Ministerijų užimamas plotas Vilniuje – kone 100 tūkst. kvadratinių metrų

Centralizuotai valdomo valstybės turto valdytojas – VĮ Turto bankas, remdamasis savo administruojamos valstybės turto informacinės paieškos sistemos (VTIPS) duomenimis, atliko preliminarią ministerijų valdomo ir naudojamo nekilnojamojo turto analizę.

Didžiausia administracinio nekilnojamojo turto valdytoja Vilniuje yra Užsienio reikalų ministerija, naudojanti daugiau nei 19 tūkst. kv. metrų ploto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didžiausia administracinio nekilnojamojo turto valdytoja Vilniuje yra Užsienio reikalų ministerija, naudojanti daugiau nei 19 tūkst. kv. metrų ploto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aplinkos ministerija sostinėje valdo 18,7 tūkst. kv. metrų ploto pastatą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aplinkos ministerija sostinėje valdo 18,7 tūkst. kv. metrų ploto pastatą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečioji pagal valdomo turto apimtis – Žemės ūkio ministerija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Trečioji pagal valdomo turto apimtis – Žemės ūkio ministerija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-11-22 16:35, atnaujinta 2017-04-17 08:37

Ši analizė paremta tik sistemoje disponuojamais duomenimis, tuo tarpu nemažos dalies informacijos apie valdomą ir naudojamą valstybės turtą jo naudotojai, tarp jų – ir ministerijos, dar nėra įvedusios, nors VTIPS, įskaitant testavimo periodą, veikia jau beveik dvejus metus.

Duomenis už 2015 metus apie nekilnojamojo turto sąnaudas visi viešojo sektoriaus subjektai privalėjo pateikti iki šių metų gegužės 1 dienos, o apie kitą turtą – iki liepos 1-osios.

Atsižvelgiant į tai, kad kitais metais bus rengiama Valstybei nuosavybės teise priklausančio turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo ataskaita, Turto bankas dar kartą ragina valstybės turto valdytojus peržiūrėti jau pateiktus duomenis ir papildyti trūkstamais, kad būtų išvengta neatitikimų ir duomenis suvedusios institucijos neatsidurtų vienoje gretoje su tokių duomenų nesuvedusiomis.

Remiantis turimais duomenimis, 14 ministerijų (be pavaldžių įstaigų) Vilniaus mieste valdo beveik 132 tūkst. kvadratinių metrų administracinių pastatų ploto, iš kurių institucijų funkcijoms atlikti naudoja 94,4 tūkst. kvadratinių metrų.

Likęs plotas gali būti perduotas kitoms valstybės įstaigoms ir institucijoms, asociacijoms, partijoms ar viešosioms įstaigoms panaudos pagrindais arba išnuomotas. Dalis minėto ploto taip pat gali būti laikinai nenaudojama.

Didžiausia administracinio nekilnojamojo turto valdytoja (be pavaldžių įstaigų) Vilniaus mieste yra Užsienio reikalų ministerija, valdanti ir naudojanti daugiau nei 19 tūkst. kv. metrų ploto.

Nedaug nuo jos atsilieka Aplinkos ministerija, sostinėje valdanti 18,7 tūkst. kv. m ploto, iš kurio institucijos funkcijoms atlikti naudoja 5,2 tūkst. kv. m.

Trečioji pagal valdomo turto apimtis – Žemės ūkio ministerija, Vilniuje valdanti 15,4 tūkst. kv. m. ploto (institucijos funkcijoms naudojama 11,6 tūkst. kv. m).

Mažiausiai administracinio nekilnojamojo turto Vilniuje valdo ir naudoja Susisiekimo (apie 4,3 tūkst. kv. m) bei Teisingumo ministerijos (5,4 tūkst. kv. m ploto).

Visų paskirčių nekilnojamojo turto plotas, ministerijų ir joms pavaldžių įstaigų valdomas visoje Lietuvoje, sudaro beveik 15 mln. kv. m., funkcijoms atlikti naudojama 14,2 mln. kv. m.

Tik administracinių pastatų, valdomų ministerijų ir joms pavaldžių įstaigų, plotas visoje Lietuvoje sudaro 1,2 mln. kv. m, tuo tarpu savo reikmėms naudojama 1,4 mln. kv. m. Į naudojamą plotą patenka ir iš privataus sektoriaus nuomojamo nekilnojamojo turto plotas bei iš savivaldybių panaudos pagrindais laikinai perduotas turtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.