ES parama – paskata jauniems ūkininkams

Lietuvoje daugiau kaip pusę visų ūkių sudaro smulkieji ūkiai. Svarbu pastebėti, kad tarp jų yra labai mažai jaunųjų (iki 40 metų) ūkininkų. Tai rodo kelias galimas grėsmes ateityje: vyresnio amžiaus ūkininkai neturės kam perduoti savo patirties ir ūkių, jiems bus vis sunkiau išlikti konkurencinėje kovoje su stambiaisiais ūkiais, o tai gali lemti natūralų smulkiųjų ūkių pasitraukimą.

Dar iki lapkričio 4 dienos smulkių ūkių valdytojai gali suspėti pateikti paraišką pagal priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“.<br>ŽŪM nuotr.
Dar iki lapkričio 4 dienos smulkių ūkių valdytojai gali suspėti pateikti paraišką pagal priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“.<br>ŽŪM nuotr.
Dar iki lapkričio 4 dienos smulkių ūkių valdytojai gali suspėti pateikti paraišką pagal priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“.<br>ŽŪM nuotr.
Dar iki lapkričio 4 dienos smulkių ūkių valdytojai gali suspėti pateikti paraišką pagal priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“.<br>ŽŪM nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 1, 2016, 5:51 AM, atnaujinta May 9, 2017, 8:12 PM

Siekiant gerinti smulkiųjų ūkininkų padėtį, jiems skiriama parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“. Vienam paraiškos teikėjui gali būti skirta iki 15 tūkst. eurų 100 proc. intensyvumo parama. Ši parama itin aktuali jauniesiems ūkininkams – jiems teikiamas prioritetas ir vertinant paraišką skiriama net 15 balų. Minimalus privalomas projektų atrankos balų skaičius yra 35.

KPP paramos naudą patvirtina augalininkyste užsiimantis trisdešimtmetis ūkininkas Donatas Noreika, pagal minėtą KPP priemonę įsigijęs reikalingos technikos. Jis džiaugiasi ūkyje palengvėjusiais darbais ir tvirtina, kad parama yra viena realiausių galimybių smulkiajam ūkininkui stabilizuoti veiklą.

Emigraciją iškeitė į ūkininkavimą

„Gimiau ir augau Kaune, tačiau visas vasaras leidau kaime. Teko pagyventi ir kituose didmiesčiuose – Vilniuje, Londone, bet kaimas visada labai traukė. Seniai kirbėjo noras dieduko traktoriumi pamėginti įdirbti žemę ir ką nors užauginti. Didelis noras nugalėjo – ūkininkauju jau 4 metus, turiu 45 ha dirbamos žemės plotą, kuriame auginu javus, kviečius ir pupas. Nebesinori galvoti apie emigraciją, o didžiausias tikslas – ir toliau sėkmingai plėsti ūkį“, – sako D. Noreika.

Pasak jo, KPP parama yra didelė pagalba smulkiems ūkininkams, ypač jauniems, kurie ūkininkavimą pradeda nuo nulio arba dirba sena, dažniausiai dar senelių laikais naudota technika. „Ūkininkavimas glaudžiai susijęs su naujomis technologijomis – jos ne tik leidžia lengviau nudirbti darbus, bet ir lemia derliaus kokybę. Jeigu nori užauginti gerą derlių, turi investuoti ir į techniką. Ūkininkai, matantys tolimesnę perspektyvą, tai ir daro“, – pasakoja jaunas ūkininkas.

2015 metų gruodį D. Noreika už KPP lėšas įsigijo naują sėjamąją, lygiagretaus vairavimo GPS prietaisą. Šį pavasarį darbuose jau naudojęs naują techniką ūkininkas skatina nedvejoti ir kitus. „Daugelį ūkininkų kreiptis paramos stabdo baimė įsipareigoti kelerius metus. Tačiau ta baimė labiau psichologinė – juk jeigu ūkininkauji, tikrai staiga nemesi veiklos, o parama gali žymiai palengvinti darbą.“

Šiais metais D. Noreika taip pat pateikė paraišką, tik pagal kitą KPP priemonę. Jeigu pavyks gauti paramą, ūkininkas planuoja įsigyti naują traktorių.

Norintys gauti paramą turi suskubti

Dar iki lapkričio 4 dienos smulkių ūkių valdytojai gali suspėti pateikti paraišką pagal priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“. Pagal ją remiama žemės ūkio produktų gamyba, prekinių žemės ūkio produktų, pagamintų ar išaugintų valdoje, apdorojimas (rūšiavimas, pakavimas ir t. t.), perdirbimas ir teikimas rinkai. Pagal priemonės veiklos sritį remiami specializuoti (kai gautos pajamos iš konkretaus specializuoto sektoriaus veiklos, įgyvendinus verslo planą, sudarys ne mažiau kaip 50 proc. visų ūkio veiklos pajamų) ir mišrieji ūkiai.

Paraiškos vertinamos balais, tačiau nustatyta gana žema kartelė – minimalus privalomas projektų atrankos balų skaičius yra 35. Tiesa, Žemės ūkio ministerijos atstovai atkreipia dėmesį, kad finansuojamų paraiškų pereinamasis atrankos balas gali būti ir aukštesnis. Surinkus daugiau paramos paraiškų nei yra skirta lėšų, pereinamasis balas didėja ir finansuojamos bus tik tos paraiškos, kurios surinko daugiausiai balų ir kurioms pakanka lėšų. Projektų atrankos balai skiriami, jei kuriamas specializuotas gyvulininkystės, daržininkystės, uogininkystės, sodininkystės arba mišrusis ūkis, pareiškėjams, kurių ūkis smulkesnis, jaunesniems pareiškėjams, ūkininkaujantiems vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių, kooperatyvų nariams bei pareiškėjams, kurie numato didesnę savo ūkio plėtrą.

Paraiškas pateikę smulkieji ūkininkai įsipareigoja pradėti įgyvendinti verslo planą per 9 mėn. nuo sprendimo suteikti paramą priėmimo dienos. Parama išmokama dviem dalinėmis išmokomis, atsižvelgiant į verslo plane numatytas veiklas. Pirmoji išmokos dalis, sudaranti 80 proc. visos išmokos sumos, paramos gavėjui mokama pasirašius paramos sutartį. Likusi 20 proc. išmokos dalis mokama, jeigu verslo planas tinkamai įgyvendintas.

Daugiau informacijos apie KPP teikiamą paramą galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse (www.zum.lrv.lt, www.nma.lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.