Verslininkai parašė pažymį Seimui

Koalicinės Vyriausybės kadencijai baigiantis Lietuvos verslo atstovai įvertino pagrindinius jos nuveiktus darbus – kas buvo žadėta ir kas įvykdyta.

7,5 balo – taip šios kadencijos Seimą įvertino verslininkų atstovai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
7,5 balo – taip šios kadencijos Seimą įvertino verslininkų atstovai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Verslo atstovai įvertino Seimo nuveiktus darbus.<br>D.Umbraso nuotr.
Verslo atstovai įvertino Seimo nuveiktus darbus.<br>D.Umbraso nuotr.
7,5 balo – taip šios kadencijos Seimą įvertino verslininkų atstovai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
7,5 balo – taip šios kadencijos Seimą įvertino verslininkų atstovai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-10-07 10:58, atnaujinta 2017-05-11 08:08

Pasak jų, vertinant visus Seimo nudirbtus darbus galima teigti, kad Seimas su savo užduotimis susitvarkė. Svarbiausi dalykai, kuriuos Seimas turėjo įgyvendinti, yra euro įvedimas, valdžios sektoriaus deficito sumažinimas, intensyvus investicijų pritraukimas, kova su šešėliu ir naujasis Darbo kodeksas.

Įgyvendino nemažai

„Prieš pasirašydami sutartį mes norėjome pasverti ir pamatuoti Vyriausybės žingsnius. Vertinant objektyviai, manyčiau, kad, atsižvelgiant į visus nudirbtus darbus, Seimas nudirbo kertinius darbus ir jų dauguma vis dėlto buvo įgyvendinti, tad manau, kad bendrai viską būtų galima vertinti teigiamai ir rašyti pažymį, kuris dešimtbalėje sistemoje būtų 7,5 balo“, – teigė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

V.Sutkus sakė, kad iš visų Vyriausybės darbų vienas svarbiausių buvo naujasis Darbo kodeksas. Verslininkų atstovas teigė, kad ateityje modernesnis darbo santykių reguliavimas padės šaliai geriau konkuruoti globalioje rinkoje.

„Žiūrėdamas į ateitį galiu konstatuoti, kad Darbo kodeksas mums yra didelis žingsnis į priekį, o Lietuva jau yra įžengusi į XXI amžių. Mes turėjome pasirinkimą jame likti su sovietiniu Darbo kodeksu, tačiau priėmėme gerą sprendimą. Jis nėra tobulas, tačiau tai bent žingsnis į priekį, nors svarbu, kad tai nebūtų dar du žingsniai atgal, nes dar spręsis daug detalių“, – patikslino V.Sutkus.

Verslo atstovai teigė, kad Seimas padarė nemažai žingsnių, kurie turės didelės ir teigiamos įtakos ateityje.

„Apžvelgdami rezultatus matome, kad pasipildė laisvosios ekonominės zonos, buvo sukurta nemažai darbo vietų. Šešėlinė ekonomika buvo linkusi trauktis ir mažėti. Kalbant apie energetiką, veiklą pradėjo ir Suskystintųjų gamtinių dujų terminalas, o dujos jau yra importuojamos į mūsų šalį. Lietuva atsikratė priklausomybės nuo „Gazprom“, – teigiamus Vyriausybės darbus vardijo V.Sutkus.

Tarp verslo aplinkos gerinimo iniciatyvų verslo atstovai išskiria intensyvią užsienio investicijų pritraukimo veiklą. „Investuok Lietuvoje“ nuo 2012 m. iki dabar pritraukė 121 tiesioginių užsienio investicijų projektą, kuriuos įgyvendinus įsipareigota sukurti 9,2 tūkst. darbo vietų.

2015 metais pavyko pasiekti lūžį ir kovojant su nelegalia tabako gaminių prekyba, kuri sudaro didžiausią dalį iš visų akcizais apmokestinamų prekių. Nepriklausomos rinkos tyrimų bendrovės „Nielsen“ atlikto tuščių pakelių tyrimo duomenimis, neapmokestinamų tabako gaminių rinkos dalis sumažėjo nuo 41,3 proc. (2010 m.) iki 17,7 proc. (2016 m. I pusmetis).

Nepavyko susidoroti su emigracija

Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas pabrėžė, kad yra ir tam tikrų dalykų, kurių Seimui įgyvendinti vis dėlto nepavyko.

„Iš tiesų Seimui nepavyko įgyvendinti ir padidinti savivaldų finansinio savarankiškumo, o ypač jei situaciją lygintume su Lenkija. Mes šioje vietoje siūlome konkretų sprendimą ir jo mechanizmą, todėl manome, kad jei didėja eksportas, dalį pajamų derėtų palikti savivaldoms.

Taip pat nepavyko pagerinti tam tikrų švietimo sistemos dalykų ir pristabdyti emigracijos. Deja, tenka konstatuoti, kad šiuo klausimu Seimas nieko nepasiekė. Reikia sugrąžinti bent dalį emigrantų“, – dėstė D.Arlauskas.

Lietuvos verslo konfederacija (LVK) ir Lietuvos darbdavių konfederacija (LDK) 2012 m. prieš Seimo rinkimus pasirašė susitarimą su visomis koaliciją sudariusiomis partijomis ir susitarė dėl tam tikrų verslo interesų gerinimo.

Kadencijos pradžioje tarp svarbiausių išsikeltų tikslų buvo: laikytis Mastrichto kriterijų, užtikrinti mokesčių sistemos stabilumą, gerinti ir skaidrinti verslo aplinką, gerinti darbo sąlygas ir apmokėjimą darbuotojams, tobulinti valstybės valdymą, užtikrinti energetinį saugumą už pagrįstai mažiausią kainą ir stiprinti pilietinę visuomenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.