Baltarusija maitina Rusiją: įveža 5 kartus daugiau nei užaugina

Rusijos generalinė prokuratūra pareiškė apie įvežamos iš Baltarusijos į Rusiją produkcijos apimtis, kurios nesutampa su oficialiai Baltarusijoje išaugintos produkcijos apimtimis, rašo „naviny.by“.

Kaip baltarusiams pavyko patiekti Rusijai net penkis kartus daugiau obuolių ir grybų, nei jų galėjo sunokti kaimynų soduose ir pridygti miškuose, kada „vyresniojo brolio“ įvairiausi „nadzorai“ visą tą laiką akylai stebėjo, kad į šalį nepatektų joks sankcijomis uždraustas obuoliukas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kaip baltarusiams pavyko patiekti Rusijai net penkis kartus daugiau obuolių ir grybų, nei jų galėjo sunokti kaimynų soduose ir pridygti miškuose, kada „vyresniojo brolio“ įvairiausi „nadzorai“ visą tą laiką akylai stebėjo, kad į šalį nepatektų joks sankcijomis uždraustas obuoliukas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2016, 2:26 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:30 PM

Rusijos portalas „news.ru“ cituoja šalies generalinio prokuroro pavaduotoją Vladimirą Malinovskį, kuris per ketvirtadienį, rugsėjo 29 dieną, vykusį Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos generalinių prokuratūrų jungtinės kolegijos posėdį, kuriam pirmininkavo šalių generaliniai prokurorai Jurijus Čaika ir Aleksandras Koniukas, pasakė: „Uždraustos įvežti į Rusiją prekės neretai tiekiamos pateikus suklastotus prekių lydraščius ir fitosanitarinius sertifikatus.

Štai, pavyzdžiui, 2015 metais į Rusiją įvežta 573 tūkst. tonų baltarusiškų obuolių ir grybų. Baltarusijos žemės ūkio ministerijos duomenimis, tai penkis kartus viršija nuimtą derlių“.

Rusijos federalinė muitinės tarnyba dar šių metų sausį pavadino Baltarusiją sankcijomis uždraustų prekių reeksporto į Rusiją lydere.

Muitininkai tuomet pranešė, kad daugiausia bylų dėl administracinių teisės pažeidimų užvedama išaiškinus sankcijomis uždraustų produktų įvežimo iš Baltarusijos faktus. Antroje vietoje atsidūrė Lietuva ir Lenkija, trečioje Ukraina, ketvirtoje Kazachstanas, penktoje Latvija, toliau Suomija ir Estija.

Oficialusis Minskas visus tokius kaltinimus neigia, sakydamas, kad jeigu ir naudoja tokią žemės ūkio produkciją, tai ją perdirba. Tuo tarpu neoficialiai ekspertai seniai kalba apie gerai sustyguotą europietiškų maisto produktų su baltarusiškomis etiketėmis ar sertifikatais srautą, teigia „news.ru“.

Kaip Rusijos multimedijos tarnybos „Life“ eteryje pareiškė Rusijos komunistų partijos frakcijos Maskvos srities dūmoje patarėjas, Pamaskvyje įsikūrusios žemės ūkio bendrovės anachronišku pavadinimu „UAB „Sovchoz imieni Lenina (Lenino vardo sovietinis ūkis)“ savininkas ir direktorius Pavelas Grudininas, Rusijos žinybos į tokius prokuratūros pareiškimus niekaip negalės sureaguoti. „Jie (baltarusiai. – Red.) už nieką neatsako.

Tai muitinė, vieninga ekonominė erdvė, prezidentas Lukašenka. Neseniai V.Putinas buvo nuvykęs į Baltarusiją ir pasakė: „Baikite įsivežti obuolius, mes jums padėsime auginti obuolius Baltarusijoje“. Juk nieko nebestebina baltarusiškos austrės, citrinos, aišku, kad tie obuoliai lenkiški“.

Jis įsitikinęs, kad lenkai nenukentėjo dėl Rusijos sankcijų, kuriomis uždrausta, be kita ko, ir tiekti lenkiškus obuolius į Rusiją.

„Pas juos (Lenkijoje. – Red.) viskas gerai. Pirma, baltarusiai perka tuos obuolius ir veža juos mums, ir mes valgome tuos pačius obuolius. Dėl to, kad mūsų perkamoji galia sumažėjo, mes dabar mažiau obuolių beperkame. Anksčiau pirkome milijoną du šimtus tonų, o dabar 700 tūkstančių tonų. Antra, jie rado kitas realizavimo rinkas. Jie tiekia obuolius į Kiniją, mes gi mažiname vartojimą, o daugelis šalių jį didina. Beje, mitas, kad ES ūkininkams labai blogai – ne.

Jie padidino maisto produktų eksportą, palyginti su praėjusiais metais, šešiais procentais, kadangi pakeitė realizavimo rinkas. Šiais metais mes matydavome didmeninės prekybos rinkose didelius kiekius ir turkiškų, ir graikiškų braškių, kadangi perštampuoja ir veža per Baltarusiją“, – įsitikinęs P.Grudininas.

Nors Lenkijos obuolių augintojai ir prekiautojai su P.Grudininu greičiausiai nesutiktų, tiesos jo žodžiuose yra.

Bet stebina štai kas. Kaip baltarusiams pavyko patiekti Rusijai net penkis kartus daugiau obuolių ir grybų, nei jų galėjo sunokti kaimynų soduose ir pridygti miškuose, kada „vyresniojo brolio“ įvairiausi „nadzorai“ visą tą laiką akylai stebėjo, kad į šalį nepatektų joks sankcijomis uždraustas obuoliukas, o aptikę ant prekystalio nelegalią produkciją be gailesčio demonstratyviai ją traiškydavo buldozeriais?

Gal visa ši kova su parmezanu, obuoliais ir sūriais tebuvo tik eilinis cirko numeris, bandant nukreipti žmonių dėmesį nuo korupcijos masto valdžios institucijose?

Juo labiau, kad Rusijos generalinės prokuratūros interneto svetainėje , kur informuojama apie vakar įvykusį kolegijos posėdį, pasakyta: „Pagrindine aptariama tema tapo Sąjunginės respublikos teisėsaugos institucijų sąveikos organizavimo ir prokuratūros priežiūros efektyvumo didinimo klausimas kovojant su nusikaltimais ir teisės pažeidimais, susijusiais su muitinės veikla“.

Priminsime, kad dėl Krymo aneksijos ir karinių veiksmų rytų Ukrainoje 2014 metų kovo 17 dieną Jungtinės Valstijos paskelbė sankcijas vienuolikai Rusijos ir Krymo politikų, prisidėjusių prie Krymo aneksijos. Tą pačią dieną dėl sankcijų Rusijai susitarė ir Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai, jas paskelbė ir Kanada. Vėliau sankcijos buvo išplėstos ir pratęstos, jos paskelbtos daugeliui Rusijos kompanijų ir oficialių asmenų, neliko nuošalyje ir kitos šalys: Šveicarija, Japonija, Norvegija, Islandija, Juodkalnija, Albanija, Lichtenšteinas, Australija ir kitos.

Reaguodama į tai, 2014 metų kovo 20 dieną Rusija paskelbė atsakomąsias sankcijas devyniems Jungtinių Valstijų Kongreso nariams ir oficialiems asmenims, uždrausdama jiems įvažiuoti į Rusiją. Vėliau sankcijos buvo paskelbtos ir kitų šalių politikams, o 2014 metų rugpjūčio 7 dieną prezidentas V.Putinas pasirašė įsaką dėl draudimo įvežti į Rusiją kai kurias prekes iš JAV ir ES šalių. Ministro Pirmininko Dmitrijaus Medvedevo patvirtintame sąraše atsidūrė ir obuoliai, grybai, pieno produktai ir daug kitų maisto produktų.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.