Prisipirko Senamiestyje butų – užsimojo išguiti senbuvę kavinę

16 metų. Tiek laiko tęsiasi Savičiaus gatvės 6-ojo namo gyventojų kova už kaimišką ramybę. O ją jiems drumsčia pirmame aukšte esanti kavinė, kuri veikė dar tada, kai namo gyventojai butų čia neturėjo.

Kur tie triukšmingi barų lankytojai, dėl kurių skundėsi beveik mėnesį šalę Savičiaus gatvės 6-ojo namo gyventojai?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kur tie triukšmingi barų lankytojai, dėl kurių skundėsi beveik mėnesį šalę Savičiaus gatvės 6-ojo namo gyventojai?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anot A.Zuoko, užeigos yra miesto gyvybės ženklas.
Anot A.Zuoko, užeigos yra miesto gyvybės ženklas.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Nov 5, 2016, 3:58 PM, atnaujinta May 9, 2017, 1:20 PM

Uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais, neleisti kavines aptarnaujančio transporto į kiemą ir apskritai, kad nė vienas pašalinis į jį neužsuktų.

To metų metus teismuose reikalavo Savičiaus gatvės 6-ojo namo gyventojai iš jų daugiabutyje patalpas kavinėms ir restoranams nuomojančios bendrovės „Tranzit-kontaktas“.

Priešinosi sutarčiai

Pralaimėję visas bylas šio namo gyventojai šį rudenį, prasidėjus šildymo sezonui, vėl kreipėsi į teismą.

Mat kai kuriuose butuose beveik mėnesį nešilo radiatoriai, o avarija buvo įvykusi kavinės patalpose. Teismo gyventojai prašė leisti prievartos būdu įeiti į privačias patalpas ir likviduoti avariją.

Tuo metu patalpose šeimininkaujanti įmonė tik norėjo su nuolat jiems priešgyniaujančiais gyventojais sudaryti civilizuotą sutartį, kad būtų atlyginti nuostoliai, kai remontuojant vamzdį bus išgriauta siena. Nors kaimynai šalo, jie tam ilgai priešinosi.

Butų nešildė 3 savaites

Tiktai lapkričio 2-ąją butuose sušilus radiatoriams gyventojai lengviau atsikvėpė.

Iki tol jie šildėsi tik daugiabutį administruojančios įmonės „Senamiesčio ūkis“ išdalintais elektriniais radiatoriais. Dėl perkrovų ne kartą buvo įvykęs trumpasis jungimas.

Savivaldybė ragino „Senamiesčio ūkį“ likviduoti avariją, tačiau bendrovės direktorius Leonardas Sivinskis tik skėsčiojo rankomis.

Įmonė esą atliko visus veiksmus, kad patektų į kavinę, tačiau jų pastangas patalpų šeimininkai visokiais būdais ignoravo.

Tad neva liko tik viena išeitis – laukti teismo sprendimo dėl patekimo į patalpas.

Tuo metu savivaldybę pasiekė dar vienas Savičiaus gatvės 6-ojo namo gyventojų pagalbos šauksmas.

Jį pasirašiusi Aušra Lėka pasakojo, kad, mėgindami nustatyti avarijos vietą, bendrovės „Senamiesčio ūkis“ darbuotojai išardė kavinės grindis rūsio patalpose, tačiau trūkusio vamzdžio nerado.

Įranga patikrinus patalpas paaiškėjo, kad trūkis yra pirmo aukšto grindyse prie lango.

„Butuose tampa nebeįmanoma gyventi.

Tarp gyventojų yra vaikų ir vyresnio amžiaus žmonių, kurių sveikatai tokios sąlygos ypač pavojingos. Gyventojai pradeda sirgti peršalimo ligomis, o jei ir toliau nebus šildoma, neatmestinos ir rimtesnės“, – skundėsi A.Lėka.

Spaudžiamas gyventojų „Senamiesčio ūkis“ spalio 21-ąją kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą.

Užsiminė apie nuostolius

Kodėl „Senamiesčio ūkio“ darbuotojai nepateko į patalpas, „Tranzit-kontakto“ direktorė Zina Nosovienė aiškino visai kitaip.

„Mes nuo pat šildymo sezono pradžios galėjome įleisti santechnikus į patalpas.

Prašėme tik vieno – kad „Senamiesčio ūkis“ atlygintų nuostolius, nes kavinėje reikėjo griauti sieną.

Todėl siūlėme sudaryti sutartį, ją patvirtinti, tačiau gyventojai ilgą laiką nesutiko“, – aiškino Z.Nosovienė.

Anot jos, „Senamiesčio ūkis“ jau pridarė patalpoms nuostolių, kai darbininkai ardė grindis ieškodami trūkusio vamzdžio.

Z.Nosovienė neslėpė – atlyginti nuostolius reikalavo prisimindama konfliktus su gyventojais, besitęsiančius nuo 2000-ųjų.

Ji pabrėžė, kad „Tranzit-kontaktui“ priklausančiose patalpose kavinės įsikūrusios nuo 1991 metų, o dauguma skundus rašančių gyventojų daugiabutyje apsigyveno gerokai vėliau.

„Manau, kad reikalaudama atlyginti nuostolius elgiausi sąžiningai. O gyventojai, Senamiestyje nusipirkę butus, mano esą karaliai“, – svarstė Z.Nosovienė.

Ilgai su patalpų šeimininke ginčijęsi gyventojai vis dėlto tokią sutartį pasirašė.

Ne kartą atmetė skundus

Gyventojų ir „Tranzit-kontakto“ byla buvo pasiekusi net Aukščiausiąjį teismą.

Kaimynai nenorėjo leisti vienai kavinių prekiauti alkoholiniais gėrimais, draudė naudotis vidiniu kiemu.

Jie tvirtino, kad tai trikdys ramybę, nors toje kavinėje – vos dvidešimt vietų.

Tad net teismui teko įpareigoti gyventojus perduoti kavinės šeimininkams vidinio kiemo vartų raktą. Tik šia teise jie iki šiol nesinaudoja nenorėdami kelti naujos gyventojų pykčio bangos.

Bet gyventojams nė motais, kad visi kavinių leidimai tvarkingi, patalpos pritaikytos ir tinkamos tokiam verslui gyvenamajame name vykdyti, užtikrinta garso ir kvapų izoliacija.

Tad teismai, ne kartą atmetę gyventojų skundus, konstatavo, jog nėra įrodymų, kad prekyba alkoholiu trikdytų gyventojų rimtį.

Ramiai Senamiestyje pageidaujantys gyventi vilniečiai yra užvertę skundais ne vieną užeigą. Kai kurioms dėl to teko užverti duris.

Taip nutiko buvusio Seimo nario Lino Karaliaus vegetariškų valgių restoranui Klaipėdos gatvėje.

Kai dėl jo ėmė skųstis tame name gyvenantis aktorius ir režisierius Algirdas Latėnas, L.Karaliui teko susikrauti restorano baldus ir įrangą. Beje, toje vietoje neužsibuvo ir ankstesni patalpų nuomininkai.

Politikas pasitelkė ministrus

Kai tarp Šv.Ignoto gatvės gyventojų ir naktinio klubo „Cozy“ kilo konfliktas, Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius kreipėsi net į kelis ministrus.

Mat šalia klubo gyvenantys vilniečiai buvo nepatenkinti triukšmingais vakarėliais, vėdinimo sistemos keliamu triukšmu ir sklindančiais kvapais.

Naktiniam klubui dėl to ilgai teko įrodinėti savo teisybę.

Tačiau aršiausia kavinių ir restoranų priešininkė – buvusi tarybos narė Rasa Baškienė. Pati gyvendama Senamiestyje, ji vis skundėsi užeigomis Totorių, Arklių ir kitose gatvėse.

Nusižengimų neįžvelgė nei meras, nei policija

Artūras Zuokas

Buvęs meras

„Panašių atvejų buvo ne vienas, kai Senamiesčio gyventojai siekė iškraustyti jiems neįtinkančias kavines ir barus. Bet juk gyvename mieste ir tokios užeigos yra miesto gyvybės ženklas.

Prieš trejus metus prieš kavines aplink Sveikatos apsaugos ministerijos pastatą buvo net tuometis jos vadovas Vytenis Andriukaitis. Jis norėjo uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais ir tabako gaminiais.

Tada man pačiam teko lankytis bare „Soul Box“. Savivaldybė šiam barui net buvo apribojusi prekybos alkoholiniais gėrimais laiką, bet vėliau ribojimą atšaukė.

Prekyba alkoholiniais gėrimais barui buvo apribota dėl Palangos gatvėje gyvenančių žmonių skundų. Sumaniau patikrinti, kaip yra iš tikrųjų.

Vakare grojo gyva muzika. Lauke muzikos fonas buvo, bet ne didesnis nei pro šalį važiuojančio troleibuso. Koncertas baigėsi 23 valandą.

Policininkams teko nemaloni funkcija – aiškintis dėl pažeidimo, kurio nebuvo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.