Pinigus uždirba Rusijoje, bet susimoka užsienyje

Rusijos biudžetas šimtais milijonų dolerių skaičiuoja netektis. Mat turtingiausi šios valstybės verslininkai pastaraisiais metais vis dažniau apsisprendžia tapti mokesčių rezidentais užsienio valstybėse.

Dėl šios priežasties mokesčių rezidentų statuso neteko ir kai kurie kiti Rusijos turtuoliai – pavyzdžiui, Michailas Fridmanas arba Aleksejus Kuzmičiovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dėl šios priežasties mokesčių rezidentų statuso neteko ir kai kurie kiti Rusijos turtuoliai – pavyzdžiui, Michailas Fridmanas arba Aleksejus Kuzmičiovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Usmanovas – gerbiamas ir laukiamas net pačiame Kremliuje, bet priklausančius mokesčius turtuolis apsisprendė atseikėti ne Rusijai, o Didžiajai Britanijai.<br>„Scanpix“ nuotr.
A.Usmanovas – gerbiamas ir laukiamas net pačiame Kremliuje, bet priklausančius mokesčius turtuolis apsisprendė atseikėti ne Rusijai, o Didžiajai Britanijai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Oct 26, 2016, 10:10 AM, atnaujinta May 10, 2017, 4:32 AM

Kai kurie turtingi Lietuvos verslininkai jau pradeda mokėti mokesčius svetur– Jungtinėje Karalystėje, Estijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Tai nuostoliai Lietuvos iždui, tačiau jų nepalyginsi su tais, kuriuos dėl tos pačios priežasties patiria Rusijos biudžetas, nes iš šios valstybės traukiasi kelis ar keliolika kartų turtingesni žmonės nei iš mūsų.

Jaukiai įsikūrė Londone

Ališeras Usmanovas laikomas vienu turtingiausių Rusijos žmonių. „Forbes“ duomenimis, jo turtas vertinamas 13,5 milijardo JAV dolerių (12,4 mlrd. eurų).

Tačiau gyventojų pajamų mokesčio už praėjusius metus jis Rusijai nesumokėjo nė rublio.

Mat holdingo „Metaloinvest“ savininkas pernai nustojo buvęs savo gimtinės mokesčių rezidentu, nes joje praleido mažiau nei reikalaujamas 183 dienas.

To ir reikėjo tikėtis. Dar 2008 metais A.Usmanovas Londone už 50 mln. svarų sterlingų (dabartiniu kursu – 56 mln. eurų) įsigijo XIX amžiaus Viktorijos stiliaus namą su 4,5 hektaro sklypu ir įsikūrė jame.

Juk milijardieriaus darbo vietos yra Europoje. Jam tenka lankytis Lozanoje (Šveicarija), kur įsikūrusi turtuolio vadovaujama Tarptautinė fechtavimosi federacija. Dažnas svečias jis ir Monake, nes yra ten veikiančios Tarptautinio olimpinio komiteto Olimpinės televizijos komisijos narys.

O pačiame Londone reikalų per akis – juk A.Usmanovui priklauso 30 proc. šio didmiesčio futbolo klubo „Arsenal“ akcijų.

Verslas liko Rusijoje

Tiesa, verslas liko Rusijoje. Čia tebeveikia milžiniškos geležies rūdos kasyklos ir metalurgijos fabrikai, priklausantys holdingui „Metaloinvest“, kurio 48 proc. akcijų valdo A.Usmanovas.

Rusijoje viską prižiūri samdomi vadybininkai.

Jie rūpinasi ir mokesčiais, kurių holdingo įmonės vien pernai atseikėjo maždaug 100 mlrd. rublių (1,47 mlrd. eurų).

Pats milijardierius iki 2015-ųjų Maskvai mokėdavo ir gyventojų pajamų mokestį. Tikrai nemažai – pasak jo atstovų, per keletą pastarųjų metų jo paklota apie 350 milijonų dolerių (321,5 mln. eurų).

Tačiau dabar už gautus dividendus jis susimokės britams.

Bet ne dėl jų A.Usmanovas pasirinko Jungtinę Karalystę.

Šis turtuolis savo pinigus yra nukreipęs į tarptautines kompanijas. „Forbes“ duomenimis, apie 4,4 mlrd. dolerių (apie 4 mlrd. eurų) jis yra investavęs į „Facebook“, „Twitter“ ir kitas bendroves.

Pagal pernai Rusijoje įsigaliojusį įstatymą, Rusijos mokesčių mokėtojai už pajamas, gautas iš kontroliuojamų užsienio kompanijų, privalo nemenkai susimokėti ir Rusijai.

Dėl šios priežasties mokesčių rezidentų statuso neteko ir kai kurie kiti Rusijos turtuoliai – pavyzdžiui, Michailas Fridmanas arba Aleksejus Kuzmičiovas.

Svarbi kiekviena minutė

Manoma, kad dėl tokių pokyčių Rusijos iždas per metus neteko keleto šimtų milijonų JAV dolerių įplaukų.

Pernai šios šalies mokesčių tarnyba gavo tik apie 7 tūkst. verslininkų deklaracijas apie pajamas iš kontroliuojamų užsienio kompanijų. Tačiau spėjama, kad į jas investavusių rusų yra gerokai daugiau, tik jie tapo kitų šalių mokesčių mokėtojais.

„Tai daroma paprastai: užtenka, kad žmogus praleistų Rusijoje mažiau negu 183 dienas per metus, ir jis netenka mokesčių rezidento statuso.

Atsitiktinių klaidų šiuo atveju nepasitaiko, nes verslininkų padėjėjai viską itin kruopščiai suskaičiuoja. Kartais turtingų žmonių lėktuvai Rusijos oro uostuose leidžiasi vos kelios minutės po vidurnakčio, nes dokumentuose atsiranda spaudas, kad siena kirsta jau kitą dieną“, – pasakojo bendrovės „UFG Wealth Management“ vadovas Dmitrijus Klionovas.

Beje, dėl tokios „mokesčių emigracijos“ pastaraisiais metais labai ištuštėjo garsusis Rubliovkos rajonas prie Maskvos.

Čia stovinčios milijonierių ir milijardierių vilos liko be į užsienį išvykusių šeimininkų, o pirkėjams šimtus milijonų dolerių siekiančios kainos neįkandamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje