Šalies rajonuose gerėja vandens kokybė

Pasaulyje vos kas šeštas žmogus gali naudoti saugų ir švarų vandenį, tuo tarpu Lietuvoje tokio – į valias. Pasak geologų, išnaudojame labai mažą dalį požeminio geriamojo vandens, ir tas pats netrukus atsinaujina. Visgi, dalis šalies regionų gyvenviečių dėl senų ir susidėvėjusių vamzdynų kentėjo dėl nekokybiško vandens. Daugelyje regionų ši problema išspręsta pastačius naujus vandens gerinimo įrenginius.

Pasaulyje vos kas šeštas žmogus gali naudoti saugų ir švarų vandenį, tuo tarpu Lietuvoje tokio – į valias.<br>123rf nuotr.
Pasaulyje vos kas šeštas žmogus gali naudoti saugų ir švarų vandenį, tuo tarpu Lietuvoje tokio – į valias.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Railaitė

Oct 25, 2016, 11:29 AM, atnaujinta May 10, 2017, 6:06 AM

Dažniausiai per daug geležies

Lietuvoje pastaraisiais metais pastatyta arba atnaujinta 10 vandens gerinimo įrenginių, tai leido geriamojo vandens kokybę pagerinti daugelyje regionų. Vien Klaipėdos regione švaresnis vanduo pasieks net 10 gyvenviečių, Raseinių – 4-iose, tinklai atnaujinti ir 8-iose Raseinių miesto gatvėse.

„Esame įpratę, kad vanduo būtų skaidrus, beskonis ir be pašalinio kvapo, o didelis kiekis geležies šias savybes prastina, todėl jos kiekiai normuojami“, – sako Aplinkos projektų valdymo agentūros Vandentvarkos skyriaus vedėjas Vidas Stašauskas.

Anot jo, geriamajame vandenyje geležies gali būti tiek, kiek leidžia normos – 200 miligramų litre, visiškai šis elementas nėra pašalinamas, nes vanduo prarastų gerąsias savo savybes. „Žmogui reikalingi tam tikri mikroelementai, dalį jų gauname su geriamuoju vandeniu“, – sako jis ir priduria, kad nors didesnis geležies kiekis vandenyje sveikatai nekenkia, jį gerti nėra malonu, sudėtingiau pritaikyti ir buityje.

Pirmiausia ėmėsi toksinių rodiklių

Pasak Irenos Getautienės, „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens tyrimų laboratorijos vedėjos, Vakarų regiono bėda – fluoridas. „Pirmiausia vandens įrenginiai statyti tam, kad pašalintume toksinius rodiklius, kaip boras, fluoridas. Vėliau bus imtasi ir rudo, daug geležies turinčio vandens, tačiau jis nėra kenksmingas, tik nemalonus gerti. Pagal higienos normas, vandens kokybę gyvenvietėse tikriname kas mėnesį, arba kas antrą mėnesį, priklausomai nuo gyventojų skaičiaus ir vanduo paimamas iš 4-10 skirtingų taškų – darželio, kavinės, parduotuvės, gyvenamojo būsto, mokyklos“, – paaiškino specialistė.

Priekulės gyventoja, trijų vaikų mama Agnė sako, kad iki atnaujinimo labiausiai kliuvo vandens kvapas. „Specifinis kvapas labiausiai erzindavo, kai karštą dieną norėdavome atsigaivinti stikline vandens. Ramiau gerti galėdavome tik jį kiek pavirinę. Tačiau dėl vaikų sveikatos ir šventos ramybės dažnai vis pirkdavau vandenį iš parduotuvės, tad turėjau priverstinių išlaidų“, – prisiminė Agnė.

Pastačius vandens gerinimo įrenginius, filtrus, šie rūpesčiai išsisprendė. Priekulės ir kitose Klaipėdos regiono gyvenvietėse įsikūrusių žmonių namus dabar pasiekia daug geresnės kokybės vanduo. „Kai vis girdime, kad Lietuvoje turime švariausią vandenį, atrodo keista, kad jis dar gali būti kažkam neprieinamas. Džiaugiamės, kad sulaukėme geresnės vandens tiekimo paslaugos,“ – teigė Priekulės gyventoja.

Vandens tiekimo ir nuotekų ūkio tvarkymo problemos sprendžiamos Sanglaudos fondo lėšomis finansuojant net 95 proc. projekto vertės. Projektai visoje Lietuvoje įgyvendinami pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programą.

Daugiau informacijos: www.am.lt

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.