Rusiškai-vokiška tragedija: gudručio šuolis į sėkmę ir nuopuolis

Genijus ar atpirkimo ožys – Timas Wiswelas buvo „Deutche bank“ 10 milijardų dolerių vertės veidrodinių mainų skandalo šerdyje, rašo „Bloomberg“.

Jei kas nors paprašytų jūsų įsivaizduoti tipišką jauną bankininką, daugelis pagalvoju apie kažką panašaus į T.Wiswelą.<br>Lrytas.lt montažas
Jei kas nors paprašytų jūsų įsivaizduoti tipišką jauną bankininką, daugelis pagalvoju apie kažką panašaus į T.Wiswelą.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2016, 5:47 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:25 AM

T.Wiselas skrodžia bangas savo 50 pėdų ilgio jachta, pasidabinęs plačia šypsena. Šalia jo – sutuoktinė, Rusijos menininkė Natalija, netoliese žaidžia ir du poros vaikai. Šioje nuotraukoje nieko, kas galėtų byloti apie sūkurį, į kurį „Deutche bank“ skandalo metu pakliuvo T.Wiswelas.

Likus keturiems mėnesiams iki nuotraukos publikavimo, vyras buvo iškviestas į savo darbovietę „Deutche bank“ padalinį Maskvoje, kur jam buvo griežtai pasakyta – tu nušalinamas.

Veidrodinių mainų skandalas

Tyrimas parodė, kad T.Wiswelas padėjo iš Rusijos nepastebėtiems nutekėti milijardams dolerių. Šiuo metu aiškinamasi, ar veidrodiniai mainais, kuriais užsiiminėjo „Deutche bank“ Maskvos biuras, prieštarauja įstatymams prieš pinigų plovimą. T.Wiswelui jokie kaltinimai dar nepaskelbti, bet jo gyvenimas – tikrai ne ramus.

Bankas pranešė, kad nuobaudų dėl veidrodinių mainų Rusijoje gali sulaukti iki šių metų pabaigos. Laikas – itin blogas, nes banko akcijų vertė jau krito į žemiausią lygį per du dešimtmečius, o baudomis grasina ir JAV tarnybos.

2015 metų liepą, pasauliui sužinojus apie tai, kas vyko T.Wiselo valdomoje komandoje Maskvoje, „Deutche bank“ vadovai Anshu Jainas ir Juergenas Fitscheris atsistatydino, o Rusijoje buvo imtasi drastiškų veiksmų – uždarytas visas banko padalinys Maskvoje. Dabar biuras, kuriame dirbo 200 žmonių ir kurio pajamos per mietus siekė 500 milijonų dolerių – tamsus.

Genijus ar kvailelis?

Mažai kas abejoja – „Deutsche Bank“ laikai baigiasi. O T.Wiswelas tuo metu su šeima gulinėja Indonezijos paplūdimyje. Tiesa, tai ne linksmybės, o bandymas susitaikyti su asmenine tragedija. Anksčiau vadintas kylančia žvaigžde, šiandien vyras kaltinamas dėl to, kad sužlugdė Rusijos investicinį banką. T.Wiswelas tyli – neatsakinėja į skambučius, žinutes socialiniuose tinkluose bei laiškus.

Jei kas nors paprašytų jūsų įsivaizduoti tipišką jauną bankininką, daugelis pagalvoju apie kažką panašaus į T.Wiswelą. Dailus, bet nekeliantis baimės, populiarus, bet neįsimenantis, darbštus, malonus ir optimistiškas, mėgstantis varžytis, bet ne pats protingiausias vaikinas kompanijoje.

Ir daugybės „Deutshe bank“ darbuotojų daugelis net negalėjo patikėti, kad T.Wiswelas sugebėjo padaryti tai, kuo yra kaltinamas. Vienas buvęs jo kolega T.Wiswelą pavadino dailiu kvaileliu, kiti sakė, kad jis nebuvo niekuo ypatingas.

Žvelgiant iš pirmo žvilgsnio, T.Wiswellas tikrai neprimena genijaus, nors taip jį apibūdino „Deutsche bank“ advokatai, bet geriau šį vyrą pažįstantys pripažino, kad už paprastos jo išorės slypi didis protas.

Savos taisyklės

Skandalui dar neprasidėjus, Maskvos barai jau ūžė nuo kalbų apie tai, kaip savo biure tvarkydavosi T.Wiswellas. 2011 m. Rusijos valdžia atėmė vieno banko, kuriame jis prekiavo, licenziją už pinigų plovimą, o patikrinus T.Wiswello žmonos sąskaitos, jose buvo rasta 3.8 milijonai neapskaitytų dolerių, įskaitant ir 250 tūkst. dolerių, kurie buvo nusiųsti firmai, besipelnančiai iš veidrodinių mainų.

T.Wiswello biuras, nors jame dirbo vos keli darbuotojai, per 4 metus atliko tūkstančius veidrodinių mainų – rubliai vienose sąskaitose greitai tapdavo doleriais kitose, jau už Rusijos ribų. Kompanijos už rublius parduodavo akcijas, kurias už dolerius kitose šalyse nusipirkdavo kitos įmonės, tačiau valdomos tų pačių asmenų. Teigiama, kad taip Rusiją paliko 10-15 milijonų dolerių. Iki šiol taip ir neaišku, kokie asmenys naudojosi „Deutsche bank“ biuro Maskvoje paslaugomis.

Bankui gal ir patogu sakyti, kad visus juodus darbelius užsuko vienas T.Wiswellas, bet daugelis darbuotojų tuo netiki. Kiekviena nauja bendrovė, norinti dirbti su „Deutsche bank“ buvo tiriama, o apie visus didesnės vertės pervedimus Maskvoje Londono biuras sužinodavo jau kitą dieną. T.Wiswellas sakė, kad dar bent 20 jo vadovų bei kolegų tikrai žinojo, apie Rusijoje sukamus veidrodinius mainus.

Rusijoje – kitaip

Dirbantys Maskvoje įsitikinę – čia ne Londonas ir Wall Streetas, taisyklės čia nėra tokios svarbios, o norint dirbti tokioje aplinkoje, būtina prisitaikyti.

Naudotis darbe sužinotomis žiniomis prekiaujant savo naudai T.Wiswello komandoje buvo taip įprasta, kad daugelis tai laikė tiesiog galimybe šiek tiek „prisidurti“ prie algos. T.Wiswello draugai buvo panašūs – vienas paslaptingai paliko šalį po susitarimo su vietiniu oligarchu, kitas paliko „Deutsche bank“ kai iš vienos įmonės privatizavimo uždirbo milijoną dolerių.

Kompanija gyveno ramiai, baruose palikdami tūkstančius dolerių, važinėdami brangiomis mašinomis ir jachtomis, atsipalaidavimui slidinėdami ar šokinėdami su parašiutu.

„Gyvenome kaip roko žvaigždės“, – sakė vienas „Deutsche bank“ Maskvos biuro darbuotojas, net parašęs apie tai memuarus.

Keliais iki tokio gyvenimo T.Wiswellui buvo ilgas. Užaugęs netoli Niujorko, savo vaikystę vyras praleido sportuodamas. Mokėsi T.Wiswellas gerai, bet niekuomet nebuvo vienas iš geriausių.

Išsiskyrus tėvams, T.Wiswellas su sese dažnai skraidydavo į Rusiją pas savo tėvą – verslininką. Čia vaikinas ir pramoko rusų kalbos, o baigęs mokyklą persikėlė į Maskvą. Čia T.Wiswellas pradėjo dirbti brokeriu. Vienas, savo vardo nepanoręs viešinti, žmogus prisiminė darbo pokalbį, kurio metu T.Wiswellas žadėjo pritraukti naftos industrijos verslininkų pinigus į Rusiją. „Šis planas niekad nebūtų pavykęs, bet man patiko iniciatyvą“, – pasakojo vaikiną įdarbinęs žmogus.

Nauja pradžia

1994 m. kitas amerikietis Charlies Ryanas Sankt Peterburge įkūrė „UFG“ – įmonę, kuri turėjo padėti Rusijai iš sovietinės valstybės pereiti į rinkos ekonomiką. Būtent čia jis sutiko būsimą Rusijos ekonomikos ministrą Borisą Fiodorovą bei tuomet dar jauną merą Vladimirą Putiną.

Žmonės, stebėję kaip Rusijoje gimsta finansų sektorius, apibūdino jį kaip degtine persuktą aukso kasyklą. Kompanijos būdavo įkuriamos, privatizuojamos ir greitai imdavo duoti pelną. Pradžioje T.Wiswellas čia buvo pasiuntinukas – virdavo kavą, tikrindavo dokumentus bei keldavo Jay Z dainas į savo vadovo „iPod“. Kai visa komanda eidavo švęsti, T.Wiswellas likdavo darbe it tikrindavo dienos mainų dokumentus. Jis sunkiai dirbo, niekad nesiskundė ir aplinkiniams patiko.

Greitai T.Wiswellas ėmė kilti karjeros laiptais. Jo darbas buvo pritraukti į Rusiją Vakarų investuotojus ir bent trumpam tai buvo lengva. V.Putinas buvo valdžioje, ekonomika augo daugiau nei 7 proc. per metus, o pelnai, palyginti su Wall Streetu, čia buvo milžiniški.

Rusiškos linksmybės

Viena iš „UFG“ strategijų, padedančių pritraukti investuotojus, buvo parodyti jiems geresnį gyvenimą, nei namuose. Verslininkai iš Europos, Azijos ir JAV tvarkingi atvykdavo į Maskvą, o po trijų dienų grįždavo namo „nusikalę“, bet laimingi. Tokiems savaitgaliais kompanija skirdavo daugybę rublių.

Į susitikimus su potencialiais klientais būdavo įtraukiamas ir striptizas, ir privatūs kambariai naktiniuose klubuose, akrobatų pasirodymai bei baseinai, pilni pusnuogių šokėjų.

„Deutsche bank“ istorija Rusijoje ilgesnė nei šimtmetis. 2000 m., norėdamas išsiplėsti, bankas nusipirko „UFG“ ir per mažiau nei dešimtmetį pavertė ją didžiausia akcijų birža šalyje.

Brokeriai ia uždirbo dvigubai ar net trigubai daugiau nei jų kolegos Amerikoje ir T.Wiswellas pradėjo mėgautis prabangiu gyvenimu. Jis nusipirko butą Maskvos centre ir nuomavosi namą užmiestyje, o kasdienybė priminė nesibaigiantį vakarėlį.

Kartu su darbuotojais jie girti lakstydavo su ginklais bei šaudydavo į taikinius, o kartą, darbo išvykos į Turkiją metu, T.Wisellas pralaimėjo lažybas nuogas šoko į jūrą bei buvo sugeltas medūzų. Viename tokių „pietų vakarėlių“ jis susipažino su Rusijos menininke Natalija, kuri po kelių metų tapo jo žmona.

Naujos galimybės

2008 m., kirtus krizei, situacija sudrebėjo. T.Wiswellas buvo paskirtas vadovauti Rusijos „Deutsche bank“ skyriaus vadovu būdamas 29. Tai buvo protingas sprendimas – T.Wiswellas turėjo patirties ir buvo amerikietis, dėl to puikiai tiko vadovauti Maskvos biurui, į kurį buvo perkelta nemažai amerikiečių.

Situacijai prastėjant, turtingi Rusai ieškojo naujų būdų, kaip išgabenti savo pinigus iš šalies. 2011m. T.Wiswellas susitiko su verslininku Andrejumi Gorbatovu. Visai netrukus jam priklausanti įmonė „Westminister Capital“ per „Deutsche bank“ pradėjo prekiauti didelės vertės akcijomis.

Dažniausiai viena linkme keliaujantys mainai turėtų sukelti abejonių, bet T.Wiswellas ir jo kolegos daug klausimų neuždavinėjo. 2011 m., kai „Westminister“ licenzija buvo panaikinta, firma „Deutsche bank“ apskaitos knygose paliko milijardų dolerių skylę.

Pabaiga

Tai galėjo būti šios istorijos pabaiga, bet „Westerunion“ atgimus kaip „Financial Bridge“, „Deutsche bank“ biuras, turintis tikrinti būsimų klientų tinkamumą, vėl užlipo ant grėblio. 2013 m. ir šios įmonės licenzija buvo anuliuota, bet vietoje jos tuomet užsienyje išdygo dešimtys mažesnių kompanijų ir prekyba tęsėsi.

2012-2015 m. apie 10 milijardų dolerių per tokius mainus paliko Rusiją. Paslaptingi mainai į paviršių iškilo 2014 m., kai Kipro bankas susisiekė su „Deutsche bank“ Londono biuru dėl ypatingai didelės vertės mainų.

Greitai šis susidomėjimas virto „Deutsche bank“ skandalu ir šiandien, T.Wiswello jachta Rusijoje stovi tuščia. Išvykęs į Indoneziją, jis tarsi atsidūrė tarp girnų – jeigu sugrįš į JAV, jo gali laukti nuobaudos, o grįžti į Rusiją, su tiek slaptos informacijos, kurią jis žino – taip pat nesaugu.

Vienas T.Wiswello draugas buvo susitikęs su juo Indonezijoje. Jis pasakojo, kad vyras atrodė laimingas, nors kalbant apie T.Wiswellą – visuomet sunku pasakyti, kaip viskas yra iš tikro.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.