Saugumo spragos Vilniaus oro uoste pribloškė keleivius

Į keistą padėtį Vilniaus oro uoste pateko sporto žurnalistas Jonas Miklovas ir renginių vedėjas Vytautas Mikaitis. Jie pasigedo nešiojamojo kompiuterio, kurį pamanė palikę laukiamojoje salėje, o gal net pasidarbavo vagišius. Kai oro uosto apsaugos paprašė peržiūrėti vaizdo medžiagą, susidūrė su netikėtomis kliūtimis.

Vilniaus oro uoste patruliuoja ir narkotikus aptikti išmokytas šuo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus oro uoste patruliuoja ir narkotikus aptikti išmokytas šuo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus oro uoste patruliuoja ir narkotikus aptikti išmokytas šuo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus oro uoste patruliuoja ir narkotikus aptikti išmokytas šuo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laukiamąją salę stebi vaizdo kameros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laukiamąją salę stebi vaizdo kameros.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Defibriliatorius nebuvo panaudotas, kai oro uoste filosofą L.Donskį ištiko širdies smūgis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Defibriliatorius nebuvo panaudotas, kai oro uoste filosofą L.Donskį ištiko širdies smūgis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 21, 2016, 9:14 AM, atnaujinta May 10, 2017, 11:42 AM

J.Miklovo žodžiais tariant, pasirodė, jog laukiamojoje salėje įrengtų vaizdo kamerų užfiksuoti vaizdai tokios kokybės, tarsi būtų filmuota... mikrobangų krosnele.

Praėjusį šeštadienį J.Miklovas ir V.Mikaitis grįžo iš užsienio. Pastarasis iš lėktuvo išlipo anksčiau ir laukė draugo Vilniaus oro uosto pagrindinėje laukiamojoje salėje. Susitikę vyrai išvažiavo iš Vilniaus, bet pakeliui pasigedo V.Mikaičio kompiuterio – naktį nemiegoję draugai buvo išsiblaškę. Nesusigaudė: gal pamiršo kompiuterį salėje, gal kas nors pavogė?

„Nusprendėme grįžti į oro uostą ir peržiūrėti vaizdo kamerų įrašus. Čia ir prasidėjo linksmybės. Oro uosto darbuotojai liepė kreiptis į policiją. Tačiau kambarys, kuriame budi du pareigūnai, buvo užrakintas. Ant durų kabojo raštelis, nurodytas telefono numeris. Paskambinome, pareigūnai žadėjo atvykti po dešimties minučių. Atvyko po pusvalandžio. Bet niekas nepaaiškėjo“, – pasakojo J.Miklovas.

Jis teigė, kad jau einant peržiūrėti vaizdo kamerų įrašų vienas pareigūnų užsiminė, kad vargu ar bus galima ką nors įžiūrėti.

„Ir tikrai – vaizdas buvo toks, tarsi būtų filmuota mikrobangų krosnele“, – savo feisbuko paskyroje ironišką pastabą parašė vilnietis.

Pasigedo ryškaus vaizdo

Paaiškėjo, kad vaizdo kameros net neapima visos laukiamosios salės erdvės.

„Apžiūrėjau salėje išdėstytas kameras. Pasirodė, jog viena įrengta kaip tik virš tos vietos, kurioje sėdėjo Vytas. Tačiau policininkai sakė nestebintys šios kameros, jos vaizdo įrašą gali pateikti tik oro uosto personalas. Šeštadienį jis nedirbo, teko laukti pirmadienio. Pagaliau paaiškėjo, kad kompiuterio niekas nepavogė, nepalikome jo oro uoste. Tačiau pasijutome, tarsi būtume atsidūrę tarp komedijos „Gautas iškvietimas“ veikėjų“, – pasakojo J.Miklovas.

Vyro teigimu, šis atsitikimas – smulkmena, tačiau jam susidarė įspūdis, kad VNO, kiekvieną dieną aptarnaujančio apie 10 tūkstančių keleivių, apsauga – skylėta.

„Jeigu būtų įvykęs rimtas nusikaltimas – vagystė ar dar blogiau? Vaizdo kamerų medžiaga – prastos kokybės, sunku ką nors įžiūrėti. Kur  matyta, kad oro uoste budėtų tik du pareigūnai? Ir dar ne visą laiką. Jie aptarnauja didesnę teritoriją. Tiesiog kvailystė, kad VNO panaikintas medicinos punktas. Tai parodė filosofo Leonido Donskio mirtis. Kokia nauda iš defibriliatorių, jei niekas iš personalo lemiamą akimirką jų nepanaudojo“, – pasipiktinęs kalbėjo J.Miklovas.

Daugėja ir keleivių, ir įvykių

Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos poskyrio vyriausiasis specialistas Paulius Radvilavičius paaiškino, kad Tarptautiniame Vilniaus oro uoste ir jo prieigose patruliuoja VPK Vilniaus miesto 2-ojo policijos komisariato Oro uosto poskyrio (OUP) pareigūnai.

„Poskyryje yra 14 pareigybių, iš jų 10 vyriausiojo patrulio. OUP patruliai (vienas policijos ekipažas, kuriame mažiausiai būna du policijos pareigūnai) užtikrina nepertraukiamą budėjimą visą parą dviem pamainomis nuo 7 iki 19 val. ir nuo 19  iki 7 val.“, – tikino P.Radvilavičius.

Vis dėlto praėjusį šeštadienį apie 15 val. pasibeldę į oro uosto policijos kambarį J.Miklovas ir V.Mikaitis pareigūnų nerado, iškvietę laukė jų pusvalandį.

Tačiau policijos atstovas pripažino, jog vis daugiau keleivių aptarnaujančiame Vilniaus oro uoste daugėja ir pranešimų apie kriminalinius įvykius.

„Pagausėjus skrydžių į Vilnių ir iš jo, oro uoste padidėjo ir keliaujančiųjų srautas, todėl besikreipiančių į policiją asmenų  daugėja.

Dažniausiai kreipiamasi dėl asmeninių daiktų vagysčių (pavogti, pamesti, palikti, dingę neaiškiomis aplinkybėmis daiktai ar asmens dokumentai: kompiuteriai, telefonai, rankinės, sportiniai krepšiai, piniginės su dokumentais), svetimo turto sunaikinimo ar sugadinimo, dokumentų klastojimo, sukčiavimų, viešosios tvarkos pažeidimų, melagingo pranešimo apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę“, – pasakojo P.Radvilavičius.

Daiktai saugomi pusę metų

VNO komunikacijos projektų vadovė Agnė Mažeikytė paaiškino, jog policija neturi galimybės peržiūrėti visų Vilniaus oro uosto apsaugos kamerų įrašų, dėl tam tikrų kamerų įrašyto vaizdo pareigūnai turi kreiptis į oro uosto darbuotojus.

„Visos pagrindinės oro uosto erdvės – atvykimo ir išvykimo salės – yra stebimos, kameros nukreiptos į svarbiausias vietas – įėjimus, išėjimus, parduotuves. Oro uoste vaizdo stebėjimo kamerų įranga yra nuolat atnaujinama“, – sakė ji.

J.Miklovas galbūt perlenkė lazdą teigdamas, jog stebėjimo kamerų vaizdai – neįžiūrimi. Būtent vaizdo kamerų įrašai padėjo išsiaiškinti, kad oro uoste kompiuterio niekas nepavogė, jis čia nedingo.

„Pamatę feisbuke sklindantį įrašą, peržiūrėjome Vilniaus oro uoste esančių kamerų vaizdo įrašus. V.Mikaičiui su mumis susisiekus, pavyko jį atpažinti pagal vaizdo medžiagą, kuri parodė, kad iš Vilniaus oro uosto keleivis išėjo turėdamas visus savo daiktus“, – teigė A.Mažeikytė.

Ji taip pat paaiškino, jog keleivių terminale rasti daiktai (IT įranga ir jos priedai, asmeniniai daiktai, drabužiai) Vilniaus oro uoste saugomi 6 mėnesius. Taigi užuomaršos turi nemažai laiko atsiimti savo daiktus. Rasti dokumentai, pinigai perduodami policijai.

„Dažniausiai užmaršūs keleiviai palieka kepures, pirštines, šalikus. Taip pat smulkias IT įrangos detales, pavyzdžiui, mobiliojo telefono įkroviklius. Pačius telefonus irgi užmiršta, bet retai. Atvejai, kad laukiamojoje salėje būtų pamirštas kompiuteris, dar retesni“, – sakė A.Mažeikytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.