendimus prieš imant būsto paskolą.

Siūlo pamatuoti riziką

Lietuvos banko valdybos narys Tomas Garbaravičius teigė, kad imant paskolą reikia būti ypač atidiems ir būstą pirkti tik tada, jei tai būtina: “Būsto paskolų aktyvumas šiuo metu padidėjęs, o būsto rinka Lietuvoje auga. Rinkos aktyvumo padidėjimą lėmė keletas priežasčių. Pirmiausia gyventojų pajamos didėjo sparčiau nei būsto kainos. Tačiau čia reikia būti atsargiems, nes gyventojų pajamos bet kada gali kisti ir, nors būsto įperkamumas padidėjo, reikia prisiimti visą riziką.“

Kitas veiksnys, kuris lemia būsto rinkos aktyvų augimą, – pirkėjų amžiaus kitimas. Pasak T.Garbaravičiaus, dabar butus perka ir daugiausia jais domisi apie 30 metų asmenys.

„Anksčiau butus pirko daugiau jauni žmonės, o šiuo metu tendencijos rodo, kad daugiausia skolinasi 30 metų žmonės. Ko gero, ilgą laiką jie taupė paskolai ir būstą nuomojosi, o dabar jau perka nuosavą“, – patikslino T.Garbaravičius.

Perka investicijai

Pasak T.Garbaravičiaus, daugėja žmonių, norinčių nusipirktą butą vėliau išnuomoti.

„Daugelis žmonių investuoja į būstą norėdami jį vėliau išnuomoti. Skaičius konkrečiai pasakyti labai sunku, tačiau daug žmonių išsiėmė ir verslo liudijimus būsto nuomai.

Taip pat teko pastebėti, kad Vilniuje yra net 12 proc. antrinių būstų – žmogus turi antrą būstą ir dažniausiai jį nuomoja. Žinoma, dalį skaičiaus sudaro ir emigrantai, kurie išvykdami kam nors jį perleidžia, tad įvertinti tai labai sunku“, – sakė T.Garbaravičius.

Pasak T.Garbaravičiaus, sostinės rinka – svarbi ir didžiausia šalies NT rinkos dalis, tad joje ir tendencijos ryškesnės. Prie šios rinkos aktyvumo prisideda Vilniuje užaugusi ir iš kitų miestų į sostinę atvykusi jaunų žmonių karta: “Sostinės situacija Lietuvai yra labai svarbi. Vilniuje būsto rinkos aktyvumą didina tai, kad čia yra labai didelė jaunų žmonių dalis. Taip pat padidėjęs vestuvių ir vaikų skaičius, todėl visi kuriasi ir perka būstus.“

Pasak Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktoriaus Simono Krėpštos, jau kurį laiką pastebimos ir besikeičiančios būsto kreditavimo tendencijos: “Padidėjęs skolinimas būstui ir toks rinkos atsigavimas stebimas jau dvejus metus, bet pagrindinis augimo impulsas matomas tik šiemet. Mūsų pagrindinis uždavinys šiandien yra stebėti nekilnojamojo turto rinką ir taikyti tam tikras vėsinančias sąlygas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.