Liūdnoji statistika: kodėl renkamės nelegalią prekę?

Nors apie kontrabandą ir jos žalą visuomenei kalbama vis garsiau, vis dėlto Lietuva išlieka tarp labiausiai šį žalingą reiškinį toleruojančių ir netgi jį remiančių ES valstybių. Pavyzdžiui, juodojoje rinkoje įsigyjama cigarečių dalimi Lietuva gerokai lenkia bendrą ES vidurkį.

P.Mantauto nuotr.
P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2016-11-21 14:14, atnaujinta 2017-04-17 10:28

Tai parodė naujausias paskelbtas „Eurobarometro“ tyrimas „Kontrabandinė prekyba tabako gaminiais“. Jo duomenimis, 79 procentai ES gyventojų atsakė niekada negavę pasiūlymo pirkti arba parūkyti cigarečių iš juodosios rinkos. Tačiau Lietuvoje tokio pasiūlymo niekada nesulaukė teigė gerokai mažiau – 64 procentai – tyrimo dalyvių.

Kartą per mėnesį arba rečiau sulaukę pasiūlymo įsigyti arba parūkyti nelegaliai gautų cigarečių teigė 13 procentų ES apklausos dalyvių ir 19 procentų Lietuvoje apklaustų žmonių. 7 procentai mūsų šalies respondentų nurodė, kad nusipirkti arba parūkyti nelegalių cigarečių gali reguliariai, tai yra, kartą per savaitę arba dažniau.

60 procentų apklaustųjų tiek Lietuvoje, tiek visoje ES nurodė, kad dažniausiai nelegalių tabako gaminių jie įsigyja gatvėje. Tačiau Lietuvoje gerokai rečiau nei ES galima įsigyti nelegalių gaminių bare arba restorane: tokią galimybę nurodė turintys vos 3 procentai lietuvių ir net 12 procentų ES piliečių. Vos 2 procentai apklaustųjų Lietuvoje nurodė, kad nelegalių cigarečių gali įsigyti paprastoje parduotuvėje „iš po prekystalio“; savo ruožtu tokią galimybę pažymėjo turintys 8 procentai ES apklaustų gyventojų.

Nelegalūs rūkalai – opi ne tik Lietuvos, bet ir visos ES problema. Audito kompanijos KPMG duomenimis, pernai visoje ES buvo suvartota daugiau kaip 53 milijardai nelegalių cigarečių. Tai yra, maždaug kas dešimta ES suvartota cigaretė buvo nelegali. Ši problema skaudi ne tik buvusio Sovietų Sąjungos bloko šalyse, bet ir tokiose valstybėse kaip Norvegija: čia nelegalių cigarečių dalis rinkoje pernai siekė beveik 21 procentą.

Tačiau Jungtinis tarptautinio nusikalstamumo tyrimų centras „Transcrime“, parengęs ataskaitą dėl neteisėtos prekybos tabako gaminiais, pabrėžia, kad Lietuva yra ypatingoje geografinėje pozicijoje, kuri taip pat turi įtakos kontrabandos mastams. Tai yra, šalį skiria nedidelis atstumas nuo Rusijos Federacijos, Baltarusijos ir Ukrainos, kurios yra pagrindinės nelegalių tabako gaminių ištakos Europoje. Didelę galutinės tabako gaminių kainos dalį Lietuvoje sudaro mokesčiai, todėl juos parduoti nuslepiant mokesčius nelegalaus verslo atstovams tampa labai pelninga. Savo ruožtu pirkėjai sumoka mažesnę kainą, nors dėl to kenčia ne tik valstybės biudžetas, remiamos nusikalstamos struktūros, bet ir pats vartotojas: juk nelegaliai pagamintų ir įsigyjamų tabako gaminių sudėtis nėra kontroliuojama.

„Mažėjančios pajamos ir augantis nedarbas yra pagrindiniai didelę paklausą lemiantys socialiniai veiksniai. Be to, plačiai paplitęs kontrabandos toleravimas ir pritarimas jai, santykinai lengvas nelegalaus tabako pasiekiamumas kartu su dideliu pasitikėjimu kontrabandinių prekių kokybe didina nelegalių tabako gaminių paklausą“, – rašoma „Transcrime“ parengtoje ataskaitoje.

Pastebima, kad dideliuose Lietuvos miestuose kontrabandines cigaretes žmonės dažniausiai renkasi dėl noro sutaupyti. Tuo metu provincijoje tai dažniau yra įpročio reikalas; jį iš dalies gali lemti ir gyvenamoji vieta arčiau sienos bei didesnės galimybės įsigyti nelegalių tabako gaminių.

Kaip teigia tyrimą atlikusio „Transcrime“ centro atstovai, tam, kad Lietuvoje pavyktų sumažinti cigarečių kontrabandos mastus, šią problemą būtina spręsti kompleksiškai. Tai yra, būtina taikyti administracines priemones, ypač pasienio regionuose, kur nelegaliu būdu cigarečių įsigyjama ypač dažnai. Be to, būtina mažinti nelegalių tabako gaminių prieinamumą gatvėse, turguose, ypač turint omenyje, kad čia spraga neretai pasinaudoja ir cigarečių įsigyja nepilnamečiai.

Europos Komisijos duomenimis, visoje Europoje dėl nelegaliai įsigyjamų cigarečių padaroma žala kasmet siekia apie 10 milijardų eurų. Kai kuriais duomenimis, ši žala gali siekti net 12,8 milijono eurų. Sugrįžę į valstybių biudžetus, šie pinigai galėtų būti naudojami didinant pensijas, keliant atlyginimus ar gerinant socialinių paslaugų infrastruktūrą bei kokybę. Be to, įsigyjant nelegalių cigarečių remiama nusikalstamo verslo veikla, nors daugelis perkančiųjų sutiktų nenorintys gyventi šalyje, kur klesti nusikalstamumas. Todėl, užuot rėmus nusikalstamas struktūras ir apgaudinėjus valstybę, verčiau pradėti elgtis pilietiškai ir netoleruoti jokių kontrabandos apraiškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.