Ekspertai mano, kad „Brexit“ paveikto svaro kurso laukia permainos

Mažai tikėtina, kad svaro kursas galėtų dar kristi, netrukus jis turėtų pradėti vėl augti. Tokias išvadas parengė Šveicarijos ekspertai, praneša „The Telegraph“.

Vykstant referendumui dėl išstojimo iš ES, svaro kursas buvo šoktelėjęs iki 1,49 dolerių, bet nuo to laiko nukrito iki 1,24 dolerio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vykstant referendumui dėl išstojimo iš ES, svaro kursas buvo šoktelėjęs iki 1,49 dolerių, bet nuo to laiko nukrito iki 1,24 dolerio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2016, 10:49 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:34 AM

Šveicarijoje įsikūrusi tarptautinė finansinių paslaugų įmonė UBS net prognozuoja, kad per ateinančius metus svaro kursas gali padidėti iki tokio, koks jis buvo prieš „Brexit“ – 1,55 dolerio.

Šveicarijos investicinis bankas įsitikinęs, kad Didžioji Britanija dabar yra pagrindinė vieta užsienio investicijoms, ypač ne iš Europos Sąjungos (ES).

Vykstant referendumui dėl išstojimo iš ES, svaro kursas buvo šoktelėjęs iki 1,49 dolerio, bet nuo to laiko nukrito iki 1,24 dolerio.

UBS tiki, kad kurso kritimas jau baigtas, ir žada, kad svaras atsigaus per ateinančius metus ar dvejus.

„Mūsų metinė prognozė yra tokia, kad svaro kursas padidės iki 1,36 dolerio, o per penkerius metus jis turėtų pasiekti 1,55 dolerio ar net daugiau“, – sakė kompanijos atstovas Geoffrey Yu.

Jis teigė, kad dauguma baimių dėl neigiamos „Brexit“ įtakos ekonomikai jau atsiliepė, dėl to valiuta ir krito. Svaro kursą numušti dar galėtų dar vienas palūkanų normų apkarpymas, tačiau bet koks kitas „Brexit“ veiksnys valiutos kursą gali ir padidinti.

„Dabar logiška pradėti uždirbti svarais“, – sakė G.Yu tvirtindamas, kad investuotojamas verta savo pinigus investuoti į aktyvus svarais.

Bankas taip pat padidino ir Britanijos ekonomikos augimo prognozes – dabar teigiamas, kad kitąmet BVP turėtų augti ne 0,7 proc., o 1 proc.

Banko analitikai teigia, kad Anglijos kompanijos gali uždirbti „nuo vidutinio iki dviženklio“ procentinio pajamų augimo, tai būtų pirmas Britanijos įmonių akcijų augimas nuo 2011 m., kuris taip pat turėtų paskatinti investicijas šalyje.

Tiesa, Britanijai reikėtų pasistengti stiprinant savo įvaizdį kaip stabilios ir patikimos ekonomikos.

„Svarbus yra nematerialus turtas, kurį Anglija kartais nuvertina – institucijos, apsauga, kurią užsienio investuotojai, ypač iš ne ES šalių, vertina labiau nei patys britai“, – sakė G.Yu.

Apskritai, savo investuotojams UBS pataria kuo labiau paskirstyti turtą skirtingose šalyse. Tai turėtų padėti apsisaugoti nuo sunkiai prognozuojamų politinių rizikų, tokių kaip „Brexit“, D.Trumpo planai bei virtinė rinkimų skirtingose Europos šalyse.

Ateitį investicinio banko analitikai vertina teigiamai. Buvo padidintos ne tik Anglijos, bet ir Amerikos augimo prognozės – nuviliantis 1,6 proc. šiųmetinis augimas kitąmet turėtų padidėti iki 2,4 proc.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.