Lietuvą ištiko sulčių spaudimo metas: spaudyklos jau nesusidoroja

Panašu, kad šiuo metu Lietuvoje tikras obuolių sulčių spaudimo įkarštis. Šiemet kaip niekada gausus obuolių derlius žmones skubina kreiptis į sulčių spaudyklas, kurios jau nebeatsigina klientų.

Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Kad obuoliai nesusimaišytų – ant kiekvieno maišo uždedamos specialios kortelės su kliento informacija.<br>T.Bauro nuotr.
Kad obuoliai nesusimaišytų – ant kiekvieno maišo uždedamos specialios kortelės su kliento informacija.<br>T.Bauro nuotr.
Klaipėdos rajone eilių spausti sultis nėra.<br>T.Bauro nuotr.
Klaipėdos rajone eilių spausti sultis nėra.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet labiausiai dominuoja obuolių – apelsinų sultys.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet labiausiai dominuoja obuolių – apelsinų sultys.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
Šiemet obuolių – kaip niekad daug. Sulčių spaudėjams kartais tenka dirbti net naktimis.<br>T.Bauro nuotr.
„Dirbame dvigubu apkrovimu. Tam įtakos turėjo tai, kad šiemet obelys nenušalo, todėl derlius labai didelis“, – sakė R. Bielskis.<br>T.Bauro nuotr.
„Dirbame dvigubu apkrovimu. Tam įtakos turėjo tai, kad šiemet obelys nenušalo, todėl derlius labai didelis“, – sakė R. Bielskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Oct 1, 2016, 8:35 AM, atnaujinta May 11, 2017, 4:57 PM

Paskambinus vienai Vilniuje esančiai sulčių spaudimo įmonei šie pasakė, kad šiuo metu sulčių spaudimas yra toks populiarus, kad dabar greičiausiai sultys gali būti išspaustos tik spalio 10 dieną.

Lrytas.lt žurnalistai nusprendė apsilankyti vienoje Lentvaryje esančioje sulčių spaudykloje ir savo akimis įsitikinti, ar šiuo metu tai išties taip populiaru.

Rekordiniai metai

Lentvaryje esančios sulčių spaudyklos „Savos sultys“ vadovas Ramūnas Bielskis, tik mums atvykus patikino, kad klientų šiuo metu nors vežimu vežk.

„Šiemet yra tikri obuolių metai, o sezonas labai intensyvus. Pernai, galima sakyti, kad visiškai nebuvo obuolių, o šiemet jau kur kas geresnė situacija. Dirbame dvigubu apkrovimu. Tam įtakos turėjo tai, kad šiemet obelys nenušalo, todėl derlius labai didelis“, – sakė R. Bielskis.

Vyras užsiminė, kad yra buvę ir taip, kad šį sezoną dirbti teko net naktimis:

„Tikrai taip, buvo laikas, kai dirbome ir kiaurą parą. Tiesiog negalime leisti, kad žmonių obuoliai sugestų“ , – apie situaciją pasakojo R. Bielskis.

Pasak vyro, per dieną įmonė paprastai sulaukia apie 20–30 klientų, kurie vidutiniškai atveža po 3–4 bulvių maišus obuolių. Iš vieno maišo išspaudžiama apie 20 litrų sulčių. O toks 3–4 maišų išspaudimas trunka apie 15 minučių.

Obuolių nesumaišo

R. Bielskis pasakojo, kad žmonės dažnai rūpinasi ir tuo, kad jų obuoliai nebūtų sumaišyti su kitų klientų.

Vyras rodo, kad ant kiekvieno obuolių maišo pridėtos specialios etiketės, kur parašytas kliento vardas ir pavardė bei numeris.

„Kai obuoliai dedami į presą, etiketės uždedamos ant specialių bačkų, todėl žmonių obuoliai ir sultys niekaip nepasimeta“, – sakė R. Bielskis.

Pats spaudimo procesas, pasak vyro, vyksta gana paprastai. Pirmiausia, žmonių atvežti obuoliai sudedami į specialų aparatą, kur yra nuplaunami. Tada obuoliai pakeliami į specialią traiškyklę ir per presą suspaudžiami.

Tada sultys subėga į specialią vonelę, o iš jos – į statines. Toliau, kaip pasakojo vyras, sultys keliauja į pasterizatorių, kuris pasterizuoja sultis 80 laipsnių temperatūroje.

Jei temperatūra mažesnė – sultys surūgsta. Galiausiai belieka išpilstyti.

Žemaitijoje darbymetis jau praėjo

Panašu, kad skirtingose Lietuvos vietovėse skiriasi ir sulčių spaudimo darbymetis.

Štai Žemaitijoje, kaip teigia Dituvos kaime esančios įmonės „Sulčių namai“ akcininkas Karolis Pronskus, sulčių spaudimo bumas buvo rugpjūčio mėnesį, o dabar, rugsėjo gale, žmonių, norinčių išsispausti sultis, jau nebe tiek daug ir eilių nėra.

„Mūsų įmonė turi tris sulčių spaudyklas ir visose trijose aktyvumas yra skirtingas, žinoma, didžiausią įtaką čia turi sezoniškumas. Tarkime, šiemet Žemaitijoje pagrindinis sulčių spaudimo bumas buvo kiek anksčiau nei visoje Lietuvoje, gal rugpjūčio mėnesį“, – sakė K. Pronskus.

Vyras pasakojo, kad dažniausiai obuolius spaudimui atveža žmonės iš aplinkinių gyvenviečių, arba tie, kurie jau eilę metų sultis spaudžia ten pat.

Dominuoja nauji skoniai

Pasak K. Pronskaus, jau antri metai pastebima nauja sulčių spaudimo tendencija. Vis daugėja norinčių išspaustas sultis pasiskaninti maišant ir su įvairiausiais vaisiais.

„Populiariausios sultys dabar yra obuolių ir aviečių arba obuolių ir aronijų skonio. Dažnai žmonės nori maišyti ir su morkų sultimis, tačiau mes nerekomenduojame, nes jos gali blogai laikytis.

Taip pat šiemet nauja mada yra obuolių sultis maišyti su apelsinais ir kitais citrusiniais vaisiais“, – apie šių metų tendencijas kalbėjo vyras.

Kaip vieną iš tokių naujų sulčių skonių tendencijų priežasčių vyras įvardijo jau pabodusias paprastas obuolių sultis, mat žmonės šiais laikais siekia išskirtinumo.

„Visi žmonės nori turėti kokių nors kitokių sulčių, ne tik iš obuolių. Jie nori būti įvairūs, siekia įvairovės. Juk ir parduotuvėje visą laiką neperkame tokios pačios duonos“, – sakė K. Pronskus.

Šioje įmonėje obuolių sulčių spaudimas kainuoja 2–2,3 euro už 5 litrus, priklausomai, kiek pamaišoma su kitais vaisiais ar daržovėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.