Elektroninių važtaraščių nauda verslui – papildomos išlaidos ir laiko gaišatis

Valdžios sprendimų, gerinančių sąlygas verslui, reta, tuo tarpu didinančių naštą – tik daugėja. Vienas tokių nuo spalio 1-osios įsigaliojusi išmanioji mokesčių administravimo sistema (i.MAS), įpareigojanti visus pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojus teikti elektronines sąskaitas faktūras ir elektroninius važtaraščius.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2016, 11:11 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:32 AM

Jau praėjo beveik mėnuo, kai Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) paleido i.MAS elektroninių PVM sąskaitų faktūrų (i.SAF) ir elektroninių važtaraščių (i.VAZ) posistemius. Ar toks verslo reguliavimas pateisino inspekcijos lūkesčius – reikšmingai mažinti šešėlinę ekonomiką ir gerinti PVM surinkimą į biudžetą, dar neaišku. Kita vertus, abejojama, ar nauja tvarka, verčianti sąžiningą verslą ant savo pečių užsikrauti dar daugiau darbo ir išlaidų, į dienos šviesą ištrauks pajamų nedeklaruojančius verslininkus.

„Važtaraščių į VMI sistemą ranka jau nebekeliame, nes investavome į informacinių sistemų (IT) pakeitimus. Vis tik susiduriame su tokiomis problemomis, kaip pavadinimo ar adreso registracija. Jeigu, tarkime, Registrų centre įmonės pavadinimas užregistruotas kaip uždaroji akcinė bendrovė, o mūsų programoje – kaip UAB, VMI sistema atmeta. Tos pačios problemos kyla ir su adreso registracija. Tokie dalykai tikrai neturėtų trukdyti. Dabar situacija gerėja, bet pirmąsias dvi savaites vien tik tuo ir buvome užsiėmę“, – sakė bendrovės „Biržų duona“ atstovė Virginija Marcikonienė.

Pasak jos, reikalavimas nuo spalio 1 dienos elektroniniu būdu siųsti gautas ir išrašytas sąskaitas taip pat užkrauna didelę naštą verslui: „Tai – tiesiog papildomas darbas. Mūsų užsakymų priėmėjos tą padaro iš vakaro, o per vieną dieną išrašome nuo 800 iki 1 tūkst. sąskaitų“.

Vienai didžiausių Europoje logistikos grupių „Rhenus Logistics“ priklausančios bendrovės „Rhenus Svoris“ vadovas Arūnas Bertašius neabejoja, kad nauji VMI reikalavimai esamos padėties nepakeis, o sąžiningiems mokesčių mokėtojams atsiras papildomo darbo ir išlaidų pritaikant jau naudojamas įmonių sistemas prie naujų reikalavimų.

„Akivaizdu, kad tie verslininkai, kurie iki šiol nemokėjo mokesčių, jų nemokės ir toliau. Tai reiškia, kad skaidrumo versle daugiau neatsiras“, – įsitikinęs jis.

Verslininkai skaičiuoja, kad dėl naujos prievolės jiems atsiranda papildomų išlaidų ne tik dėl išaugusių darbo apimčių, bet ir dėl papildomų investicijų į IT ūkį, o jos šiais laikais kainuoja ganėtinai daug. Išaugusios išlaidos ir per didelės laiko sąnaudos tik apsunkina veiklą ir konkurenciją rinkose.

Kaune įsikūrusios logistikos optimizavimo paslaugų bendrovės „Equinox Europe“, padedančios verslui pritaikyti i.MAS ir jos posistemes i.SAF ir i.VAZ, direktorė Rasa Beskajevienė sako, kad daug krovinių vežančioms bendrovėms elektroninių važtaraščių posistemė iš tiesų pateikė nemalonią staigmeną.

„Akivaizdu, kad įmonės, kurių krovinių apyvarta didelė ir kurioms dėl elektroninių važtaraščių į elektroninę sistemą įtraukimo reikėtų pasamdyti daugiau žmonių, to nedarys. Tokios bendrovės ieškos būdų, kaip šiuos duomenis perduoti į VMI sistemą per jau turimas „verslo valdymo“ ar „sandėlių valdymo“ sistemas“, – sako „Equinox Europe“ vadovė.

Ji pažymi, kad bet kokie pakeitimai IT sistemose kainuoja, o pakeitimų dėl naujų reikalavimų iškart prireikė visoms bendrovėms. Todėl gali tekti už IT paslaugas mokėti daugiau. Kita vertus, IT paslaugų teikėjai irgi turi savo darbų grafiką ir jo turi laikytis. „Dėl to viską mesti ir tobulinti vien logistikos įmonių elektroninių duomenų perdavimą į elektroninio važtaraščio sistemą tiesiog nėra kada ir kam“, – realybės neslepia R. Beskajevienė.

Iki spalio verslininkai važtaraščius naudojo retai, juos ranka surašydavo nebent mažos įmonės. Verslas kur kas dažniau pasitelkdavo sąskaitas faktūras, į kurias elektroniniu būdu įkeldavo kroviniui vežti reikalingus važtaraščių duomenis iš bendrovių vidinių IT sistemų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.