Startuoliai, moterų kūrybiškumas ir lyderystė. Kas juos vienija?

Šiandien, lapkričio 14 d., daugiau nei 160-yje šalių visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, prasideda Pasaulinė verslumo savaitė, skirta žmonių verslumui ir kūrybiškumui skatinti. Tai didžiausia inovatorių šventė, kurios metu vietiniu, nacionaliniu ir globaliu mastu vyksta įvairūs renginiai, skirti naujoms ir įdomioms verslo nišoms atrasti bei žmonių verslumui skatinti.

Ne paslaptis, jog verslui pradėti yra reikalinga ne tik drąsa, noras bei idėja, bet ir pažintys.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Ne paslaptis, jog verslui pradėti yra reikalinga ne tik drąsa, noras bei idėja, bet ir pažintys.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-15 09:02, atnaujinta 2017-04-17 22:38

Lietuvoje šią savaitę taip pat netrūks įvairių iniciatyvų ir renginių, kuriuos ketvirtus metus iš eilės organizuoja asociacija „American Chamber of Commerce“.

Šiemet didžiausias dėmesys bus skiriamas startuoliams, moterų lyderystei bei kūrybiškumui. Tam paremti, lapkričio 15 d. „AmCham“ kartu su Lietuvos IRT asociacija „Infobalt“ rengia specialią sesiją, skirtą startuolių verslo idėjų prisistatymui.

Lapkričio 16 d. organizuojamas forumas apie moterų lyderystę ir verslumą. Lapkričio 17 d. renginių ciklą vainikuos apdovanojimų ceremonija, kurios metu bus paskelbta geriausia įmonės vadovė „My Lady Boss“ bei kūrybiškiausias reklaminis šūkis „The Best Slogan“ rinkimuose.

„Lietuvoje gimsta daug verslo idėjų, žmonės tampa vis drąsesni kurti bei pradėti nuosavus verslus, daugėja jaunimo užsiimančio individualia veikla bei vystančio startuolius, tačiau vis dar yra nemažai žmonių, kurie dėl įvairių priežasčių kurti nuosavo verslo nesiryžta bei bijo.

Ne paslaptis, jog verslui pradėti yra reikalinga ne tik drąsa, noras bei idėja, bet ir pažintys, žinios bei, žinoma, investicijos. Todėl Pasaulinė verslumo savaitė neabejotinai prisideda prie idėjų generavimo, vertingų verslo kontaktų užmezgimo ir verslumo skatinimo“,- sako Amerikos prekybos rūmų valdybos pirmininkas, Tadas Vizgirda.

Pasaulinės verslumo savaitės metu didelis dėmesys skiriamas moterų lyderystei. Šiemet asociacija taip pat rengs moterų lyderystės diskusiją, kurios tema: „Kaip verslumas atrodys po penkerių metų“.

Diskusijos metu bus pristatytas pasaulinis verslumo tyrimas AGER 2016 (angl. Amway Global Enterpreneurship report 2016), iš viso atliktas 45 pasaulio valstybėse, tarp kurių šiemet trečią kartą patenka ir Lietuva. Tyrimą pristatys Kazimiero Simonavičiaus universiteto docentė, kelių jaunų įmonių steigėja ir verslumo ekspertė dr. Austė Kiškienė.

„Lietuvos moterys yra itin pozityviai nusiteikusios verslumo atžvilgiu ir pasižymi dideliu noru pradėti verslą. Tuo mes išsiskiriame iš visų Baltijos valstybių: net 78 proc. AGER 2016 tyrimo respondenčių Lietuvoje teigia, jog jos nori būti verslininkėmis, kai Latvijoje ir Estijoje taip mano atitinkamai tik 43 proc. ir 46 proc. respondenčių.

Tačiau, nepaisant didelio noro, Lietuvos moterims vis dar trūksta pasitikėjimo savo jėgomis ir galimybėmis. Dėl to mums yra itin svarbu užtikrinti maksimaliai palankias sąlygas verslumui, ir ypač moterų verslumui, tam, kad norai galėtų virsti realybe: verslais ir naujomis darbo vietomis“, – teigia dr. A. Kiškienė.

Diskusijos metu pranešimus taip pat skaitys Mindaugas Glodas, „Nextury Ventures“ generalinis direktorius, Rūta Pulkauninkaitė-Macikė, „Comfort Hotel LT Rock’n’Roll Vilnius“ viešbučio vadovė, Giedrė Kvedaravičienė, verslo mentorė bei Vytautas Dobilas, „Deeper“ vykdantysis vadovas.

Tarptautinės IT kompanijos CSC, kuri yra viena iš Pasaulinės verslumo savaitės partnerių, Komunikacijos vadovė Skandinavijos ir Baltijos regione Ingrida Bartkienė teigia, jog moterų lyderystės tema šiuo metu itin aktuali, o aktyvios, vadovaujančias pozicijas užimančios moterys vis dažniau tampa nebe išimtimi, o tendencija.

„Aukštas pozicijas užimančių vyrų ir moterų pasiskirstymas vis dar labai netolygus, nors lyderių moterų, ypatingai – IT srityje, tendencingai daugėja. Tokių pavyzdžių mes turime ir savo kompanijoje, o jie griauna mitą, jog moterims IT sektorius yra per painus ar sudėtingas.

Moterų lyderystės tema tarptautiniu lygmeniu nagrinėjama jau gana seniai, džiugu, kad Lietuvoje ši tema taip pat aktuali, tačiau dar turime daug erdvės tobulėjimui: moterys taip pat turėtų būti aktyvesnės – kalbėti drąsiau, pristatyti savo įgūdžius ir kompetencijas bei demonstruoti užsispyrimą ir ambicijas siekti aukštesnių tikslų. Kitaip tariant, prasiveržti pro „Stiklines lubas“ gali tik pačios moterys ir tai yra jų rankose.“, – sako I. Bartkienė.

Nuo veiklos pradžios 2008 metais tarptautinė verslumo savaitė išsiplėtė iki 160 šalių, kurios kuria ir stiprina verslumo ekosistemas visame pasaulyje. „Ewing Marion Kauffman Foundation“ remiamą iniciatyvą pasaulyje palaiko daugiau nei 20 000 partnerių, kurie surengia apie 35 000 renginių visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.