Pieno supirkimo kainos kyla. Kiek brangs pieno produktai?

Pieno supirkimo kainos pastarąjį mėnesį gerokai atsitiesė, tad pieno ūkių savininkai gali lengviau atsikvėpti. Anot perdirbėjų, bus siekiama išlaikyti stabilias pieno produktų kainas parduotuvių lentynose, nepaisant drastiškai didėjančių kainų pasaulyje.

Sviesto kaina užsienyje per metus išaugo, o Lietuvoje iš esmės nesikeitė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sviesto kaina užsienyje per metus išaugo, o Lietuvoje iš esmės nesikeitė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Sviesto kaina užsienyje per metus išaugo, o Lietuvoje iš esmės nesikeitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Sviesto kaina užsienyje per metus išaugo, o Lietuvoje iš esmės nesikeitė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

Oct 7, 2016, 1:05 PM, atnaujinta May 11, 2017, 7:53 AM

Pastaruoju metu pasigirdo gąsdinimų, kad pieno produktus perdirbimo įmonės ketina branginti net iki 40 procentų.

Į šį vajų įsitraukė net politikai: Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė vakar Žinių radijui aiškino, kad taip nutarę pasielgti verslininkai rizikuoja, nes vietoj jų produkcijos pirkėjai rinksis kitokią.

Bet patys perdirbėjai dievagojasi, kad kalbos apie numatomą didesnį brangimą Lietuvoje yra laužtos iš piršto.

Pasak Lietuvos pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktoriaus Egidijaus Simonio, pieno produktų kainą pasaulyje didina gerokai išaugusi paklausa importuojančiose šalyse, ES mažėjanti pieno gamyba ir dėl to pradėjęs brangti žaliavinis pienas.

Žada nedidelių pokyčių

Vilkyškių pieninės vadovas Gintaras Bertašius neslėpė, kad superkama žaliava, palyginti su ankstesniais mėnesiais, pabrango 30–40 procentų.

Stambesniems ūkiams jau mokama iki 30 centų už kilogramą pieno.

„Tačiau pats pienas sudaro tik dalį mūsų produkcijos savikainos. Todėl ir lentynose produktai nebuvo atpigę tiek, kiek pastaraisiais metais buvo nukritusios supirkimo kainos.

Dėl tos pačios priežasties galutinė produkcija ir negali tiek pat pabrangti, nes juk darbo ar energetinės sąnaudos, galiausiai pakuotės iš esmės nepabrango“, – aiškino G.Bertašius.

Tiesa, jis neslėpė, kad kai kurių produktų kainos gali keistis, ir nebūtinai į pirkėjams palankią pusę. „Tačiau tie pokyčiai tikrai nebus didesni nei vienženklis procentų skaičius“, – užtikrino Vilkyškių pieninės vadovas.

Konkurentai diktuoja kainas

Panašiai agentūrai BNS neseniai teigė ir „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa. Jo nuomone, dėl visame pasaulyje brangstančių pieno produktų Lietuvoje kainos gali šiek tiek padidėti, bet perdirbėjams būtų rizikinga jas pakelti smarkiau, nes lentynose lietuviškus gaminius kaipmat išstumtų latviški ar lenkiški.

E.Simonis pateikė pavyzdį apie sviesto kainas. Jos pasaulio rinkose pastaruoju metu šoktelėjo apie 30–40 proc., tačiau Lietuvoje kol kas nepasikeitė.

„Net Lenkijoje sviestas pabrango penktadaliu, tačiau iš ten atgabento į mūsų parduotuves kaina nesikeitė. Lenkams mūsų rinka maža, jie gali čia dirbti ir nuostolingai.

Tačiau tokia konkurencija neleidžia didinti kainų mūsų perdirbėjams. Dabar sviestas pas mus – pigiausias iš aplinkinių valstybių, o jeigu kaina ir keisis, tai nedaug“, – tikino E.Simonis.

Anot jo, perdirbėjai taip pat tikisi rasti bendrą kalbą su prekybininkais, kad pirkėjai kuo mažiau pajustų kainų pokyčius.

Pajamas augina eksportas

Eksportuodama net 60 proc. visų šalyje pagamintų pieno produktų Lietuvos pieno perdirbimo pramonė tiesiogiai priklauso nuo pasaulinių pieno žaliavos ir produktų kainų. Todėl, pasak E.Simonio, tikėtina, jog Lietuvos pieno perdirbėjai gali daugiau keisti eksportui skirtų pieno produktų kainas.

Europos Komisijos duomenimis, šių metų rugpjūtį, palyginti su liepa, ES padidėjo daugelio pieno gaminių vidutinės pardavimo kainos. Pieno milteliai pabrango 20,5 proc. (iki 0,8 euro už kilogramą), sviesto – 10,4 proc. (iki 3,3 euro už kilogramą).

„Rinka akivaizdžiai atsigavo, po ilgo nuosmukio įvyko persilaužimas. Paklausa jau netgi didesnė už pasiūlą, todėl eksporto rinkose gaunamos pajamos auga“, – neslėpė Vilkyškių pieninės vadovas G.Bertašius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.