Nepatikėsite: Olandijoje labiausiai trokštamas darbuotojas – lietuvis

Į emigraciją ne pavieniui, o poromis. Šią tendenciją vis dažniau pastebi įdarbinimo paslaugas užsienyje teikiančios agentūros. Personalo nuoma užsiimančios įmonės Olandijoje vadybininkė Linda ten Teuling sako, kad keičiasi ir atvykstančiųjų veidas. Buvę nedrąsūs ir pasimetę lietuviai dabar yra labiau pasitikintys savimi ir žinantys savo teises.

Personalo nuoma užsiimančios įmonės Olandijoje vadybininkė Linda ten Teuling sako, kad keičiasi ir atvykstančiųjų veidas. Buvę nedrąsūs ir pasimetę lietuviai dabar yra labiau pasitikintys savimi ir žinantys savo teises.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Personalo nuoma užsiimančios įmonės Olandijoje vadybininkė Linda ten Teuling sako, kad keičiasi ir atvykstančiųjų veidas. Buvę nedrąsūs ir pasimetę lietuviai dabar yra labiau pasitikintys savimi ir žinantys savo teises.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2016, 9:52 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 8:24 PM

Poroms – geresnės sąlygos

L. ten Teuling žodžius patvirtina ir lietuvius Olandijoje bei Vokietijoje įdarbinančios įmonės vadovas Sergej Naumcik. Pasak jo, įsibaiminusius, savimi ir niekuo nepasitikinčius žmones keičia ramūs ir motyvuoti asmenys, kurie žino, kokio atlygio jie gali tikėtis, kokios jiems turi būti suteiktos darbo ir gyvenimo sąlygos, kuo turi pasirūpinti darbdavys“, – konstatuoja S. Naumcik.

Įmonės vadovas skaičiuoja, kad šiuo metu net trečdalį visų išvykstančių dirbti svetur sudaro poros.

„Darbdaviai itin vertina poras, nes žmonės būna labiau motyvuoti, sėslesni, lengviau prisitaiko prie gyvenimo pokyčių. Mes negalime užtikrinti, kad jie dirbs toje pačioje darbovietėje ar bus suderintos darbo pamainos, tačiau didelis privalumas, kad buitimi jie dalinasi su savu, o ne svetimu žmogumi“, – sako S.Naumcik.

Antrus metus Nyderlanduose dirbantis 24 metų Žygimantas Zdanavičius šioje šalyje darbinosi du kartus. Pirmąjį jis atvyko vienas, o antrą kartą atsivežė ir sužadėtinę Liną Girskytę. Pasak vyro, su artimu žmogumi lengviau ištverti namų ilgesį ir dalintis buities rūpesčiais.

Sužadėtiniui antrina ir L.Girskytė. Pasak jos, darbadaviai labai vertina poras, todėl jiems suteikia geresnes gyvenimo sąlygas.

„Dabar mes gyvename name, kur yra apsistoję asmenys: trys poros gyvena dviviečiuose kambariuose ir trys moterys – viename“, – pasakoja ji.

Dar vienas svarbus privalumas – psichologinis komfortas. Vaisių pakavimo įmonėje dirbanti pora sako, kad darbas nėra labai lengvas, todėl grįžus namo norisi kokybiško poilsio, ramybės, pokalbių ir bendro laisvalaikio su artimu žmogumi.

„Turėjau pažįstamą, kuris planavo gražią ateitį Lietuvoje. Iš pradžių tikslingai siekė savo tikslų, bet palaipsniui nuslydo – neatlaikė vienatvės ir pradėjo visus pinigus leisti malonumams. Lietuvoje likusi draugė nieko negalėjo padaryti“, – su kartėliu prisimena Ž. Zdanavičius.

Vertina lietuvius

Kad poros – geidžiama užsienio darbdavių darbo jėga pastebi ir Sergej Naumcik. Darbuotojus iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, Portugalijos įdarbinančios agentūros vadovas sako, kad užsieniečiai vertina lietuvius, nes jie išsiskiria darbštumu ir atsakingumu.

Be to tokiose šalyse kaip Olandija ir Vokietija lengviau įsidarbinti poroms, kurios kalba angliškai – dažnas lietuvis moka šią kalbą arba turi bent pradmenis. Neturintiems šios kalbos žinių darbo pasiūlymų tenka laukti ilgiau.

„Darbdaviai tokius žmones ragina ne tik laukti, bet ir pasimokyti anglų kalbos. Dabar išvykstantys žmonės labai motyvuoti, todėl nenuleidžia rankų ir ryžtasi investuoti savo laiką, kad sulauktų geresnio pasiūlymo. Norintys dirbti Olandijoje ar Vokietijoje dažniausiai turi labai aiškius tikslus, ateities vizijas, todėl įdarbinti juos yra lengva“, – teigia S. Naumcik.

Olandijoje dirbantys sužadėtiniai bendrauja ir su kitais lietuviais. Pasak jų, tik retas neturi ateities planų ar tikslų, vardan kurių ryžtasi laikinai emigruoti.

„Mes atvažiavome čia ko? Užsidirbti pinigų. Tam čia yra visos sąlygos, tik reikia protingai jomis pasinaudoti“, – įsitikinęs Žygimantas Zdanavičius.

Psichoterapeutas: poros lengviau atlaiko sunkumus

Psichoterapeuto Raimundo Aleknos nestebina tendencija, kad vis daugiau lietuvių išvažiuoja užsidirbti svetur poromis ar net šeimomis.

„Kiekvienas žmogus, paliekantis įprastą aplinką, artimuosius, išgyvena gedėjimo procesą. „Didelis privalumas, kad sugyventiniams ne taip stipriai pasikeičia sąlygos, nes brangiausias žmogus keliauja kartu“, – sako gydytojas R. Alekna.

Pasak jo, kiekvienas sau įprastą aplinką pakeitęs žmogus išgyvena keturias gedėjimo stadijas: neigimą, pyktį, depresiją ir priėmimą ar, kitais žodžiais tariant, susitaikymą. Tai yra natūralus procesas, tačiau ne kiekvienas lengvai jį įveikia. Pasitaiko, kad be artimųjų paramos, dažnam kai kurios gedėjimo fazės užsitęsia ir trukdo efektyviai siekti savo užsibrėžtų tikslų.

„Kai žmogus nesugeba susidoroti su vidiniais iššūkiais, krenta jo susidomėjimas aplinka, noras gilintis į iššorės problemas. Dažnam mažėja motyvacija dirbti, svajonės ir planai nutolsta. Tokiam į save panirusiam žmogui, kyla didelė pagunda pabėgti nuo savęs ir užsimiršti bent trumpam, panirus į malonumus. O kai žmonės vyksta dviese, yra tikimybė, kad skirtingais momentais patirs skirtingas fazes, todėl vienas kitą supras ir palaikys“, – teigia psichoterapeutas Raimundas Alekna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.