Verslo guru žino, ką daryti, kad Lietuvos ateitis būtų šviesesnė

Ketvirtadienį prezidentūroje rinkosi Lietuvos ir užsienio kapitalo įmonių atstovai, kurie diskutavo apie atsakingo verslo plėtrą ir dalijosi išskirtiniais pavyzdžiais. Vienas iš jų – garsiausias pasaulyje darnaus vystymosi ekspertas, atsakingo verslo guru, motyvatorius Alanas Atkisonas.

Pasak eksperto, vienas ir kone svarbiausias dalykas mūsų ekonomikai – mūsų šalies regiono vizija ir veidas.
Pasak eksperto, vienas ir kone svarbiausias dalykas mūsų ekonomikai – mūsų šalies regiono vizija ir veidas.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-24 10:33, atnaujinta 2017-04-17 06:02

Ekspertas Lietuvai pranašavo šviesią ateitį ir pateikė savo siūlymus, kuriais remiantis, Lietuva tokią ateitį susikurti galėtų jau kitąmet. Vienas iš tokių siūlymų, tai elektros energiją gaminančios vėjo jėgainės, kurių pagaminamą elektrą mūsų šalis galėtų eksportuoti į kaimynines šalis.

Reikia pokyčių

Prasidėjusį renginį Prezidentūroje atidarė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri teigė, kad nors Lietuvoje vis garsiau kalbama apie verslo atsakomybę, vis dar dominuoja požiūris, kad vienintelis verslo tikslas yra pelnas.

„Atsakingas verslas prasideda nuo atsakingos politikos ir mes turime rasti šį tą tarp šių dviejų dalykų. Tradicinis verslas šiandien mūsų šalyje jau nebeveikia, o gyvenimas keičiasi, tad mes turime keistis ir turime tai daryti drauge.

Turime palaikyti vienas kitą, kad pokyčiai ateitų greičiau ir rasti sprendimą geresniam verslui Lietuvoje“, – per renginio atidarymo ceremoniją kalbėjo D. Grybauskaitė.

A. Atkisonas: „Lietuva – sparčiai tobulėjanti šalis“

Garsiausias pasaulyje darnaus vystymosi ekspertas A.Atkisonas džiaugėsi Lietuvos ekonomikos tobulėjimo sėkme ir teigė, mūsų šalyje matantis daugybę potencialo.

„Turiu pasakyti, kad Lietuva pasaulių lyderių sąraše užima 31 vietą, ir tai yra labai geras rezultatas. Žinoma, ne tas, kuriuo galima didžiuotis, tačiau tai jau nemenkas pasiekimas. Ateitis jau čia, bet ją paprasčiausiai reikia gerai suplanuoti“, – apie Lietuvos ekonomikos padėtį pasaulyje kalbėjo A.Atkisonas.

Ekspertas pabrėžė, kad mūsų šalis, Baltijos šalių regione yra kone geriausia.

„Tai gali jus nustebinti, tačiau pagal pateiktą 2016 metų sąrašą Lietuva ir Latvija mūsų regione tobulėja sparčiausiai ir žengia didžiausius ir užtikrinčiausius žingsnius. Lietuva per metus sąraše paaugo net 9 proc. mūsų bendroje šalių lentelėje, o tai yra tiesiog nuostabu“, – ekspertas negailėjo gerų žodžių Lietuvai.

Pasiūlė kas geriausia

A.Atkisonas teigė Lietuvai galintis pasiūlyti keletą ekonominių sprendimų, kuriuos tinkamai išnaudojus, Lietuvos ateitis būtų dar šviesesnė.

„Aš esu parengęs keletą darnaus ekonomikos ir verslo vystymosi idėjų ir tikslų, kaip pasiekti geriausių rezultatų ir noriu jus įkvėpti pagalvoti apie šias ekonomikos galimybes tobulėti.

Galiu jus užtikrintai garantuoti, kad tai veiktų ne tik didžiajame versle. Juk kiekviena šalis ir kiekvienas regionas turi savo supratimą, kaip turėtų atrodyti darnus verslo ir ekonomikos vystymasis. Tačiau dažniausiai niekaip nėra apsisprendžiama ir apsistojam ties vienu“, – teigė ekspertas.

Pasak A.Atkisono, didžiausios 21 amžiaus viltys augti ir milžiniško verslo idėjos yra gana sudėtingos, tačiau įgyvendinamos.

„Mes turime įdėti daug darbo, kad pasiektume šiuos verslo tikslus, tačiau manau tai padaryti tikrai įmanomą“, – kalbėjo ekspertas.

Vienas iš tokių siūlymų – daugiau investuoti

„Norėdami gauti daugiau ekonominės naudos turime daugiau investuoti. Investuoti savo laiką ir pinigus. Ir jei mums tai pavyktų, mes galime būti labai galingi ir jau patys keisti rinką. Tai yra labai svarbu“, – sakė A.Atkisonas.

Kitas svarbus dalykas Lietuvos ekonomikai pasak eksperto – išnaudoti savo regiono geografinę padėtį.

„Kitas modelis – energijos transformacija. Manau, kad elektros energijos gaminimas vėjo jėgainių pagalba šiandien yra vienas geriausių ekonominių sprendimų jūsų šaliai.

Jūs galite eksportuoti elektrą į kaimynines: Švedija, Latviją ir kitas, ir tai yra viena geriausių galimybių jums, tačiau čia iškyla kita bėda, jums reikia naujų technologijų“, – savo siūlymus kaip gerinti Lietuvos ekonomiką pateikė ekspertas.

A. Atkisonas: „Reikia turėti savo veidą“

Dar keletas tokių, tai atkreipti dėmesį į Lietuvos finansinį tvarumą. A.Atkisono nuomone reikia pareiti nuo „kainos“ prie „vertės“ ir pradėti žvalgytis į Azijos rinką, nes anot jo, ji atneštų daugiau pajamų Lietuvos ekonomikai.

Pasak eksperto, vienas ir kone svarbiausias dalykas mūsų ekonomikai – mūsų šalies regiono vizija ir veidas.

„Reikia nustatyti drąsią regiono viziją. Tai padėtų dirbti reikiama linkme, visai kaip jūsų turima programa „Go Vilnius“, kuri skatina turizmą šalyje.

Taip pat Lietuvai reikia savo identiteto, savo įvaizdžio ir tai gana paprasta, nes jei jūs paskelbsite, kad tai yra draugiškas gamtai miestas, visi jumis patikės. O tai padaryti taip pat nesunku, reikėtų daugiau investuoti į elektrinius automobilius.

Na, o jei nežinote ką daryti – susiraskite puikius savo kaimynių ekonomikos augimo pavyzdžius ir juos kopijuokite, juk tai labai paprastą. Lietuva turi galimybę augti ir būti didelė“, – siūlė A.Atkisonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.