Vienas iš euro zonos kūrėjų ima abejoti bendra valiuta: „Sistema gali žlugti“

Vienas iš euro zonos kūrėjų, ekonomistas Otmaras Issingas įspėja – euro zonai gresia rimtos problemos, o kai kurioms valstybėms net nereikėjo įsivesti bendros valiutos, praneša BBC. Profesorius įsitikinęs – be reformų sistema žlugs.

Otamas Issingas buvo pirmasis Europos centrinio banko vadovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Otamas Issingas buvo pirmasis Europos centrinio banko vadovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2016, 9:47 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 3:50 PM

Ekonomistas teigė, kad įvairūs trukdžiai vis dar kenkia euro zonai, pabrėždamas silpnas Graikijos, Portugalijos ir Italijos ekonomikas. Pirmasis Europos centrinio banko (ECB) vadovas taip pat įspėjo dėl neigiamų palūkanų, galinčių turėti neigiamų pasekmių, bei politinio spaudimo, trukdančio centrinio banko nepriklausomybei.

Sistemai gresia žlugimas

Kaip vienas pagrindinių problemų euro zonai O.Issingas įvardino struktūrines euro zonos problemas bei nykstantį visuomenės pasitikėjimą sistema.

„Valiuta buvo stabili ir veikė kur kas geriau, nei mes tikėjomės. Deja, negaliu to paties pasakyti apie Euro zoną“, – sakė jis.

Profesorius teigė, kad eurobloką recesijon per krizę pastūmėjo Italija, Graikija ir Portugalija, o šios šalys dar iki šiol neatsikrato savo problemų.

Buvęs Vokietijos kanclerės Angelos Merkel patarėjas paskutiniu metu vis dažniau abejoja euro projektu, kurį pats padėjo sukurti, ir įspėja, kad be reformų sistema žlugs.

Nereikėjo jungtis

„Buvo klaida sudaryti sutarimus, kad kartą tapęs euro sistemos nariu, lieki juo amžinai“, – sakė jis žurnalistams.

O.Issingas įsitikinęs, kad tai leidžia šalims, nesilaikančioms euro zonos ekonominių ir biudžetinių taisyklių, šantažuoti kitas valstybes.

Laikinas „išėjimas iš eurozonos“, ekonomisto nuomone, būtų padėjęs Graikijai reformuoti savo ekonomiką ir į eurozoną grįžti sustiprėjus.

„Kai kurioms šalims iš viso nereikėjo įsivesti euro. Jos vis dar nebuvo pasirengusios įžengti į vienos monetarinės politikos bei vieno centrinio banko sistemą“, – kalbėjo O.Issingas, neįvardindamas konkrečių valstybių.

Problema – bankai

Jį neramina ir Centrinio banko nustatytos neigiamos palūkanos, turinčios paskatinti ekonomikos augimą. Jos trukdo atsigauti bankams. „Jei tai tęsis ilgiau, manau, kad pamatysime dramatiškų pasekmių draudimo sektoriui bei pensijų sistemai. Kuo ilgiau tęsis neigiamos palūkanos, tuo sunkiau bus išsikapstyti iš šios situacijos“, – sakė O.Issingas.

Jis taip pat prieštaringai vertina centrinių bankų politikavimą, kenkiantį jų nepriklausomybei.

Ekonomistas neišsakė savo nuomonės apie Anglijos banko valdytoją Marką Carney, pastaruoju metu sulaukiantį daug kritikos – daugiau problemų, O.Issingo nuomone, gali sukelti ECB.

„Europos centrinis bankas yra vienintelis rimtas žaidėjas, turintis labai daug galios. Tai ne stiprina nepriklausomybę, o ją naikina“, – įsitikinęs jis.

O.Issingas teigė, kad dar anksti kalbėti apie „Brexit“ pasekmes euro zonai, bet aišku viena – Londono pozicija kaip Europos finansų sostinės, atsidūrė rimtame pavojuje, nes tikrai nesugebės išsaugoti savo esamų privalumų, nebūdamas Europos Sąjungoje.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.